Einde van een tijdperk: wie wint de ATP-finale van 2020?
Einde van een tijdperk: wie wint de ATP-finale van 2020?

Einde van een tijdperk: wie wint de ATP-finale van 2020?

Om het einde van de 12-jarige organisatie van de ATP Finals in Londen te herdenken, hebben we een analyse gemaakt van wat er nodig is om het toernooi te kunnen winnen en wat dit zou kunnen betekenen voor de uitkomst van de laatste editie.

Prestaties op de ATP Tour

Kwalificatie voor de ATP Finals vereist een sterke vertoning in de meest prestigieuze evenementen van de Tour om de nodige rankingpunten te verzamelen, maar sommige evenementen lijken een betere voorbereiding te bieden dan andere.

De Australian Open is de beste voorspeller voor succes sinds de finales naar het Verenigd Koninkrijk zijn verhuisd, met vier van de elf winnaars in deze periode die dat jaar de overwinning behaalden in de O2 Arena en nog eens vier die de groepsfase overleefden.

De triomf van Novak Djokovic in Melbourne zou hem daarom een zesde ATP Finals-titel moeten bezorgen – hij is de favoriet met een odd van 2.25 – en zou zo zijn status als de meest succesvolle speler van het Londense tijdperk kunnen versterken, nadat hij de competitie tussen 2012 tot 2015 vier keer op rij heeft gewonnen.

De winnaar van de French Open heeft nog nooit de ATP Finals van datzelfde jaar op Britse bodem in de wacht gesleept. Dit is slecht nieuws voor de winnaar van dit jaar Rafael Nadal, wiens dominantie op gravel zich nog moet vertalen in een overwinning op de ATP Finals.

Ervaring is niet alles

Het winnen van ten minste één van de ATP Masters was een vereiste tot vorig jaar, toen debutant Stefanos Tsitsipas de eerste Londense kampioen werd die op geen enkele van de negen evenementen had gezegevierd.

De overwinning van de Griekse jongere was een verrassing, maar niet zonder precedent. Zes van de laatste acht finalisten hadden dat stadium nog nooit bereikt en Tsitsipas werd de vierde nieuwe kampioen op rij.

De winnaar van 2017, Grigor Dimitrov, had zich ook nooit eerder gekwalificeerd. De greep van de oude garde op dit toernooi is dus aan het afzwakken.

Terwijl de twee meest recente winnaars aan het begin van de finale slechts 21 jaar oud waren, waren acht van de andere negen Londense kampioenen eind de twintig, de negende was zelfs net dertig geworden.

Bovendien waren vijf van de laatste acht winnaars de jongste of de op één na jongste speler die zich kwalificeerden voor het enkeltoernooi van dat jaar.

Als jeugd en een gebrek aan ATP Finals-succes – of zelfs ervaring – geen nadeel meer zijn, dan zou Andrey Rublev (17.00) de verrassing kunnen worden dit jaar. De Rus is jonger dan alle andere finalisten behalve regerende kampioen Tsitsipas en won nog geen enkele Masters.

Zijn gebrek aan ervaring op een Grand Slam-toernooi zou echter tegen hem kunnen werken, met Alexander Zverev als de enige Londense kampioen tot nu toe die nog niet eerder een halve finale op dit niveau had bereikt.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op InstagramFacebook en Twitter.

X