Formule 1 stand
Formule 1 stand

Herbeleef de beste NBA-playoff-momenten van het laatste decennium

De meest opwindende tijd voor basketbalfans is eindelijk aangebroken, want de NBA-play-offs beginnen op 17 augustus. Het vormpeil van een team tijdens het reguliere seizoen betekent niet zoveel wanneer de play-offs beginnen. Slecht presterende spelers worden plots All-Stars, de verdediging speelt het een stuk harder en teamwork wordt belangrijker.

2020 is het begin van een nieuw decennium en daarom willen we terugblikken op de beste playoff-momenten van de afgelopen 10 jaar die de NBA van vandaag hebben gevormd.

Ray Allen redt het hachje van the Heat in 2013

Een enkele worp was voldoende om de reputatie van de franchise en zijn ”Big Three Project” te redden. In Game 6 van de Finale leek alle hoop verloren voor Miami toen de tijd bijna op was en het team drie punten minder had dan The Spurs. Hun drie All-Stars; Lebron James, Chris Bosh en Dwayne Wade, hadden het moeilijk, de San Antonio Spurs dachten dat er binnenkort een nieuwe ring aan hun collectie zou worden toegevoegd, en hun fans waren klaar om de court te bestormen en te gaan feestvieren. Met nog 5,3 seconden op de klok probeert Lebron James een shot van achter de driepuntslijn. Hij mist, maar Chris Bosh zorgt voor de aanvallende rebound en vindt Ray Allen in de hoek. De toenmalige 35-jarige veteraan deinst niet terug; hij springt omhoog en maakt een van de moeilijkste doelpunten in de geschiedenis van de NBA. Door dit schot stonden beide teams op 95 punten en ging de wedstrijd naar verlengingen. Miami won die avond en won uiteindelijk Game 7, wat de ploeg ook de titel opleverde. Een schot van Lebron James die eraan heeft bijgedragen dat zijn naam als een van de beste NBA-spelers ooit intact werd gehouden.

Lebron geeft de Cavs hoop in 2016

Lebron keerde in 2014 terug naar Cleveland en beloofde de fans dat hij het team kampioen zou maken. In 2015 zou de dominantie van de Golden State Warriors deze droom echter in duigen doen vallen. Tijdens de NBA Finals van 2016 ontmoetten Lebron James en de Cleveland Cavaliers hun vertrouwde rivalen opnieuw. Hoewel de Cavs 3-1 achterstonden en de Golden State Warriors dus slechts één overwinning nodig had om de ring te claimen, zijn ze erin geslaagd om tot op 3-3 te komen, en het kampioenschap zou dus in game 7 worden beslist. Nog 1:52 op de klok en beide teams met 89 punten, Andre Iguodala neemt zijn tijd en gaat richting de ring, op weg naar schijnbaar twee gemakkelijke punten voor de Warriors. Totdat Lebron uit het niets tevoorschijn komt. James verschijnt plots achter Iguodala nadat hij de helft van het veld was overgestoken. James houdt zich niet in en blokkeert het schot. Deze actie zorgde ervoor dat de Cavs opnieuw met passie gingen spelen en dit gaf hen de boost die ze nodig hadden om opnieuw volop voor de overwinning te gaan tegen een team die als een van de beste ooit mag worden gezien. Het eerste NBA-kampioenschap van de Cavaliers was dan ook een van de grootste comebacks in de sportgeschiedenis.

J.R Smith vergeet te scoren in 2018

J.R had dat seizoen moeite om een team in de NBA te vinden. De Lakers tekenden uiteindelijk de 34-jarige in juli tegen beter weten in. Hoewel hij een speler is die de meeste teams kunnen gebruiken, werd zijn vaardigheid in twijfel getrokken door die ene actie tijdens de NBA-finale van 2018. Bij een gelijke stand van 107 kwamen de Cavs extreem dicht bij een verrassende overwinning tegen de Golden State Warriors. Was het echter niet voor de actie van J.R. Met nog een paar seconden te gaan in Game 1, krijgt J.R de kans op een rebound na een gemiste vrije worp. Hij heeft twee makkelijke keuzes: makkelijk scoren of doorgeven aan een vrijstaande teamgenoot. In plaats daarvan besluit hij echter te gaan dribbelen tot de verlengingen. Hierna leek de hele serie ten dode opgeschreven voor de Cavs. De verwarde reacties van zijn teamgenoten zijn tot op de dag van vandaag de moeite waard om te bekijken.

Damian Lillard toont geen genade tegen Oklahoma in 2019

De definitie van een “clutch shot”. In Game 5 van de halve finale van de Western Conference tegen de Oklahoma City Thunder leiden de Portland Trailblazers met 3 tegen 1. Met nog 7 seconden te gaan en beide teams met 115 punten, besluit Damian om met de bal te gaan dribbelen. Hij stopt even rond de half-court line en vraagt zijn teamgenoten om uit de weg te gaan. Met nog enkele seconden op de klok en Paul George – een van de beste verdedigers van de competitie – die hem bewaakt, neemt Damian een stap terug en gooit hij de bal vanop meer dan 10 meter richting de ring. Nog voor de tijd op is, valt de bal makkelijk in het net. Door de 118-115 overwinning mag Portland de Western Conference Finals in 2019 verderspelen.

Kawhi toont zijn kunsten tegen de 76ers in 2019

Het is Game 7 van de finale van de Eastern Conference van de NBA. Beide teams hebben 90 punten en zowel de spelers van Toronto als die van Philly zijn klaar om overuren te maken. Met 4,2 seconden te gaan gooit Marc Gasol de bal naar voor. Kawhi Leonard ontvangt de bal, dribbelt langs Ben Simmons en dan Joel Embiid. Leonard is echter nog steeds zwaar bewaakt maar hij vindt toch een open ruimte in de base line en probeert een off-balance jump shot. De tijd is op. De bal stuitert 4 keer rond de ring, terwijl Leonard nagelbijtend toekijkt. Even zweeg het hele stadion toen de bal heel langzaam in het net viel. Deze buzzer-beater leidde de Raptors naar de NBA-finale van 2019 tegen Golden State, waar ze een einde maakten aan de dominantie van de Warriors en erin slaagden het allereerste kampioenschap van de franchise te pakken.

Aangezien de meeste teams heel competitieve spelers hebben mogen we opnieuw heel spannende play-offs verwachten dit seizoen, met nog meer iconische momenten en epische wedstrijdwinnaars. Wie haalt volgens jou de finales? Zien we Lebron na een jaar afwezigheid opnieuw in de finale? Zullen de Milwaukee Bucks deze keer de Eastern Conference Finals wel halen? Nu Toronto klaar is om zijn kampioenschap te verdedigen en de Clippers eruit zien als de aankomende dynastie van de NBA, zijn er geen duidelijke favorieten dit jaar. Heb je zelf ook bepaalde momenten uit de NBA Finals die je nooit meer zult vergeten? Laat het ons weten via de hastag #NBAallDay.

X