UFC fighters
UFC fighters

De 10 beste UFC fighters in de geschiedenis van de UFC | bwin

Odds op: 22 februari 2024

Het opstellen van een ranglijst met de beste UFC fighters ter wereld is tegenwoordig behoorlijk gecompliceerd. We lopen altijd het risico om sommige van degenen die de geschiedenis hebben gemarkeerd over het hoofd te zien. Bovendien weten nieuwe vechters soms enkele legendes te overschaduwen.

Hieronder volgt een kleine lijst van enkele van de beste UFC fighters van de Ultimate Fighting Championship, ’s werelds grootste mixed martial arts-organisatie.

1. Jon «Bones» Jones

Gewichtsklasse: Halfzwaargewicht

Jon Jones versloeg André Gusmão bij zijn debuut in 2008 en is nu de grote rivaal om te verslaan in zijn categorie. Op slechts 23-jarige leeftijd versloeg hij Mauricio Rua via knock-out, waarmee hij de jongste kampioen werd in de UFC-lichtzwaargewichtdivisie. Hij heeft een indrukwekkend record van 26 overwinningen, één nederlaag en één no-contest. Hij wordt erkend als één van de meest getalenteerde vechters in de UFC.

2. Conor McGregor

Gewichtsklasse: Lichtgewicht en weltergewicht

Conor McGregor’s belangrijkste wapen is boksen. Zijn krachtige vuisten hebben hem in staat gesteld om enkele van de beste knock-outs in de sport te realiseren. We herinneren ons allemaal nog zijn gevecht met José Aldo, dat slechts 13 seconden duurde in de ring en daarmee de snelste knock-out in de geschiedenis van de vechtsport was.

Naast zijn vechtvaardigheden heeft hij zich ook onderscheiden door zijn vermogen om entertainment te bieden. Zonder twijfel is hij één van de favorieten in de branche vanwege zijn controverses en zijn vermogen om de kunst van entertainment als geen ander te begrijpen.

3. Georges « Rush » Saint-Pierre

Gewichtsklasse: Weltergewicht en middengewicht

George “Rush” St. Pierre was een echte strateeg, in staat om zich aan te passen aan zijn tegenstander, al zijn krachten te gebruiken en zijn zwakke punten aan te vallen. Dit stelde hem in staat om de weltergewichttitel tweemaal en de middengewichttitel eenmaal te winnen. In de weltergewichtdivisie kon hij zijn positie maar liefst negen keer verdedigen.

Hij heeft de eer om verschillende van de echte kampioenen van zijn tijd te hebben verslagen, zoals Nick Diaz, BJ Penn en Matt Hughes. Hij ging met pensioen in 2017 met een record van 26-2 en wraakte beide enige keren dat hij verloor.

4. Kamaru Usman

Gewichtsklasse: Weltergewicht

Kamaru Usman is geboren in Nigeria, maar verhuisde op vijfjarige leeftijd met zijn familie naar de Verenigde Staten. Voordat hij naar de UFC kwam, had hij een record van 56 overwinningen en nul nederlagen op de middelbare school. Hij werd op een gegeven moment uitgeroepen tot weltergewichtkampioen, met een record van 20 overwinningen in 22 gevechten.

5. Max Holloway

Gewichtsklasse: Vedergewicht

De in Hawaï geboren UFC fighter maakte zijn debuut in 2012, waarbij hij zijn krachten met Dustin Poirier mat. Hij verloor het gevecht door opgave in de eerste ronde, maar in de loop der jaren slaagde hij erin naam te maken in deze discipline, met een indrukwekkende carrière van 23 overwinningen en zeven nederlagen.

In juni 2017, na tien opeenvolgende overwinningen, stond hij tegenover José Aldo voor de unificatie van de vedergewichttitels. Hij won in de derde ronde door TKO en werd zo de UFC vedergewichtkampioen.

6. Anderson Silva

Gewichtsklasse: Middengewicht

Hij stond bekend als de “Braziliaanse spin” en had de eer om de middengewichttitel tien keer op rij te verdedigen, als eerste vechter ooit met zo’n record aan titelverdedigingen. Hij onderscheidde zich ook door bijna zeven jaar lang de divisiekampioen te blijven, iets wat nog nooit eerder was gebeurd in de UFC.

