2022 US Open Tennis Preview
2022 US Open Tennis Preview

2022 US Open Tennis Preview

Met de vierde en laatste grand slam van het seizoen die eind augustus begint, hebben we elke wedstrijd in het enkelspel van het afgelopen decennium geanalyseerd om te voorspellen hoe het toernooi van dit jaar zal verlopen in onze grote 2022 US Open tennis preview.

Hoe vaak wint een reekshoofd?

De reekshoofden – seeds in het Engels – domineren al jaren in het herenenkelspel, waarbij acht van de laatste 10 toernooien werden gewonnen door een van de top drie reekshoofden. Dit is een heel ander verhaal voor de vrouwen, met de helft van de 10 meest recente titels in het enkelspel die werden gewonnen door spelers die lager stonden dan de 15e plaats op de ranglijst, waaronder twee die geen reekshoofd waren.

Hoe groot is de kans dat we een verrassing te zien krijgen?

Ook de weg naar de finale biedt meestal geen grote verrassingen in het enkelspel bij mannen, aangezien zeven van de tien finalisten het toernooi begonnen als één van de top vier reekshoofden. Slechts één speler die geen reekshoofd was het afgelopen decennium slaagde erin de halve finale te halen: Grigor Dimitrov in 2019.

Opnieuw zien we dat het enkelspel voor vrouwen veel moeilijker te voorspellen is, aangezien een kwart van de spelers die de laatste tien jaar de finale bereikten geen reekshoofd waren. Dit was ook het geval voor de finalisten in 2021 en 2020: Emma Raducanu en Leylah Fernandez én Victoria Azarenka het jaar ervoor.

Is het thuisvoordeel belangrijk?

Noord-Amerikaanse spelers bereiken zelden de laatste fasen van het herenenkelspel, met slechts vier tennissers die in het afgelopen decennium de kwartfinales bereikten. Denis Shapovalov raakte tot in deze fase in 2020 en landgenoot Felix Auger-Aliassime deed dat vorig jaar, dus 2022 zou het driemaal op rij kunnen maken.

De laatste Noord-Amerikaanse winnaar van het herenenkelspel was Andy Roddick in 2003, die in 2006 ook de meest recente finalist van het Amerikaanse continent was. Op één na werden alle 18 toernooien sindsdien gewonnen door een Europeaan.

Noord-Amerikaanse tennissers zijn veel succesvoller in het vrouwenspel dan het mannenspel, hoewel Europeanen nog steeds het toernooi domineren. Vijf van de laatste tien kampioenen in het enkelspel voor dames waren echter Amerikaans of Canadees: De drie op rij van Serena Williams van 2012 tot 2014, Sloane Stephens in 2017 en Bianca Andreescu twee jaar later.

Welke spelers presteren het beste?

Novak Djokovic heeft zes van de laatste tien finales bereikt, dus zijn verwachte afwezigheid zou een soort machtsvacuüm kunnen creëren. Daniil Medvedev zou de voor de hand liggende begunstigde zijn, aangezien hij in elk van de laatste drie toernooien op zijn minst de halve finale heeft gehaald, door Djokovic te verslaan en vorig jaar zijn eerste US Open-titel te winnen.

Hoewel niet verwacht wordt dat ze deze keer zal winnen, heeft Serena Williams minstens de halve finale bereikt in acht van de laatste 10 toernooien en zal ze zeker proberen haar carrière af te sluiten met een sterke prestatie.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X