Winnaar Champions League
Winnaar Champions League

Champions League: Real Madrid is torenhoog favoriet

Odds op: 23 mei

Dit is de grootste clubcompetitie ter wereld en de race om de Champions League-finale in 2024 te bereiken is voorbij. De Europese eliteclubs Real Madrid en Borussia Dortmund strijden tegen elkaar in de finale op 1 juni en we hebben de Champions League-kansen bijgewerkt om de winnaar van het seizoen 2023/24 te bepalen.

Voor nog een paar dagen is Manchester City de huidige titelhouder nadat de goal van Rodri in de tweede helft hen de overwinning bezorgde tegen Inter Milan in de finale van vorig seizoen, waarmee ze de historische treble voltooiden van Premier League- en FA Cup-winnaars. De regerende kampioenen zullen hun kroon echter niet verdedigen in de finale van dit jaar, nadat ze in de strafschoppenserie werden uitgeschakeld door Real Madrid.

Achraf Hakimi, Ousmane Dembélé en Jude Bellingham waren ooit sterren in het team van BvB en zullen nu samen met verschillende oud-collega’s van Bayern een nederlaag van Dortmund steunen, wat hen zou verhinderen om de tweede Duitse ploeg te worden die meerdere Europacups wint. Het is een interessante situatie, maar er is niet veel meer dan het aanmoedigen van de relatieve outsider om te voorkomen dat Real hun recordaantal van 14 overwinningen verbetert naar 15.

De winstkansen in de Champions League

Real Madrid zal misschien geen spectaculaire prestatie leveren, maar ze zullen er voor zorgen dat ze de beker voor de 15e keer kunnen winnen.

De finales van de Champions League zijn over het algemeen spannende ontmoetingen, waarbij elk van de laatste vijf finales twee doelpunten of minder hebben opgeleverd. Dit omvat de 1-0 overwinning van Real Madrid op Liverpool in 2021/22 toen Vinícius Júnior het enige doelpunt van de wedstrijd scoorde. De twee halve finalewedstrijden van Dortmund tegen PSG zagen ook elk slechts één doelpunt.

Onze voorspelling voor Real Madrid tegen Dortmund is dus minder dan 2,5 doelpunten voor een kans van 2.10.

Real Madrid: een gevestigde kracht met sterke persoonlijkheid

Evolutie van de kansen: 6.5 > 7.0 > 2.37 > 1.33

Los Blancos – onder leiding van de coolste manager in het voetbal, Carlo Ancelotti – staan weer in de finale na een late en spannende overwinning tegen Bayern München, waardoor we een volledig Duitse finale mislopen nadat Borussia Dortmund in de andere halve finale PSG versloeg.

Wanneer Real Madrid niet op hun best is, behalen ze op de een of andere manier enkele van hun beste resultaten onder Carlo Ancelotti. Van miraculeuze comebacks tot dominante aanvallende prestaties, wanneer Real Madrid op volle kracht is, is het een genot om naar te kijken. Door blessures en rotaties was dit echter zelden het geval dit seizoen. Dit maakte echter niet veel uit, aangezien ze de Liga en de Supercopa de España hebben gewonnen. Nu zijn ze nog één overwinning verwijderd van een nieuwe Champions League-titel.

Met Jude Bellingham die het tegen zijn oude team opneemt, is er veel om naar uit te kijken in de wedstrijd, maar het zou kunnen afhangen van de keepers. Thibaut Courtois heeft de norm gesteld om zijn team in de Champions League te houden met Real Madrid. Ondanks dat hij dit seizoen enkele wedstrijden miste vanwege blessures, zou het logisch zijn dat hij de finale start, vooral op het podium van Wembley.

De recordhouders van de Champions League-overwinningen zullen naar Wembley reizen in de hoop hun 15e Champions League-trofee te winnen en hun tweede sinds de terugkeer van Carlo Ancelotti naar de club in 2021.

Als ze nog een Europese titel willen winnen, zal Real Madrid dit misschien moeten doen zonder de diensten van een van hun sleutelspelers op het middenveld. Volgens de laatste berichten vecht Aurélien Tchouameni tegen de klok om te herstellen van een voetblessure voor de Champions League-finale volgende maand. De Franse international raakte geblesseerd tijdens de 2-1 overwinning in de halve finale tegen Bayern München eerder deze maand.

Weinig geloof in Borussia Dortmund vanaf het begin

Evolutie van de kansen: 26.0 > 21.0 > 9.00 > 3.25

Het team van Dortmund zoekt wraak voor hun nederlaag in de UCL-finale van 2013 tegen Bayern op hetzelfde terrein en wil de beroemde trofee voor het eerst sinds 1997 winnen. Veel mensen hadden BVB deze campagne al afgeschreven, maar na het verlaten van de ‘groep des doods’ hebben ze PSV, Atletico en recentelijk PSG, kampioen van de Ligue 1, uitgeschakeld zonder een enkel doelpunt tegen te krijgen in beide wedstrijden.

Voortbouwend op het succes van de Bundesliga in Europese competities dit seizoen, heeft Borussia Dortmund zich getoond op het Europees toneel, maar er zal nog meer nodig zijn om Real Madrid in de Champions League-finale te verslaan.

Marco Reus, die Dortmund aan het einde van het seizoen verlaat, zou een extra motivatie kunnen zijn om de Schwarzgelben naar een spectaculair resultaat te stuwen en een einde van een carrière die in de geschiedenisboeken thuishoort.

Wat betreft de Champions League-finale is het voor Dortmund relatief onbekend terrein. Hoewel ze al een tijdje een vaste waarde zijn in de Champions League/Europa League, heeft Dortmund sinds 2013 niet meer deelgenomen aan een Champions League-finale.

Borussia Dortmund speelt goed voetbal, maar geeft veel te veel kansen weg – ze hebben het grootste verschil tussen xGA en tegendoelpunten van de hele competitie, met meer dan 10 xG meer dan hun tegenstanders.

Borussia Dortmund tegen Real Madrid

06.12.17 Champions League Real Madrid Dortmund 3 2
26.09.17 Champions League Dortmund Real Madrid 1 3
07.12.16 Champions League Real Madrid Dortmund 2 2
27.09.16 Champions League Dortmund Real Madrid 2 2
08.04.14 Champions League Dortmund Real Madrid 2 0

Toon andere wedopties

X