De Saudi Pro League, voetbalweddenschappen
De Saudi Pro League, voetbalweddenschappen

De Saudi Pro League vergeleken met de topdivisies over de hele wereld.

De wervingsinspanningen van de Saudi Pro League gaan door en krijgen steeds meer vaart met de komst van Liverpool-aanvoerder Jordan Henderson en Riyad Mahrez, winnaar van de treble met Manchester City.

Deze transfers zijn de laatste in een lange reeks spraakmakende transfers van Europese naar Saudische clubs, waarbij de overstap van Cristiano Ronaldo naar Al-Nassr in januari deze zomer een soort exodus heeft veroorzaakt.

Zal de topdivisie van het Midden-Oosten op weg zijn om een “top-vijf competitie ter wereld” te worden, zoals Ronaldo onlangs suggereerde, of zal het een vergelijkbaar lot delen als de Chinese Super League en in de vergetelheid raken?

We hebben de cijfers geanalyseerd om de Saudische competitie te vergelijken met andere topcompetities wereldwijd.

Welke competitie heeft de beste spelers?

Ondanks het feit dat Ronaldo, Karim Benzema en Lionel Messi – die 13 van de laatste 14 Ballon d’Or-prijzen hebben gewonnen – hun vak uitoefenen in respectievelijk de Saudi Pro League en de MLS, lijkt de dominantie van Europa in het clubvoetbal niet direct bedreigd te worden.

Volgens gegevens van Transfermarkt blijven spelers uit de Engelse Premier League veruit de meest waardevolle spelers, met een gecombineerde totale waarde van bijna €10,44 miljard. Hoewel de winnaars van de treble van City alleen al goed zijn voor €1,08 miljard, is de gemiddelde Premier League-speler nog steeds €20,61 miljoen waard – twee keer zoveel als een typische speler uit elke andere competitie.

De overige vier leden van Europa’s “big five” competities volgen, met de Spaanse La Liga (€10,57 miljoen) boven de Duitse Bundesliga (€8,78 miljoen), de Italiaanse Serie A (€8,70 miljoen) en de Franse Ligue 1 (€8,01 miljoen).

In tegenstelling hiermee zijn spelers zoals Ronaldo en Benzema nog steeds de uitzondering in plaats van de regel in Saoedi-Arabië, waar de gemiddelde speler slechts €1,39 miljoen waard is.

Dit is lager dan Liga Portugal (€2,90 miljoen) en de Nederlandse Eredivisie (€2,55 miljoen) – competities die Ronaldo verwacht te overtreffen in de komende jaren – evenals de Braziliaanse Serie A (€2,55 miljoen). Ondertussen heeft de komst van Messi bij Inter Miami de norm verhoogd naar €1,62 miljoen per speler in de MLS.

Welke clubs groeien het snelst?

Hoewel de clubs in de Saudi Pro League nog steeds achterlopen op hun Europese tegenhangers wat betreft algemene kwaliteit, neemt de waarde van hun selecties snel toe dankzij recente uitgaven.

Vier Saoedische clubs – Al-Hilal, Al-Ittihad, Al-Khaleej en Al-Nassr – hebben hun selecties meer dan verdubbeld sinds afgelopen augustus. Al-Hilal heeft Al-Nassr van Ronaldo voorbijgestreefd als de meest waardevolle selectie in het land, met €163,02 miljoen, na de ondertekening van spelers als Ruben Neves van Wolves, Sergej Milinkovic-Savic van Lazio en Kalidou Koulibaly van Chelsea.

Inter Miami – mede-eigendom van David Beckham – staat ook op de lijst van snelst groeiende clubs na de komst van Messi, terwijl Nottingham Forest het hoogst gerangschikt staat onder de Premier League-clubs, nadat ze sinds hun promotie uit het Championship in 2021-22 flink hebben geïnvesteerd in nieuwe spelers.

Geen van deze clubs kan echter tippen aan het Spaanse Girona als het gaat om waardevermeerdering sinds afgelopen augustus. De selectie van Girona was vorige zomer flink uitgedund na het aflopen van een aantal contracten, maar de spelers zijn nu samen €108,44 miljoen waard, tegenover €28,97 miljoen vorig jaar rond dezelfde tijd.

Welke competities trekken het meeste buitenlandse talent aan?

Meer dan twee derde van de spelers in de Engelse Premier League is niet in Engeland geboren – het hoogste percentage buitenlandse spelers in elke grote binnenlandse competitie.

Ook in de topdivisies van Italië, Portugal, de VS, Frankrijk en Duitsland zijn er voornamelijk buitenlandse spelers, terwijl de Nederlandse Eredivisie en de Spaanse La Liga iets meer gericht zijn op spelers van eigen bodem.

Ondanks de instroom van nieuwe gezichten uit Europa, is slechts 25 procent van de spelers in de Saudi Pro League niet afkomstig uit het Golfstaat. Alleen de Braziliaanse Serie A toont een grotere toewijding aan binnenlands talent, met slechts 16 procent van de spelers die van overzee komen.

Welke competities trekken de meeste toeschouwers?

Met een reputatie voor het leveren van ongelooflijke sfeer op wedstrijddagen is de Duitse Bundesliga de topcompetitie ter wereld wat betreft wedstrijdbezoek, gebaseerd op de cijfers van afgelopen seizoen.

