Anderlecht-Genk
Anderlecht-Genk

Wat te verwachten op de Canadian Open?

In augustus 2022 vindt de 132e editie plaats van ’s werelds op een na oudste tennistoernooi: de Canadian Open.

We hebben gekeken naar de gegevens van de laatste 20 toernooien om te voorspellen hoe deze editie van de Canadian Open zich zal ontvouwen.

Hoe vaak wint een reekshoofd de Canadian Open?

In het herenenkelspel zijn er niet vaak verrassingen te zien en de Canadian Open wordt meestal gewonnen door een van de favorieten. Bijna de helft van de laatste 20 toernooien zag de nummer één zegevieren en slechts vier winnaars stonden als vijfde of lager geplaatst.

Het damesenkelspel is echter meer open, met minder dan de helft van de laatste 20 titels die naar een van de vier best geplaatste speelsters gingen.

Speelsters die geen reekshoofd waren hebben vaker gezegevierd dan reekshoofden – vier keer tegenover drie – hoewel wel slechts één op de vier kampioenschappen naar een speler buiten de top acht is gegaan.

Kunnen we veel verrassingen verwachten?

Gemiddeld waren iets meer dan vijf van de acht kwartfinalisten in het herenenkelspel reekshoofd, maar het wordt steeds moeilijker voor spelers die geen reekshoofd zijn om zo ver te raken. Zeven van de laatste 10 toernooien hadden minstens zes reekshoofden in de kwartfinales.

Reekshoofden presteerden consistenter in het damesenkelspel, waarbij in 16 van de laatste 20 toernooien vijf of zes van de mogelijke acht de kwartfinale bereikten.

Zal de titelverdediger een succesvol toernooi kennen?

Hoewel een van de favorieten meestal de overhand heeft in het herenenkelspel, is dat meestal niet de titelverdediger.

In de helft van de laatste 20 edities van de Canadian Open raakte de regerend kampioen enkelspel heren niet eens tot de kwartfinales.

De titel in het enkelspel voor vrouwen is nog moeilijker te verdedigen, aangezien niemand dat meer heeft gedaan sinds Martina Hingis in 2000. Sindsdien heeft slechts een vijfde van de spelers die de Canadian Open twee keer op rij wilde winnen zelfs de halve finale bereikt.

Kan een Canadese speler winnen op eigen bodem?

Het herenenkelspel op de Canadian Open wordt gedomineerd door Europeanen, die de afgelopen 17 jaar alle edities hebben gewonnen. De beste speler van Canada tot nu toe was Milos Raonic’s laatste optreden in 2013.

Slechts één toernooi tussen 2000 en 2011 zag een Canadese kwartfinalist, maar sindsdien hebben vijf van de negen deze mijlpaal bereikt. Canada begint dus steeds beter te presteren.

Canadese vrouwen hebben historisch gezien meer succes gekend, hoewel de overwinning van Bianca Andreescu in 2019 de eerste was van een Canadese speler sinds Faye Urban 50 jaar eerder.

Aleksandra Wozniak is de enige andere Canadese die een kwartfinale bereikte in de laatste 20 toernooien, waarvan de helft allemaal al in de eerste ronde uitgeschakeld werden.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X