Wie wordt er in het seizoen 2020-2021 tot NBA-kampioen gekroond?
Wie wordt er in het seizoen 2020-2021 tot NBA-kampioen gekroond?

Wie wordt er in het seizoen 2020-2021 tot NBA-kampioen gekroond?

Nu het nieuwe NBA-seizoen van start gaat, hebben we alle voorgaande seizoenen onder de huidige format – die teruggaat tot 2004-05 – geanalyseerd om te voorspellen wat er dit seizoen zou kunnen gebeuren.

Welke staat levert het winnende team?

Er zijn misschien wel 50 staten in de VS, maar slechts drie hebben meerdere NBA-kampioenen geproduceerd onder het huidige format.

De dichtstbevolkte staat, Californië, heeft vier van de laatste zes kampioenen geproduceerd en voert de natie aan met zes in het totaal, het is daarom niet verwonderlijk dat ze favoriet zijn om opnieuw een kampioen te leveren in 2021.

Basketbal succes is redelijk goed gecorreleerd met de bevolking, aangezien de twee staten met de meeste inwoners na Californië samen nog eens zeven kampioenschappen hebben gewonnen: Texas heeft er vier en Florida drie.

Hun invloed is echter afgenomen sinds de clash in 2014, toen de San Antonio Spurs wonnen van Miami Heat. Miami Heat haalde hierna slechts één keer de NBA Finals, in 2020.

Welke divisie levert het winnende team?

De Western Conference is momenteel in opmars, met vijf van de laatste zeven NBA-kampioenen en 10 van de 16 kampioenen onder het huidige format.

De Pacific Division domineert de laatste jaren, die zorgde sinds 2004-05 voor meer dan de helft van de NBA-finalisten, en elke finale de laatste zes jaar. De eerste vijf daarvan waren de Golden State Warriors voordat de Los Angeles Lakers voor het eerst sinds 2010 deze fase bereikten.

De Lakers zijn favoriet om hun tweede kampioenschap op rij te winnen, wat geen grote verrassing zou zijn, gezien ze ook de vorige keer het kampioenschap twee keer op rij wonnen.

Wie bereikt de finale?

Het reguliere seizoen biedt een handige barometer voor de prestaties in de play-offs, waarbij 14 van de 16 NBA-kampioenen in het huidige format als eerste of tweede zijn geëindigd in hun conference. Van de 12 finalisten die aan de top van hun conference stonden, wonnen er negen, vergeleken met slechts vijf van de 13 die als tweede eindigden.

Ook het vorige seizoen is een krachtige voorspeller, met 12 van de winnende NBA-finalisten die het jaar ervoor in de top twee van hun conference stonden.

De historische ommekeer van de Boston Celtics in 2008, waarin ze het kampioenschap wonnen ondanks het feit dat ze het jaar ervoor onderaan de Eastern Conference eindigden, blijft een extreme uitschieter in een competitie waar succes meestal gedurende meerdere seizoenen wordt behouden.

De geschiedenis suggereert dat minstens één van de finalisten van dit jaar minstens de finale van de conference vorig jaar zal hebben bereikt, aangezien iets meer dan de helft van de laatste 32 dat deed. Naast de NBA-finalisten van vorig jaar, wijst dat erop dat ofwel de eerder genoemde Celtics ofwel de Denver Nuggets deze keer een ronde verder gaan.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X