Een preview van de French open: wat te verwachten op Roland Garros?
Welke voetballers zaten dit seizoen het langst op de bank

Een preview van de French open: wat te verwachten op Roland Garros?

Een van de fysiek meest veeleisende tennistoernooien begint in mei op Roland Garros en we hebben daarom een preview van de French Open samengesteld.

Dit is de enige Grand Slam die op gravel wordt gespeeld, wat voor veel spelers een uitdagende ondergrond is.

We hebben gekeken naar de gegevens van de laatste 20 edities om te voorspellen wat we kunnen verwachten in het heren- en damesenkelspel.

Hoe vaak winnen reekshoofden?

“Seeding” of het geven van een makkelijkere loting aan de hoogst gerangschikte tennissers was vaak een krachtige voorspeller in het mannenspel, waarbij 17 van de laatste 20 titels in het enkelspel werden gewonnen door een van de vier hoogst gerangschikte spelers. Vijf van de laatste zes finales van het herenenkelspel werden gewonnen door een van de twee hoogst gerangschikte spelers en de zesde finale was ook geen verrassing, met recordwinnaar op de French Open Rafael Nadal die als vierde in de rangschikking aan het toernooi begon.

Het enkelspel voor vrouwen is echter veel onvoorspelbaarder: minder dan de helft van de laatste 20 titels werd gewonnen door een van de vier hoogst gerangschikte speelsters. De afgelopen jaren waren zelfs nog chaotischer, met drie van de laatste vijf vrouwelijke kampioenen – inclusief beide van de laatste twee – die geen reekshoofd waren.

Kunnen we veel verrassingen verwachten?

In het herenenkelspel werden in de helft van de laatste 20 toernooien vier van de acht kwartfinales ingevuld door een speler van buiten de top acht. Dit komt de laatste jaren echter minder vaak voor en is sinds 2011 slechts twee keer voorgekomen.

We vinden ook hier meer verrassingen in het damesspel terug, met 14 van de enkelspeltoernooien in deze periode die een meerderheid van kwartfinalisten van buiten de top acht kenden. Anders dan bij de heren, neemt het aantal verrassingen zelfs toe: 2013 is het meest recente jaar dat meer dan drie van de top acht gerangschikte speelsters de kwartfinales haalden.

Welke spelers hebben het beste record?

Rafael Nadal is de koning van de gravel en won zeven van de laatste 10 French Open-titels. Novak Djokovic heeft zes finales bereikt, waarvan hij er twee heeft gewonnen, terwijl Stan Wawrinka de enige andere winnaar van het herenenkelspel is in het afgelopen decennium. Dominic Thiem is de enige andere man die in deze periode meer dan eens de finale heeft gehaald.

Een dergelijke dominantie is niet te zien in het damesenkelspel, en niemand heeft meer dan vier van de laatste 10 de kwartfinales bereikt. Een krachtige illustratie van de openheid van het damesspel is dat de speelster met het beste record op de French Open in het afgelopen decennium al sinds 2020 met pensioen is. Maria Sharapova bereikte de laatste drie opeenvolgende finales van 2012 tot 2014 en won deze twee keer. Simona Halep heeft het beste record van alle spelers die in 2022 meededen, ze bereikte ook drie van de laatste 10 finales.

Zijn de prestaties van vorig jaar van belang?

Het is verleidelijk om naar de prestaties van vorig jaar te kijken bij het beoordelen van de vooruitzichten van een speler, maar hoe nuttig is dit eigenlijk? In het herenenkelspel had iets minder dan de helft van de kwartfinalisten van de afgelopen twee decennia dit niveau bij het vorige toernooi minstens ook bereikt.

We vinden opnieuw meer kans op veranderingen in het enkelspel voor vrouwen, waarbij de helft van de kwartfinalisten van de afgelopen 20 jaar bij de laatste poging niet eens de derde ronde kon bereiken. Over het algemeen is het daarom logisch om rekening te houden met een aantal buitenstaanders bij het voorspellen wie deze keer de laatste rondes zou kunnen halen.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X