Thomas Meunier bij Dortmund basisspeler op de rechterflank
Club Brugge-Standard (Jupiler Pro League)

Thomas Meunier bij Dortmund basisspeler op de rechterflank

Thomas Meunier scoorde in de 73ste minuut de gelijkmaker voor Dortmund op het veld van Mainz 05 op de 16de speeldag in Duitsland. Mainz-speler Phillipp Mwene werkte slecht weg na een mislukte aanval van de thuisploeg en Meunier kon met een schot vanop de rand van de zestien zijn eerste doelpunt maken in loondienst van BVB. Door dit gelijkspel tegen de voorlaatste in de stand blijft Dortmund wel teleurstellend op de vierde plaats hangen in de Bundesliga.

De 29-jarige Rode Duivel wordt bij de die Schwarzgelben vooral uitgespeeld als rechterflankverdediger in een viermansverdediging maar speelde ook een paar keer als rechter wingback wanneer met een driemansverdediging werd gespeeld. Ook bij de Rode Duivels mag hij de rechterflank voor zich nemen en af en toe mee naar voren trekken als de counter wordt ingezet.


Meunier debuteerde in 2009 in het professioneel voetbal bij Excelsior Virton. De Waalse club uit het zuiden van de provincie Luxemburg was toen nog actief in de Belgische Tweede Klasse. In zijn derde seizoen bij Virton werd hij sterkhouder bij Les Gaumais en als spits zou hij in totaal 15 doelpunten maken in 49 wedstrijden voor de club. Vóór zijn voetbalcarrière was Meunier actief als postbode en werkte hij in een fabriek voor assemblage van auto-onderdelen. Daardoor is hij als mens altijd bescheiden gebleven, zelfs nu hij elk jaar miljoenen verdient als profvoetballer.

In januari van 2009 tekende hij een contract bij Belgische topploeg Club Brugge, een droom voor een jongen die al levenslang supporterde voor blauw-zwart. Bij Club werd de toenmalige spits door Georges Leekens omgevormd van vleugelaanvaller tot rechtsachter. Hij speelde 44 keer met de Rode Duivels, in totaal 149 wedstrijden voor Club Brugge, scoorde 14 doelpunten en werd één keer kampioen van België, wat hem een transfer naar Europese topclub Paris Saint-Germain zou opleveren.

In 2016 tekende Meunier een contract voor vier jaar bij PSG en de Parijzenaars schreven 6 miljoen Euro over op de bankrekening van Club Brugge, wat uiteindelijk een koopje zou blijken. In Parijs werd de Luxemburger echter nooit titularis en kreeg Dani Alves, vriend van landgenoot Neymar, meestal de voorkeur op de rechtsachter. In 2020 verliet Meunier PSG gratis nadat hij einde contract was bij Les Parisiens. Op zoek naar een club waar hij onbetwiste titularis kon zijn en een nieuw avontuur kon beginnen. In Duitsland is de flankverdediger wel eerste keus, net zoals op de rechterflank bij de Belgische nationale ploeg, waar hij voorlopig de voorkeur krijgt op Timothy Castagne.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X