ATP Finals 2019, een historische editie met Matteo Berrettini: records, weetjes en toernooikansen
ATP Finals 2019, een historische editie met Matteo Berrettini: records, weetjes en toernooikansen

ATP Finals 2019, een historische editie met Matteo Berrettini: records, weetjes en toernooikansen

Odds op: 11/11/2019

Wanneer: van 10 tot 17 november 2019

Waar: O2 Arena, Londen

We hebben lang moeten wachten. We hadden al gehoopt op spelers zoals Omar Camporese, Andrea Gaudenzi of Fabio Fognini. Maar uiteindelijk werd Matteo Berrettini de eerste Italiaan die zich 41 jaar na Corrado Barazzutti voor een ATP Finale wist te kwalificeren.

De O2 Arena in Londen is de locatie die de acht beste spelers van het jaar mag ontvangen (voor de finale in Turijn wordt gespeeld). Drie van de acht tennisspelers zijn echte veteranen: Federer, Nadal en Djokovic. De andere vijf spelers zijn een stuk jonger en zeker veelbelovend, maar ze missen misschien nog de persoonlijkheid die de oudere spelers wel tonen. Zowel Zverev als Thiem en meer recent Tsitsipas moeten nog groeien terwijl Medvedev wel al enkele keren zijn klasse heeft geëtaleerd. Maar nu is er dus ook opnieuw een Italiaan van de partij: Matteo Berrettini.

ATP Finals, geschiedenis en weetjes

Vooraleer we deze editie gaan analyseren en zullen onderzoeken wat de kansen zijn van de Italiaan, willen we eerst de geschiedenis induiken om records en andere weetjes aan je voor te stellen in onderstaande infographic.

Voordat we ingaan op de analyse van deze editie en de echte kansen van de Italiaan, is hier een heel mooie en complete infographic met de geschiedenis, weetjes en records van dit toernooi.

ATP Finals, wat zijn de kansen?

De odds op bwin zijn duidelijk in het voordeel van Novak Djokovic. De odd voor de Serviër staat op 2.10. Federer en Medvedev worden beschouwd als outsiders, hun kansen staan op 5.00. Nadal valt net buiten de top-3, de odd voor een overwinning van de Spanjaard staat op 6.50. Dit lijkt misschien een hoog cijfer te zijn voor de linkshandige speler, maar je moet rekening houden met het feit dat hij nog maar net terugkomt van een spierblessure en dat hij twijfelachtig was voor dit toernooi. Als hij alsnog forfait moet geven wordt hij vervangen door de Spanjaard Bautista Agut. Dit zou dan in het voordeel spelen van Medvedev aangezien de groepen zo onevenwichtiger worden.

Berrettini en wat voorafging

Matteo Berrettini zit met Federer en Djokovic zeker en vast in de moeilijkste groep. Berrettini speelde nog nooit tegen de Serviër en speelde slechts één keer tegen Federer. De Italiaan verloor dat onderling duel. Ook de wedstrijden tegen Thiem zijn in het voordeel van de Oostenrijker (2-1). Matteo stond op het einde van 2018 nog op nummer 54 van de wereldranglijst maar staat minder dan 12 maanden later wel in de top-10. Hij is zo pas de vierde Italiaan ooit die hierin slaagt.

Federer mag dromen

Federer hoeft deze Masters niet te winnen om aan de wereld te tonen wat een fantastisch parcours hij als tennisspeler heeft afgelegd. Maar als hij ook dit toernooi als winnaar kan afsluiten zou dit de zevende keer zijn voor de Zwitser. En dat op 38-jarige leeftijd! Als hij ook deze editie kan winnen zou hij de oudste speler ooit worden die hierin slaagt. Hij pakte zelfs al een record toen hij zijn zesde ATP Finals won. Als hij opnieuw kan winnen kan hij de teleurstelling van de finale van 2005 eindelijk doorspoelen, toen hij verloor van de outsider Nalbandian.

Wat met Matteo Berrettini?

De kans dat Matteo Berrettini het toernooi wint is uiterst klein. De odd voor een eindoverwinning van de Italiaan staat op 81.00. Dit is normaal aangezien hij als nummer 8 op de ATP ranking aan het toernooi begint. Hij is daarnaast één van de drie tennisspelers die voor de eerste keer deelnemen aan een Masters. De andere twee zijn Medvedev en Tsitsipas. Wat in het voordeel speelt van de Azzurro is dat hij volledig fit is, ondanks een vermoeiend seizoen. Berrettini heeft de capaciteiten om de zeven andere tegenstanders pijn te doen maar zal hiervoor wel het uiterste uit zijn lichaam moeten halen.

X