Anderlecht-KV Kortrijk (Jupiler Pro League)
Anderlecht-KV Kortrijk (Jupiler Pro League)

Wie domineert zijn sport het meest?

Er is een zeldzame combinatie van vaardigheid en inspanning nodig om een grote sporttitel te behalen, maar er is een bijzonder ongebruikelijke hoeveelheid van beide nodig om ieder jaar opnieuw beter te zijn dan de concurrentie.

We hebben daarom een aantal van ’s werelds meest populaire sporten bekeken om de kampioenen te identificeren die hun sport de laatste 10 jaar domineerden, gemeten aan de hand van het aantal grote toernooien dat ze hebben gewonnen.

Tennis

Sinds 1925, toen de Franse tenniskampioenschappen – die later de French Open zouden worden – buitenlandse spelers toelieten, is het voor één persoon mogelijk om een enkelspeltitel te winnen in alle vier Grand Slam-toernooien.

De enige speler die meer dan 20 van de 40 mogelijke titels won in een periode van 10 jaar, was de Duitse legende Steffi Graf, die tussen 1987 en 1998 maar liefst 21 titels pakte.

In deze periode won de Duitse zeven keer Wimbledon van de mogelijke tien, de Franse en US Open vijf keer en vier keer de Australian Open.

Deze ongelooflijke periode van dominantie overtreft ruimschoots de 17 kampioenschappen in het enkelspel die Martina Navratilova en Roger Federer in hun beste decennium wisten te behalen.

Golf

Net als tennis heeft golf een kwartet aan grote toernooien – de majors – die de topspelers het meest begeren.

Sinds de oprichting van de Masters in 1934 is het voor één speler mogelijk om alle vier in één jaar te winnen.

De meest dominante sportkampioen in golf in een bepaalde periode van 10 jaar is nog steeds actief: de Amerikaanse levende legende Tiger Woods.

Tussen 1999 en 2008 behaalde Woods 13 van zijn 15 grote overwinningen tot nu toe; het PGA-kampioenschap vier keer en elk van de anderen drie keer.

De enige man die vaker zegevierde in deze competities is Jack Nicklaus, die dat 18 keer deed, maar nooit meer dan 10 keer in één decennium.

Formule 1

Als Lewis Hamilton vóór 2024 nog één wereldtitel in de Formule 1 wint, dan zal hij het record van Michael Schumacher van zes wereldtitels in één decennium verbreken.

De Duitse legende slaagde er namelijk in deze prestatie tussen 1994 en 2003 te behalen. Aangezien Hamilton zes van de laatste zeven wereldtitels won, heeft hij dus nog twee kansen om beter te doen, zelfs als Max Verstappen hem in 2021 de kroon ontneemt.

De enige andere coureur in de geschiedenis van de sport die in tien jaar minstens de helft van de kampioenschappen won, was meer dan een halve eeuw geleden: Juan Manuel Fangio. De Argentijn won de tweede titel ooit in 1951 en daarna vier keer op rij tussen 1954 en 1957.

Snooker

Net als Fangio zette de meest dominante sportkampioen van snooker ooit de standaard in de begindagen van de sport.

Joe Davis won alle eerste 15 Wereldkampioenschappen snooker en had mogelijk nog meer titels verzameld als de Tweede Wereldoorlog niet tussenbeide was gekomen.

John Pulman zou Davis’ prestatie van tien overwinningen op rij waarschijnlijk hebben kunnen evenaren als het toernooi van 1958 tot 1963 niet was opgeschort vanwege een gebrek aan belangstelling.

Pulman’s eerste overwinning kwam er in 1957, waarmee een einde kwam aan een serie van vijf overwinningen door een andere Davis – Joe’s jongere broer Fred.

De pottenbakker uit Devon werd in elk van de vorige twee finales verslagen door de jongere Davis en wachtte in 1964 opnieuw op hem toen hij eindelijk de kans kreeg om zijn titel te verdedigen.

Pulman won vervolgens elk van de volgende zeven wereldkampioenschappen, waaronder drie overwinningen op Davis.

Voetbal

Niet alleen een individu kan uitblinken in een sport: teams kunnen ook een indrukwekkende periode van dominantie hebben.

In het clubvoetbal heeft elke continentale bond zijn eigen versie van de Champions League – vaak precies zo genoemd – en dat is de moeilijkste prijs om te winnen.

Auckland City, uit Nieuw-Zeeland, heeft de belangrijkste clubcompetitie van Oceanië – de OFC Champions League – negen keer gewonnen, waarvan acht keer tussen 2008 en 2017.

Geen enkele andere club heeft zijn continent in dezelfde mate gedomineerd, hoewel het Spaanse Real Madrid en Al-Ahly uit Egypte elk vijf Champions League-titels hebben gewonnen in een tijdsbestek van één decennium.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X