Analyse Oscars 2020: wie wordt dit jaar de grote winnaar?
Analyse Oscars 2020: wie wordt dit jaar de grote winnaar?

Analyse Oscars 2020: wie wordt dit jaar de grote winnaar?

Terwijl aan de vooravond van de prijsuitreiking de Oscargekte groeit, kijken we terug op 91 jaar Academy Awards om erachter te komen wie dit jaar de meeste kans maakt op de beeldjes.

We hebben een aantal interessante patronen ontdekt in de bekroning voor de beste film en kijken ook naar de vier belangrijkste acteursprijzen.

Beste film

Je zou denken dat de film met de meeste nominaties een aardige kans maakt op de Oscar voor de beste film, maar dit blijkt meestal niet het geval te zijn. In zes van de laatste tien jaar verloor de meest genomineerde film het van een rivaal. Dit betekent dat Joker – die 10 nominaties telt – wellicht niet de grote favoriet is.

In de jacht op de Oscar voor de beste film is het ook raadzaam niet teveel geld uit te geven, en het is een slecht voorteken wanneer de studio niet op een cent kijkt. Vijf van de genomineerden dit jaar hadden een hoger budget dan eender welke van de laatste 10 winnaars. Ook films die teveel geld opbrengen doen het niet goed bij de jury. Terwijl The King’s Speech ongeveer $ 400m in het laatje had gebracht toen het de prijs won, heeft Joker al meer dan het dubbele opgebracht.

Erkenning voor vrouwelijk talent is geen aanbeveling in de race voor de beste film. Slechts een van de laatste 10 winnaars had een nominatie voor de beste actrice, tegenover zeven voor zowel de mannelijke als de vrouwelijke bijrol en negen voor de beste regisseur. Het zou daarom ongebruikelijk zijn als Little Women of Marriage Story – met een nominatie voor de beste actrice, maar niet voor de beste regisseur – dit jaar de prijs wint.

Individuele prijzen

Je zou verwachten dat een film met drie nominaties in de vier belangrijkste acteurscategorieën tenminste één daarvan zou verzilveren, maar dit blijkt niet zo te zijn. Van de 121 films in de geschiedenis van de Academy Awards met drie of meer nominaties in deze categorieën, ging 41% zonder beeldje naar huis en slechts 22% won er meer dan één. In feite hebben slechts twee films met nominaties in ten minste drie van de vier acteurscategorieën een hattrick gescoord: A Streetcar Named Desire in 1951 en Network in 1977. Geen van beide won de Oscar voor de beste film.

We vonden ook aanwijzingen dat leeftijd een rol speelt. Geen van de laatste 10 prijzen voor de beste acteurs ging naar de oudste genomineerde – slecht nieuws voor Jonathan Pryce dit jaar. Dit speelt nog veel sterker bij de vrouwen. Gemiddeld ging de Oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol of bijrol naar een actrice van 43 jaar. Bij de mannen was de gemiddelde leeftijd voor de beste acteur ongeveer 48 jaar. Hoewel er slechts een klein leeftijdsverschil is tussen de gemiddelde winnaars en genomineerden van de twee belangrijkste mannelijke acteursprijzen, waren de bekroonde actrices ongeveer twee jaar jonger dan het gemiddelde van de genomineerden.

X