Olympische Spelen Parijs 2024 voetbaltoernooien voor heren en dames
Olympische Spelen Parijs 2024 voetbaltoernooien voor heren en dames

Voetbal op de Olympische Spelen: wie zijn de favorieten in Parijs 2024?

Odds op: 13 juni

Voetbal op de Olympische Spelen is een prestigieus evenement dat sinds het begin van de 20e eeuw deel uitmaakt van het olympische programma. Het toernooi omvat zowel mannen- als vrouwencompetities, elk met unieke kenmerken en een historische betekenis. Samen met bwin kun je weddenschappen plaatsen op voetbal tijdens de Olympische Spelen.

Mannenvoetbal op de Olympische Spelen

Het Braziliaanse team, de tweevoudig regerend olympisch kampioen, heeft zich niet gekwalificeerd voor het mannentoernooi in Parijs 2024 na een nederlaag tegen Argentinië. Het Argentijnse team onder de 23 jaar behaalde een 1-0 overwinning in Venezuela en kwalificeerde zich daarmee voor het toernooi deze zomer ten koste van Brazilië. Dit betekent dat het Braziliaanse mannenteam voor het eerst sinds 2004 niet zal deelnemen aan de Olympische Spelen.

Odds van de favorieten:

Thierry Henry, de huidige coach van het Franse team, erkende de uitdagingen door te zeggen: “Niets is gemakkelijk” in het voetbal. Zijn team, beschouwd als een van de favorieten voor de gouden medaille met een notering van 3.00, heeft enkele potentiële obstakels vermeden door niet tegen Marokko en Egypte te hoeven spelen.

Als gastland en favoriet zal de druk immens zijn. De ervaring en leiderschap van Henry zullen cruciaal zijn om aan deze verwachtingen te voldoen. Het vermijden van vroege wedstrijden tegen teams als Marokko (13.00) en Egypte (26.00), bekend om hun competitieve aard, stelt Frankrijk in staat zich soepel door de groepsfase te werken.

Argentinië, in groep B, is de tweede grote favoriet met een notering van 3.25. Het sterke team van Argentinië zit in groep B met Marokko en Oekraïne (29.00). Het vermijden van Argentinië in de groepsfase is voordelig voor Frankrijk, omdat dit de directe druk en het risico op vroege uitschakeling vermindert.

Een eerste plaats in de groep zou een gunstigere loting in de knock-outfase kunnen betekenen, waardoor confrontaties met andere topteams later in het toernooi plaatsvinden.

Het vermijden van Spanje (3.75) en effectief navigeren door de groepsfase kan Thierry Henry in staat stellen om ver te komen in het toernooi en mogelijk een gouden medaille te behalen.

Geschiedenis en format:

Voetbal werd geïntroduceerd op de Olympische Spelen in 1900. Het toernooi omvat traditioneel nationale teams onder de 23 jaar, met de toevoeging van drie oudere spelers per team sinds de Spelen van 1992.

Het toernooi bestaat uit een groepsfase, gevolgd door knock-outfases, eindigend met een finale om de gouden medaillewinnaar te bepalen.

Opmerkelijke prestaties:

Hongarije is met drie gouden medailles (1952, 1964 en 1968) een van de meest succesvolle teams in de geschiedenis van het olympische mannenvoetbal. Argentinië en Nigeria hebben de afgelopen decennia ook goed gepresteerd, met gouden medailles voor Argentinië in 2004 en 2008, en voor Nigeria in 1996.

Recente toernooien:

Op de Olympische Spelen van Tokyo 2020, georganiseerd in 2021 vanwege de COVID-19 pandemie, won Brazilië de gouden medaille, waarmee het zijn titel van Rio 2016 verdedigde. Het toernooi liet jong talent zien dat uitgroeide tot belangrijke figuren in het mondiale voetbal.

Vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen

De strijd om de gouden medaille op de Olympische Spelen van Parijs 2024 belooft spannend te worden, met verschillende landen die legitiem aanspraak kunnen maken op de titel. De Verenigde Staten, Spanje, Brazilië en Canada behoren tot de grote favorieten, maar de kwaliteit van de deelnemende teams zorgt altijd voor verrassingen. Het toernooi belooft hoogstaand voetbal met grote inzet te bieden, waarbij het beste van het vrouwenvoetbal wereldwijd wordt getoond.

Odds van de favorieten:

De recente prestaties van Spanje getuigen van haar dominantie in het vrouwenvoetbal. De triomf op het WK voor vrouwen in 2023 en het daaropvolgende succes in de Nations League benadrukken haar status als formidabele kracht. De speelstijl van Spanje, sterk beïnvloed door haar filosofie van balbezit en veelvuldig passen, maakt haar moeilijk te verslaan. Spanje heeft een team van wereldklasse speelsters. Zelfs zonder sleutelspelers zoals Aitana Bonmatí heeft het team veerkracht en een diepe bank getoond. Spanje staat genoteerd op 3.00.

Ondanks de uitdagingen van het afgelopen jaar hebben de Verenigde Staten zich hersteld als een van de belangrijkste kanshebbers op de gouden medaille op de Olympische Spelen van Parijs 2024. De Amerikaanse vrouwen staan ook genoteerd op 3.00 voor de gouden medaille. De combinatie van opkomend jong talent, ervaren veteranen en de tactische scherpzinnigheid van Emma Hayes creëert een krachtige mix die hen naar de top van het podium zou kunnen brengen. Na een teleurstellend WK hebben de Amerikaanse vrouwen opmerkelijke veerkracht getoond door de Gold Cup in februari en de SheBelieves Cup in april te winnen. Deze overwinningen hebben hun vertrouwen hersteld en hun vermogen om terug te vechten aangetoond. De integratie van jong talent zoals Jaedyn Shaw heeft het team nieuw leven ingeblazen. Deze spelers brengen nieuwe energie en dynamiek die het ervaren kernteam aanvullen.

Geschiedenis en format:

Vrouwenvoetbal werd geïntroduceerd op de Olympische Spelen van 1996. In tegenstelling tot het mannentoernooi zijn er geen leeftijdsbeperkingen voor vrouwenteams.

Het format is vergelijkbaar met dat van de mannencompetitie, met een groepsfase gevolgd door knock-outfases.

Opmerkelijke prestaties:

De Verenigde Staten zijn het meest succesvolle team in het olympische vrouwenvoetbal, met gouden medailles in 1996, 2004, 2008 en 2012. Andere succesvolle teams zijn Duitsland (goud in 2016) en Noorwegen (goud in 2000).

Recente toernooien:

Op de Olympische Spelen van Tokyo 2020 won Canada zijn eerste gouden medaille in het vrouwenvoetbal door Zweden in de finale te verslaan. Het toernooi toonde de groeiende competitie en de wereldwijde reikwijdte van het vrouwenvoetbal.

Voetbal tijdens Olympische Spelen Parijs 2024

Het komende olympisch voetbaltoernooi vindt plaats in Parijs, met wedstrijden in verschillende steden in Frankrijk. De olympische voetbaltoernooien brengen diverse culturen en speelstijlen samen, bevorderen internationale begrip en sportiviteit.

Voetbal op de Olympische Spelen neemt een unieke plaats in de sportwereld, met een mix van jeugdontwikkeling, competitiegeest en internationale vriendschap. De toernooien hebben een rijke geschiedenis en blijven een springplank voor veel toekomstige sterren van de sport.

Live odds

Toon andere wedopties

X