Kan Lewis Hamilton de beste F1-coureur ooit worden?
Kan Lewis Hamilton de beste F1-coureur ooit worden?

Kan Lewis Hamilton de beste F1-coureur ooit worden?

Lewis Hamilton heeft dit seizoen een nieuwe Formule 1-titel te pakken. We hebben daarom de statistieken van dichterbij bekeken om de Brit te vergelijken met de grootste legendes van de sport, maar ook om te kijken of hij als de beste coureur uit de geschiedenis kan beschouwd worden.


Op gelijke leeftijd heeft Hamilton al meer race-overwinningen behaald dan huidige recordhouder Michael Schumacher. Gezien de snelheid waarmee hij overwinningen heeft behaald sinds zijn overstap naar Mercedes, schatten we dat de Britse coureur het record van Schumacher (91 race-overwinningen) volgend jaar op de Italian Grand Prix zou kunnen evenaren.

Hij zit ook op koers op het recordaantal podiumplaatsen te breken. Dit zou zelfs nog rapper kunnen gebeuren als hij op hetzelfde tempo doorgaat.

De enige F1-coureur die hem zou kunnen overtreffen is Sebastian Vettel, die op 25-jarige leeftijd veel meer had behaald dan zowel Hamilton als Schumacher op gelijke leeftijd.

Hoewel de carrière van de Duitser een beetje stil is komen te staan na zijn vierde wereldtitel, staat hij ongeveer op hetzelfde niveau als Hamilton op dezelfde leeftijd. Hij zou de dominantie van de Brit kunnen uitdagen als hij zijn uitstekende vorm terugvindt.

Men zou kunnen stellen dat Hamilton een deel van zijn succes te danken heeft aan de auto waarmee hij rijdt, maar wanneer men zijn prestaties vergelijkt met die van zijn teamgenoten – die van dezelfde mechanische middelen hebben kunnen genieten – presteerde hij veel beter dan ze allemaal, op uitzondering van Fernando Alonso.

Gemiddeld finishte hij vóór zijn teamgenoot in 62.5% van de races, goed voor een achtste plek in de top 10 van de meest succesvolle coureurs uit de geschiedenis.

De koning der kwalificaties

Één van de sterkste punten van Hamilton ten opzichte van zijn tijdgenoten is zonder twijfel zijn regelmatigheid tijdens de kwalificaties. Gemiddeld start hij een race op de vierde plek. In de hele geschiedenis van de sport doen er maar drie coureurs beter op dat vlak.

In de afgelopen 20 seizoenen is er geen enkele coureur die gemiddeld beter deed. Het aantal pole positions van Hamilton (87!) getuigt daar ook van.

Zelfs wanneer de kwalificaties niet optimaal verliepen, heeft de 34-jarige coureur getoond dat hij zeer goed kan terugvechten: in de geschiedenis van de Formule 1 zijn er slechts zeven coureurs (onder degenen die aan meer dan 50 races hebben deelgenomen) die een hogere overwinningspercentage hebben behaald nadat ze vanuit een positie achter de 2de startrij moesten starten.

De beroemdste zoon van Stevenage blonk ook uit in het besturen van zijn bolide. Na ploegmaat Valtteri Bottas is hij de coureur (onder degenen die aan meer dan 50 races hebben deelgenomen) die het vaakst een race kon finishen. In 90,3% van de races waaraan hij meedeed raakte hij over de finishlijn.

Bovendien staat Hamilton op kop in een andere ranking: de Brit finishte in de top 10 in 86,3% van de races waaraan hij meedeed. In de geschiedenis van de F1 doet geen enkele coureur beter. Overigens staat hij nipt tweede in het klassement van het hoogste percentage podiumplaatsen, achter de legende Juan Manuel Fangio.

Hamilton eindigt ook in de top 3 in de ranking van de coureurs met het hoogste overwinningspercentage. In dit klassement komt hij net vóór Schumacher te staan, de man met het recordaantal race-overwinningen. Een record die Hamilton dus volgend jaar zou kunnen verbreken…

X