Het Zeslandentoernooi : een statistisch overzicht
Het Zeslandentoernooi : een statistisch overzicht

Het Zeslandentoernooi : een statistisch overzicht

Nu de laatste vier wedstrijden van het Zeslandentoernooi van 2020 eindelijk in oktober afgewerkt kunnen worden na de onderbreking door het coronavirus, hebben we de meest interessante cijfers in de geschiedenis van het huidige format (dat in 2000 werd geïntroduceerd) van het Zeslandentoernooi voor je samengevat.

Teams Zeslandentoernooi

De Engelsen hebben tot nu toe het meeste succes gekend in de geschiedenis van het Zeslandentoernooi. Engeland won de meeste keren (zes) en is één van de twee landen – samen met Ierland – die nooit de houten lepel heeft gekregen wanneer een team laatste wordt.

De Engelsen verslaan de Ieren ook in het aantal gewonnen wedstrijden, aangezien zij er 72 wonnen en Ierland slechts 68. De Engelsen hebben daarnaast ook 13 Grand Slams op hun naam staan, één meer dan eerste achtervolger Wales.

De Welsh doen het wel beter buitenshuis en zijn minder afhankelijk van hun thuisvoordeel dan de andere vijf landen. Slechts 34 van hun 58 Zeslandentoernooi-overwinningen werden geboekt in Cardiff. Italië boekte daarentegen 10 van zijn 12 overwinningen op eigen bodem.

De fans die de voorkeur geven aan drama boven dominantie kunnen bij Frankrijk terecht. In drie Zeslandentoernooi-overwinningen met de kleinste winstmarge waren de Fransen betrokken. De clashes tussen Frankrijk en Ierland werden gemiddeld met 7,9 punten verschil beslecht.

Spelers Zeslandentoernooi

Het feit dat Ierland er tot nu toe in slaagde om de houten lepel te kunnen vermijden is vooral te danken aan de individuele prestaties van de spelers. De onderscheiding voor ‘Speler van het Toernooi’ werd zes keer toegekend aan een Ierse speler, waarvan Brian O’Driscoll verantwoordelijk is voor de helft hiervan.

Bovendien zijn de vijf spelers met de meeste Zeslandentoernooi-overwinningen allemaal Iers. O’Driscoll stond 45 keer aan de winnende kant, vier meer dan landgenoot Ronan O’Gara, maar de laatste loopt wel voorop als het gaat om het scoren van punten.

Slechts twee spelers in de geschiedenis van het Zeslandentoernooi hebben meer dan 500 punten gescoord: O’Gara staat op 557 en eerste achtervolger Engelsman Jonny Wilkinson klokt af op 546.

O’Driscoll’s record van 26 ‘career tries’ in de competitie blijft voorlopig ongeëvenaard. George North uit Wales had 20 keer gescoord voor de lockdown en staat derde op de lijst aller tijden achter de 22 van zijn landgenoot Shane Williams.

X