Eurovisie Songfestival 2024
Eurovisie Songfestival 2024

Eurovisie Songfestival 2024: België kan winnen in Malmö

Odds op: 5 maart

Het Eurovisie Songfestival is een jaarlijkse internationale liedjeswedstrijd die sinds 1956 wordt georganiseerd. Deelnemende landen uit Europa en, meer recentelijk, enkele landen buiten Europa, sturen muzikale artiesten om hun te vertegenwoordigen op het evenement. Elk land dient een origineel lied in, waarna via een combinatie van jury- en publieksstemmen een winnaar wordt bepaald. Wedden op het Eurovisie Songfestival doe bij bwin.

Eurovision bookmakers

Het aantal deelnemende landen kan van jaar tot jaar variëren, waarbij niet alleen Europese landen, maar ook sommige niet-Europese landen meedoen. Gemiddeld nemen er meer dan 40 landen deel.

De inzending van elk land wordt live gepresenteerd tijdens de Eurovisieweek, bestaande uit twee halve finales en een grote finale. Meestal worden de meest opvallende inzendingen uit de halve finales gepresenteerd. De eerste halve finale vindt plaats op 7 mei 2024; de tweede halve finale op 9 mei 2024. Tot slot vindt de finale plaats op 11 mei 2024.

Het stemsysteem omvat een combinatie van professionele jury’s en het publiek. Elk land heeft een jury die de nummers beoordeelt, en het publiek van elk land kan ook stemmen op hun favoriete optredens. De stemmen worden vervolgens gecombineerd en het land met de hoogste totaalscore wint. Het winnende land organiseert het volgende jaar het festival. De gaststad wordt gekozen door het winnende land.

Elk jaar heeft het festival een specifiek thema of motto, dat de vormgeving en de algehele sfeer van het evenement kan beïnvloeden. Het artistieke thema van het Eurovisie Songfestival 2024 is onthuld en heet “The Eurovision Lights“. Deze visuele identiteit combineert het noorderlicht met harmonische ritmes van geluidsgelijkmakers.

Het Eurovisie Songfestival is niet alleen een muziekwedstrijd, maar ook een cultureel fenomeen met een massaal televisiepubliek. Het heeft de carrière van sommige succesvolle artiesten gelanceerd en is een platform geworden voor het bevorderen van diversiteit en eenheid.

Het Eurovisie Songfestival staat bekend om zijn eclectische mix van muziekstijlen, kleurrijke optredens en soms overdreven podiumproducties. Het heeft een toegewijde fanbase en wordt elk jaar door miljoenen kijkers over de hele wereld bekeken. Het festival blijft evolueren en weerspiegelt de veranderingen in de muziekindustrie en de wereldwijde cultuur.

Favorieten Eurovisie Songfestival 2024

Verschillende landen zullen de competitie aanwakkeren en we hebben gekeken naar de landen die naar verwachting een aanzienlijk aantal stemmen zullen krijgen.

Kroatië heeft een odd van 4.00

Baby Lasagna heeft het Kroatische en Europese publiek veroverd met zijn nummer “Rim Tim Tagi Dim“, en hij heeft zelf gereageerd op Instagram nadat hij had gezien wat de bookmakers van bwin voorspelden. Dit aangrijpende verhaal neemt ons mee op een reis: de zoektocht van een jonge Kroatische jongen naar een betere toekomst in een ver land.

Tot op heden staat Marko Purišić, beter bekend als Baby Lasagna, officieel bovenaan de noteringen van het Eurovisie Songfestival, na zijn overwinning bij de Kroatische Dora-wedstrijd.

Voordat hij bekend werd als Baby Lasagna, was Marko de gitarist van de Kroatische rockband Manntra van 2011 tot 2016 en van 2018 tot 2022. Tijdens zijn tijd bij de band deden ze mee aan Dora 2019, waar ze de vierde plaats behaalden met hun nummer “In the shadow”. Maar Marko’s paden liepen uiteen en hij begon in 2023 aan een solocarrière.

