WK Handbal 2019: alles wat je weten moet
WK Handbal 2019: alles wat je weten moet

WK Handbal 2019: alles wat je weten moet

Op 10 januari 2019 start het 26ste wereldkampioenschap handbal. Deze zal in Duitsland en Denemarken plaatsvinden. De topfavorieten van deze editie zijn co-organisator Denemarken en regerende wereldkampioen Frankrijk. Hieronder zul je alles wat je over het toernooi moet weten terugvinden.

Het is de zevende keer dat het wereldkampioenschap handbal in Duitsland zal plaatsvinden (na 1938, 1958 (DDR), 1961, 1974 (DDR), 1982 en 2007). Maar deze keer moeten ze dit niet alleen doen: Denemarken is co-organisator van het evenement. Het is een première: het kampioenschap werd nog nooit door twee verschillende landen georganiseerd.

Er zullen ongeveer evenveel wedstrijden gespeeld worden in beide landen. In Duitsland kozen ze vier steden uit terwijl alles op twee plekken zal gebeuren in Denemarken. In de groepsfase zullen alle wedstrijden van groep A en B in Duitsland plaatsvinden: in Berlijn voor de landen van groep A en München voor de landen van groep B. Denemarken ontvangt de groepen C (in Herning) en D (Kopenhagen).

Binnen éénzelfde groep spelen alle landen tegen elkaar tijdens deze voorronde. Om zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi moeten de landen in de top 3 van hun groep eindigen. De hoofdronde zal plaatsvinden in Keulen (Dui) en Herning (Den). Van de 6 organiserende steden heeft Keulen de grootste zaal: 19 500 toeschouwers kunnen er naar de wedstrijden komen kijken.

De halve finales zullen allebei op 25 januari gehouden worden in het Barclaycard Arena van Hamburg. De finale zal twee dagen later gespeeld worden in Herning (Den).

24 landen nemen deel aan het evenement: 13 uit Europa, 5 uit Azië, 3 uit Afrika en evenveel uit Zuid-Amerika. Geen enkele van deze landen heeft nog nooit deelgenomen aan een wereldkampioenschap. Van alle kandidaten heeft Bahrein de minst ervaren ploeg. Het is maar de derde keer dat dit land meedoet.

Denemarken is favoriet

De topfavoriet van deze editie is Denemarken. De odd voor een overwinning van de Deense nationale ploeg staat op 3.00. Geniet momenteel van de Price Boost en een verhoogde notering van 3.50 op bwin. Na twee Europese titels (2008 en 2012) en een gouden Olympische medaille (2016) zou Denemarken graag eindelijk wereldkampioen willen worden (een titel die zij nog nooit hebben kunnen pakken).

Frankrijk is volgens de experten de tweede titelkandidaat. De Fransen wonnen vier van de vijf laatste edities van het wereldkampioenschap en zullen hun titel verdedigen. Op de laatste Olympische spelen verloren ze van Denemarken in de finale (26-28). De odd voor een overwinning van Frankrijk staat op 3.75.

De derde favoriet is Duitsland. De laatste keer dat het land het evenement organiseerde, in 2007, werden de Duitsers kampioen. De odd voor een overwinning van Duitstland staat op 6.00.

Daarna volgen respectievelijk Spanje (odd 7.50), Noorwegen (odd 9.00) en Kroatië (odd 15.00).

Saoedi-Arabië, Chili en Angola maken volgens bwin bijna geen kans op de titel. Als je op hen wed vermenigvuldig je jouw inzet met 2501.

X