Osasuna - Real Madrid (La Liga)
De grootste verrassingen van het 19/20 NBA-seizoen

Zal de dominantie van Novak Djokovic op de Australian Open voortduren?

Novak Djokovic blijft de ATP-tour domineren en maakt kans op zijn vierde opeenvolgende Australian Open-titel in januari.

Melbourne was het toneel van zijn allereerste Grand Slam-titel in 2008 en tijdens zijn carrière won hij het toernooi negen van de veertien keer.

Zijn vijf exits tijdens deze periode vonden allemaal plaats voor de halve finales. Dus eens hij de halve finales haalt, wint hij ook het toernooi.

Maar wie kon hem ervan weerhouden een 10e overwinning te behalen Down Under en de dominantie van Novak Djokovic op de Australian Open een halt toe te roepen?

De ouder wordende rivalen van Djokovic

Er zijn slechts vier andere actieve spelers die in hun carrière meerdere Grand Slam-titels hebben gewonnen, maar ze zijn allemaal ouder en kampen met blessures.

Rafael Nadal, Roger Federer, Stan Wawrinka en Andy Murray misten allemaal minstens twee Grand Slam-toernooien in 2021 en hun krachten nemen af.

Djokovic, Nadal en Federer staan momenteel allemaal gelijk op 20 Grand Slam-titels; meer dan enige andere speler in de geschiedenis van de sport.

Daarom zou een overwinning in januari ervoor zorgen dat een van hen zich zou vestigen als de regelrechte ‘GOAT’ – in ieder geval tijdelijk.

Wie zijn de belangrijkste concurrenten?

Djokovic voert de huidige ATP-ranglijst aan met een comfortabele marge, met zijn 11.540 punten heeft hij er bijna 3.000 meer dan zijn naaste rivaal.

Een groep jonge spelers wedijvert om de tennissport te domineren wanneer zijn de oudere spelers binnenkort op pensioen gaan.

De twee spelers die streden om de titel in het enkelspel van de ATP Finals 2021, Daniil Medvedev en Alexander Zverev, staan op de tweede en derde plaats en lijken daarom het best uitgerust om de Serviër een 21e Grand Slam-titel te ontnemen.

De recente dominantie van Djokovic

Op 34-jarige leeftijd lijkt Djokovic enkele jaren jonger te zijn, aangezien hij de sport blijft domineren.

Sinds begin 2020 is hij slechts 10 keer verslagen in 91 wedstrijden, waarvan vier keer op gravel.

Twee van de zes verloren partijen die hij op een harde ondergrond leed – zoals die hij in Melbourne zal betreden – waren tegen Medvedev en een andere was tegen Zverev in de ATP-finale van november.

Hardcourt specialisten

Daniil Medvedev maakte op wrede wijze een einde aan de hoop van Djokovic om de ‘Calendar Slam’ te voltooien bij de laatste horde in de US Open van vorig jaar, net zoals Roger Federer dat deed in de halve finales van de French Open in 2011.

Sinds begin 2020 is Medvedev de enige andere speler met een winstpercentage van meer dan 80 procent in grote toernooien op hardcourt, zoals de Australian Open.

De volgende beste presteerder – met een winstpercentage van 79 procent – is Dominic Thiem, die verloor van Djokovic in de finale van 2020 voordat hij later dat jaar de US Open won.

De Oostenrijker worstelde de laatste tijd echter ook met blessures, met knie- en polsblessures die zijn optredens op grote toernooien in 2021 beperkten.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X