In tegenstelling tot andere collega’s was hij nooit een voorstander van het bieden van spektakel in zijn gevechten, wat zijn bekendheid tot op zekere hoogte verminderde. Hij ging met pensioen met een record van 30 overwinningen en vier nederlagen.

7. Amanda Nunes

Gewichtsklasse: Bantamgewicht en vedergewicht

Na Randy Couture en Daniel Cormier werd Amanda Nunes de derde UFC fighter die titels in twee verschillende gewichtsklassen hield. Ze heeft haar bantamgewichts- en vedergewichtsriemen tot zeven keer met succes verdedigd. Ze staat bekend als de kampioen der kampioenen en versloeg Ronda Rousey, Holly Holm en Valentina Shevchenko allemaal door knock-out.

8. Weili Zhang

Gewichtsklasse: Strogewicht

Weili Zhang heeft een indrukwekkende carrière met slechts drie nederlagen in 25 gevechten. Op 31 augustus 2019 slaagde ze erin de titel in de strogewichtcategorie te winnen door Jéssica Andrade te verslaan via een technische knock-out in de eerste ronde. Deze overwinning leverde haar ook haar eerste ‘Prestatie van de Nacht’-prijs op.

9. Angela Lee

Gewichtsklasse: Atomgewicht

In mei 2016 werd Angela Lee de jongste vechter die een wereldtitel MMA won, door Mel Yamaguchi te verslaan voor het ONE Atomweight-kampioenschap. Ze had al een aanzienlijke carrière opgebouwd in de wereld van de vechtsporten.

Tijdens haar carrière heeft ze een Strogewicht-kampioenschap gewonnen in ONE, naast vijf succesvolle verdedigingen. Haar record is 11-2.

10. Khabib Nurmagomedov

Gewichtsklasse: Atomgewicht

“The Eagle” ging ongeslagen met een perfect record met pensioen in 2020. Hij boekte in totaal 29 overwinningen in 29 gevechten. Hij staat vooral bekend om zijn worstelvaardigheden, waarbij hij de kooi domineert van begin tot einde.

Hij kan er trots op zijn dat meer dan de helft van zijn overwinningen door middel van submission waren, waaronder één tegen de grote Conor McGregor. Hij hield het UFC-lichtgewichtkampioenschap vast, met een record van 21 takedowns in één gevecht.

Eervolle vermelding

Demetrious Johnson, Daniel Cormier, José Aldo, Stipe Miocic, Randy Couture en Ronda Rousey hadden allemaal deel kunnen uitmaken van deze lijst.

Wie is de beste UFC-vechter van vandaag?

Op dit moment staat Islam Makhachev op de eerste plaats in de pound-for-pound-ranglijst.

Islam Makhachev, geboren op 27 oktober 1991, is een professionele Russische mixed martial artist die een significante impact heeft gehad in de lichtgewichtdivisie van de UFC. Hier zijn enkele belangrijke aspecten die hem definiëren:

Uitzonderlijke worstelvaardigheden: Makhachev staat bekend om zijn worstelvaardigheden. Zijn vermogen om zijn tegenstanders op de ring te controleren en zijn submissions uit te voeren, onderscheidt hem.

Ongeslagen reeks: Hij heeft een indrukwekkende ongeslagen reeks in zijn professionele carrière, waaruit zijn consistentie en dominantie binnen de octagon blijken.

Wereldkampioen in het sambo-gevecht: Makhachev werd in 2016 wereldkampioen in het sambo-gevecht, wat zijn uitmuntendheid in deze discipline van vechtsporten benadrukt.

Nationaal kampioen van Rusland: Hij is tweemaal nationaal kampioen van Rusland geweest in de 74 kg klasse (2014, 2016), wat zijn vaardigheden en toewijding verder benadrukt.

Nederigheid en sportiviteit: Afgezien van zijn gevechtsvaardigheden, staat Makhachev bekend om zijn nederigheid en sportiviteit. Hij verdient respect van fans en mede-vechters vanwege zijn vriendelijkheid in de overwinning en nederigheid in de nederlaag.

Je weet nu iets meer over de meest opvallende UFC fighters in de geschiedenis van deze sport. Wedden op vechtsport doe je bij bwin.

X