Naast de muziek is de visuele presentatie van Marko een raadsel – soms gotisch, soms een emo-herinterpretatie van de beroemde Mattel Ken-pop. Zijn invloeden strekken zich uit van Rammstein, Electric Callboy tot Tonči @ Madre Badessa, resulterend in een unieke mix van poppunk, techno, metaal en house. Zijn muziek duikt in persoonlijke ervaringen en maatschappelijke kwesties, resonerend met nabije harten ver weg.

Oekraïne heeft een odd van 5.50.

Het zijn twee zangeressen met ongelooflijk verschillende stijlen. Maar wanneer Alyona Alyona en Jerry Heil samenkomen, is het pure magie. Dat is een les die we hebben geleerd van hun nummer “Teresa & Maria” tijdens Vidbir 2024, dat een van de grote favorieten van de fans werd in de Oekraïense nationale selectie van het Eurovisie Songfestival 2024. Oekraïne is de tweede favoriet om het Eurovisie Songfestival te winnen.

“Teresa & Maria” is een symfonie van contrasten. De felle verzen van Alyona vloeien samen met de elektrische melodieën van Jerry. Ze zingen over liefde, veerkracht en de ontembare spirit van twee vrouwen, Teresa en Maria, van wie de verhalen door de tijd heen resoneren.

Jerry’s optredens zijn een visueel spektakel: excentrieke kostuums, neonkleuren en een vleugje theater. Jerry Heil is meer dan alleen een muzikant; ze is een provocateur die de normen uitdaagt en grenzen verlegt.

Italië heeft een odd van 6.00

Het zeggen dat het Sanremo Festival 2024 een succes was, zou een understatement zijn, aangezien heel wat mooie liedjes werden getoond. Het winnende lied van Angelina Mango, “La noia“, heeft zojuist de platina-certificering in Italië ontvangen, omdat het meer dan 100.000 exemplaren heeft verkocht! Italië staat daarom natuurlijk in onze top drie.

Haar moeder, Laura Valente, was ooit zangeres bij de groep Matia Bazar, terwijl haar vader, Giuseppe Mango, eenvoudig bekend als Mango, zijn stempel heeft gedrukt op de geschiedenis van de Italiaanse muziek.

Angelina Mango zal een melodie voorstellen die over de grenzen danst.

België heeft een odd va 11.00

Mustii, een veelzijdige artiest die België vertegenwoordigt, weeft zijn magie door theater, muziek en film te combineren in een symfonie van creativiteit.

Als muzikant laat Mustii zich inspireren door legendes als David Bowie, Florence and the Machine, Grace Jones en Frank Sinatra.

Zijn lied “Avant la fin de la fête” is – net als het leven – een achtbaan die in een oogwenk voorbij raast. Sporadische en fascinerende synthesizers leiden naar een episch hoogtepunt met melancholische strijkers, euforische koperblazers, krachtige ritmes en een groot refrein met de stemmen van duizenden fans.

Op deze manier is “Before the party’s over” een uniek lied, aangezien meer dan duizend mensen uit heel Europa hebben gereageerd op een oproep om aan het einde van het lied mee te zingen in het refrein. Het is een originele manier voor Mustii om een echt solidair lied te presenteren, meer in lijn met de slogan van het Eurovisie Songfestival 2024: verenigd door muziek.

Speciale Eurovisie-weddenschappen

Naast wedden op de toekomstige winnaar, biedt bwin ook speciale weddenschappen aan, zoals: “Zal één van de vijf grote naties de finale winnen? (Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Spanje en Frankrijk)” aan een notering van 4.0.

Zal Israël deelnemen aan het Eurovisie Songfestival 2024? Aan een notering van 1.15.

Aangezien het Eurovisie Songfestival 2024 plaatsvindt in Malmö, Zweden, zullen Zweden of Engeland winnen? Deze speciale Eurovisie-weddenschap heeft een notering van 9.00.

Toon andere wedopties

X