Utrecht-Ajax (Eredivisie)
Utrecht-Ajax (Eredivisie)

Winnaar Eurobasket 2022: er is geen uitgesproken favoriet

Odds op: 29/08/2022

Datum en uur finale: 18/09/2022 – 20:30

EuroBasket is het Europese basketbalkampioenschap dat sinds de 2017-editie elke vier jaar plaatsvindt. Het toernooi wordt georganiseerd door FIBA Europe en bestaat uit 24 teams uit het hele continent. De eerste EuroBasket werd gehouden in 1935 en werd gewonnen door Letland. Het laatste toernooi vond plaats in 2017 en Slovenië versloeg Servië toen in de finale. Het toernooi is een groot evenement in de wereld van het Europese basketbal en trekt grote menigten fans van over het hele continent aan.

Dit jaar vindt de EuroBasket plaats in Duitsland, Tsjechië, Georgië en Italië. Alhoewel er op EuroBasket 2022 geen uitgesproken favorieten zijn, heeft Servië de grootste kans.

Servië vertrouwt op Nikola Jokic

Tweevoudig NBA MVP Nikola Jokic moet Servië dit jaar naar een Europese titel leiden. Het Servische team heeft deze competitie nog nooit eerder gewonnen, met twee finales in 2009 en 2017, maar kan dit jaar rekenen op een geweldig team om voor goud te gaan. Jokic zal inderdaad vergezeld worden door de Euroleague MVP Vasilije Micić terwijl Vladimir Lučić en Nikola Milutinov ook hun kracht willen laten zien op het toernooi.

De Serviërs zouden alvast geen moeite mogen hebben om de groepswinst te pakken in een poule met Israël, Finland, Tsjechië, Polen en Nederland.

De kans dat Servië het toernooi wint staat aan 4.75.

Griekenland rekent op Antetokounmpo

Sterspeler van de Milwaukee Bucks, Giannis Antetokounmpo, wordt de andere ster van EuroBasket 2022. De nummer 34 zal zeker een eerste titel willen winnen met zijn nationale team door Griekenland naar een 3e titel te leiden, na die van 1987 en 2005. Op het Akropolis-toernooi pakte Griekenland tegen Polen, Georgië en Turkije drie overwinningen, waarna de topspeler indruk maakte tegen Servië (40 gescoorde punten) en België (26 gescoorde punten). De twee broers, Thanasis en Kostas, spelen met minstens dezelfde passie als Giannis en zullen ook tijdens het toernooi gevolgd moeten worden.

In de groepsronde neemt Griekenland het op tegen Estland, Oekraïne, Groot-Brittannië, Italië en Kroatië.

De kans dat Griekenland het toernooi wint staat aan 5.00.

Frankrijk en Slovenië zitten in dezelfde groep

Les Blues zullen in Groep B moeten strijden om groepswinst met Slovenië. Frankrijk is een van de meest complete teams op het toernooi, maar de laatste groepswedstrijd zal bepalen of ze ook als groepswinnaar doorstoten naar de knock-outfase.

De kans dat Frankrijk het toernooi wint staat aan 6.00, voor Slovenië is dat 5.00.

Vorige winnaars

Slovenië – 2017

Spanje – 2015

Frankrijk – 2013

Spanje – 2011

Spanje – 2009

Rusland – 2007

Griekenland – 2005

Toon andere wedopties

X