Waasland-Beveren - Club Brugge (Jupiler Pro League)
Club Brugge - Manchester Utd (EL)

Een gids voor de NBA All-Star game

In februari wordt het NBA-seizoen onderbroken voor een All-Star Weekend, dat plaatsvindt net na de transferdeadline van dat seizoen.

Het hoogtepunt van het weekend is de NBA All-Star game: een oefenwedstrijd tussen de beste spelers van de competitie die al sinds 1951 plaatsvindt.

Hoe werkt de NBA All-Star Game?

De ploegen worden voor de wedstrijd op twee manieren geselecteerd. Eerst worden stemmen van fans, spelers en de media gecombineerd en komen de 10 populairste spelers – vijf van elk van de twee conferenties – als starters naar voren. De reserves worden vervolgens gekozen door de coaches van elke conference, die hun eigen spelers niet mogen nomineren.

Tot 2018 werd de wedstrijd gespeeld met alle spelers van de Eastern Conference in het ene team en de Western Conference-spelers in het andere. De manier waarop het sindsdien heeft gewerkt, is dat de twee starters met de meeste stemmen worden toegewezen als teamcaptains, terwijl de anderen een pool vormen waaruit ze kunnen kiezen.

Welke franchises hebben de meeste NBA All-Stars geleverd?

Alle 30 huidige NBA franchises hebben de afgelopen 10 jaar ten minste één All-Star geleverd. De Golden State Warriors waren het populairst met 19 selecties, gevolgd door de Miami Heat (17) en Oklahoma City Thunder (15).

Hoewel de Los Angeles Lakers in totaal slechts 12 nominaties hebben gehad, kunnen ze in deze periode bogen op de meeste starters met 11.

Welke spelers hebben de meeste All-Star selecties ontvangen?

Indien geselecteerd voor de All-Star game van 2022, zal LeBron James het totaal van 18 selecties van Kobe Bryant evenaren en slechts één minder hebben dan het record van Kareem Abdul-Jabbars van 19.

Er zijn momenteel nog drie actieve spelers die minstens 10 keer zijn geselecteerd. Kevin Durant – de verliezende aanvoerder van vorig seizoen – en Chris Paul zijn 11 keer gekozen, met Carmelo Anthony op 10.

Geen van deze drie lijkt LeBron echter te overtreffen, aangezien de jongste van hen (Durant) al 33 jaar oud is.

Welke All-Stars hebben de meeste stemmen gekregen?

Er zijn 11 spelers die de afgelopen 10 seizoenen in totaal minstens 10 miljoen stemmen hebben gekregen, waarbij LeBron er bijna 27 miljoen heeft verzameld. Het op één na hoogste aantal is dat van Giannis Antetokounmpo, met iets meer dan 19 miljoen.

Luka Doncic van de Dallas Mavericks is de rijzende ster van de competitie met een gemiddelde van meer dan vier en een half miljoen stemmen per seizoen, sinds hij in 2018 lid werd van de NBA.

Hoeveel punten worden er gescoord in de NBA All-Star game?

In All-Star wedstrijden worden vaak veel doelpunten gescoord, waarbij de laatste 10 een gemiddelde van 323 gescoorde punten hebben opgeleverd. Dit is bijna precies 100 meer dan de gemiddelde wedstrijd in het reguliere seizoen in 2020-21, die 224 punten opleverde.

Het aantal gescoorde punten is in de loop van de tijd aanzienlijk gestegen. Er zijn in de geschiedenis 10 All-Star games geweest waarin minstens 300 punten werden gescoord en acht daarvan waren in het afgelopen decennium.

Het Westen wint nog steeds

De verandering van format in 2018 betekende het einde van de traditionele ‘Oost versus West’-clash in de All-Star game, maar de rivaliteit duurt nog steeds voort. In zes van de laatste zeven seizoenen onder het oude format hadden de Western Conference All-Stars de overhand en hun spelers komen nog steeds als beste uit de bus.

Team LeBron heeft elk van de vier All-Star games gewonnen die sinds 2018 zijn gespeeld en hun aanvoerder heeft in totaal 30 spelers uit de Westen Conference gekozen, vergeleken met slechts 18 uit de Eastern Conference. Dit omvat 15 van de 20 starters van zijn team in deze vier wedstrijden.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X