Wilder vs Fury II: Waar wordt het gevecht gewonnen en verloren?
Wilder vs Fury II: Waar wordt het gevecht gewonnen en verloren?

Wilder vs Fury II: Waar wordt het gevecht gewonnen en verloren?

Het is eindelijk zover: één van de meest verwachte zwaargewicht bokswedstrijden van de afgelopen jaren zal deze zaterdag plaatsvinden.

De rematch tussen Deontay Wilder en Tyson Fury werd aangekondigd als ‘unfinished business’ nadat hun eerste ontmoeting voor beide vechters het enige gelijkspel opleverde in hun professionele carrières. Ze wonnen al hun andere matchen.

Er is weinig verschil tussen de twee reuzen, daarom hebben we de statistieken ingekeken om aanwijzingen te vinden over hoe het gevecht zal ontvouwen.

Geen voordeel door gestalte

Fury’s lengte maakt van hem een imposante tegenstander. Meestal is hij een stuk groter dan zijn tegenstanders, maar in dit geval is zijn Amerikaanse rivaal slechts 5 centimeter kleiner. Daarnaast lijkt Wilder zelfs meer zelfvertrouwen te hebben wanneer hij het opneemt tegen grotere tegenstanders. Beide mannen namen het al op tegen vier andere boksers die 195 cm of groter zijn in een 12-ronde wedstrijd. Wilder zette ze alle vier knock-out terwijl twee van de tegenstanders van Fury het tot het einde uitvochten.

In welke ronde eindigt het gevecht?

Wilder staat bekend om zijn slagkracht en atletisch vermogen en zijn 12-round wedstrijden eindigen gemiddeld na 6,7 rondes, in vergelijking met 8,1 bij Fury. We gaan er daarom vanuit dat de wedstrijd ergens tussen de zevende of achste ronde tot een einde zal komen.

Als Fury een slechte nacht heeft, kan het snel voorbij zijn, want vier van Wilder’s wedstrijden met 12 ronden eindigden al in de eerste ronde.

Maar als de Amerikaan echter slecht voorbereid is, dan kan de wedstrijd langer duren, aangezien slechts twee van Fury’s wedstrijden eindigden voor de vijfde ronde. Toevallig is de vijfde ronde ook de eerste waarin beide boksers hun vorige volledige wedstrijd hebben beëindigd.

Gezien het feit dat beide boksers veel van hun eerdere 12 ronde-gevechten hebben zien eindigen in de zevende ronde of later – inclusief de vijf Fury-gevechten die de volledige tijdsduur hebben geduurd – is het waarschijnlijk dat toeschouwers waar voor hun geld zullen krijgen.

Wat hebben we geleerd van het vorige gevecht?

Hun laatste ontmoeting was een botsing van stijlen, waarbij Wilder meer klappen uitdeelde in 11 van de 12 rondes. De vreemdste ronde was de 10de ronde, toen de Bronze Bomber zichzelf had uitgeput in een poging om Fury uit te tellen.

Fury was vorige keer de meest accurate bokser in 9 van de 12 rondes en deelde een dubbelcijferig aantal klappen uit in de derde en tiende ronde, die beide volgden op een aanval van Wilder. Zijn beste kans om zijn tegenstander knock-out te kunnen slaan is door een eerste te gaan incasseren om dan zelf voor de aanval te kiezen wanneer hij vermoeid is.

Het potentiële succes van deze strategie kon gezien worden in de laatste zes rondes van de vorige ontmoeting, wanneer de klappen van Fury tweemaal zo succesvol waren in vergelijking met die van Wilder, maar de Brit moet wel alert blijven.

De nauwkeurigheid van de uithalen van de Amerikaan verbeterde in de tweede helft van het gevecht en hij trof vaker raak dan Fury, dus zelfs een vermoeide Wilder hoeft niet meteen afgeschreven te worden.

X