Formule 1: de beroemdste vader-zoon-duo's in de geschiedenis
Formule 1: de beroemdste vader-zoon-duo's in de geschiedenis

Formule 1: de beroemdste vader-zoon-duo’s in de geschiedenis

Mick Schumacher maakte onlangs zijn debuut in de koningsklasse en elke Formule-1 fan was ongeduldig om hem voor de eerste keer aan het werk te zien. De jonge Schumacher heeft natuurlijk grote schoenen om te vullen aangezien zijn vader Michael Schumacher een echte legende is. In de lange geschiedenis van de F1 is het echter niet de eerste keer dat een zoon in de voetsporen van zijn vader treedt. Bwin blikt daarom terug op enkele succesvolle vader-zoon-duo’s in de geschiedenis van de sport.

Michael Schumacher is in alle opzichten de meest succesvolle Formule 1-coureur in de autosportgeschiedenis met 7 wereldkampioenschappen, 91 GP-overwinningen en 77 snelste raceronden. Zijn zoon wil nu voortbouwen op deze ongeëvenaarde prestatie en de naam Schumacher zo met Formule 1 blijven linken. In de Formule 2 heeft de coureur van Prema Racing tot dusver 191 punten behaald in het Wereldkampioenschap en leidt hij het algemeen klassement. Nu mag de 21-jarige het op het hoogste niveau gaan proberen.

De Vliegende Hollander

Er is op dit moment al een zoon van een voormalige F1-coureur die momenteel één van de grootste talenten in de Formule 1 is. Max Verstappen trad op 17-jarige leeftijd in de voetsporen van zijn vader (Jos Verstappen) en was de jongste coureur in de geschiedenis van de Australische Grand Prix. Na slechts vier races in 2016 verhuisde Verstappen van Scuderia Toro Rosso naar Red Bull Racing, won de Nederlander zijn eerste race en werd hij zo de jongste GP-winnaar aller tijden. Met 9 GP-overwinningen doet hij op 23-jarige leeftijd al beter dan zijn vader. Vader en zoon Verstappen vormen samen het meest succesvolle Nederlandse F1-duo.

Zo vader, zo zoon

Mini-Schumi zou in de nabije toekomst graag hetzelfde doen als Damon Hill en Nico Rosberg. Net als hun vaders wonnen de twee zoons de wereldtitel. Rosberg moest echter wel lange tijd wachten om een wereldkampioenschap te winnen. De coureur die in Wiesbaden geboren is reed maar liefst 206 races voordat hij in 2016 de Silver Arrow won. De Fin heeft in zijn carrière slechts 5 Grands Prix gewonnen en slechts één in zijn WK-seizoen. Tot op heden heeft hij nog steeds het record voor de minste overwinningen bij het behalen van een wereldtitel.

Jacques doet het voor Gilles

Dit is misschien wel het meest tragische vader-zoonverhaal. Gilles Villeneuve, die tot 1982 voor Ferrari reed, raakte niet verder dan de plaats van vice-wereldkampioen. De senior kreeg geen kans meer na zijn dodelijk ongeval tijdens de Belgische Grand Prix. 14 jaar later maakte zijn zoon Jacques zijn debuut bij Williams en we wisten toen nog niet welke carrière voor hem zou volgen. De jonge F1-coureur evenaarde in zijn eerste jaar de prestatie van zijn vader en een jaar later deed de jongste Villeneuve nog beter: hij won de wereldtitel voor zijn vader. Ondanks nog vele pogingen (BAR, Renault, Sauber) bleef het echter bij één titel.

De verloren zoon

Er bestaat echt geen gen voor wereldkampioenen! David Brabham en Nelson Piquet Junior bewijzen dat. Het optreden in de koningsklasse was voor beide coureurs van korte duur. Piquet reed 28 races met Renault en Brabham behaalde slechts 24 Grand Prix-races. De Australiër slaagde er geen enkele keer in om punten te sprokkelen op een wereldkampioenschap en ook de Braziliaan kon maar 7 punten verzamelen in zijn carrière. In 2015 won de 30-jarige wel de Formule E, die toen voor het eerst plaatsvond. Hun vaders van hun kant kunnen er prat op gaan dat ze drie keer tot wereldkampioen werden gekroond.


De familie Hill bewees dan weer het tegendeel. Vader Graham won zijn twee wereldtitels in 1962 en 68. Zoon Damon deed hetzelfde als zijn vader en won ook het wereldkampioenschap. De twee waren het eerste vader-zoon-duo die hierin slaagde. In totaal wonnen vader en zoon 36 Grands Prix, maar aangezien zijn vader meer GP-overwinningen boekte dan gelijk wie, zou Mini-Schumi dit record al met slechts één overwinning kunnen overtreffen.

X