Gemiddeld kwamen 42.992 mensen naar een typische Bundesliga-wedstrijd in 2022-23, vergeleken met 40.236 in de Engelse Premier League. Er is een verschil met die twee competities naar de Spaanse La Liga en de Italiaanse Serie A, die respectievelijk gemiddelde bezoekersaantallen van 29.584 en 29.537 zagen.

De Saudische Pro League blijft ver achter bij de concurrentie als het gaat om het aantal mensen dat de stadions bezoekt. Gemiddeld bezochten 10.197 toeschouwers elke wedstrijd in 2022-23, wat minder was dan het gemiddelde van de tweede en derde divisies in Engeland gedurende dezelfde periode. Championship-clubs trokken gemiddeld 18.795 toeschouwers aan vorig seizoen, terwijl het cijfer voor League One op 10.611 stond.

Welke competities bieden het meeste entertainment?

Niet alleen trekt de Bundesliga de grootste menigten, maar het levert ook de meeste doelpunten op met 3,17 doelpunten per wedstrijd in 2022-23. Onder de andere negen topdivisies die we hebben bekeken, was de Nederlandse Eredivisie (3,02) de enige andere competitie die gemiddeld meer dan drie doelpunten per wedstrijd had.

De Saudische Pro League was vorig seizoen gemiddeld wat betreft in-game entertainment, met 648 doelpunten in 240 competitiewedstrijden, een gemiddelde van 2,70 doelpunten per wedstrijd. Dat was lager dan de MLS (2,96), Premier League (2,85) en Ligue 1 (2,81), maar hoger dan de Italiaanse (2,56), Spaanse (2,51), Portugese (2,42) en Braziliaanse (2,38) topcompetities.

Wie maakt deel uit van de beste 11 van de Saudi Pro League?

We hebben de sterkste basisopstelling geselecteerd uit spelers die momenteel onder contract staan bij Saoedische clubs. Hoe zou dit team presteren in een van Europa’s topcompetities?

Doelman: Edouard Mendy (Al-Ahli)

Mendy verloor zijn plaats als eerste doelman bij Chelsea nadat hij in 2020 bij de club was gekomen. Hij maakte slechts 10 optredens in de Premier League vorig seizoen voordat hij ervoor koos om naar het Midden-Oosten te verhuizen.

Rechtsback: Saud Abdulhamid (Al-Hilal)

De enige inheemse speler in ons team, Abdulhamid maakte indruk als rechtsback van Saoedi-Arabië en speelde elke minuut van hun campagne op het WK 2022.

Centrale verdediger: Kalidou Koulibaly (Al-Hilal)

Na slechts een seizoen bij Stamford Bridge te hebben gespeeld, vertrok de Senegalese centrale verdediger Koulibaly naar Chelsea voor een bedrag rond de €23 miljoen, voordat zijn teamgenoot en landgenoot Mendy hetzelfde deed.

Centrale verdediger: Jason Denayer (Al-Fateh)

De 35-voudige international van België begon zijn carrière bij Manchester City, maar maakte geen enkele verschijning in het eerste elftal. Hij kwam deze zomer bij Al-Fateh van Shabab Al-Ahli uit Dubai.

Linksback: Alex Telles (Al-Nassr)

De Braziliaanse verdediger Telles zal herenigd worden met voormalig Manchester United-teamgenoot Ronaldo bij Al-Nassr, nadat hij vorig seizoen op huurbasis bij Europa League-winnaars Sevilla speelde.

Verdedigende middenvelder: N’Golo Kante (Al-Ittihad)

De tweevoudig Premier League-winnaar Kante vertrok naar de Golfregio op een vrije transfer nadat hij ervoor koos om Chelsea te verlaten aan het einde van zijn contract, zij het met aanzienlijke zorgen over zijn fitheid.

Centrale middenvelder: Ruben Neves (Al-Hilal)

Neves had Wolves geholpen uit het Championship te komen voordat hij vijf Premier League-seizoenen bij Molineux speelde en zichzelf vestigde als een van de best aangeschreven middenvelders in de competitie.

Centrale middenvelder: Sergej Milinkovic-Savic (Al-Hilal)

Lazio’s speler van het seizoen in 2020-21 en 2021-22, Milinkovic-Savic was getipt als een middenvelder die zich op het hoogste niveau van het Europese voetbal zou manifesteren.

Tweede aanvaller: Roberto Firmino (Al-Ahli)

De hoogst scorende Braziliaan in de geschiedenis van de Premier League, Firmino nam emotioneel afscheid van de supporters van Liverpool, onder wie hij een grote favoriet was na acht jaar bij Anfield.

Centrumspits: Karim Benzema (Al-Ittihad)

Huidig Ballon d’Or-winnaar Benzema vertrok bij Real Madrid nadat zijn contract was afgelopen, nadat hij vijf Champions League-titels had gewonnen gedurende zijn 14-jarige verblijf.

Centrumspits: Cristiano Ronaldo (Al-Nassr)

Na zijn bittere vertrek bij Manchester United, ging de Portugese superster Ronaldo naar Saoedi-Arabië als een spraakmakende aanwinst die de voetbalwereld liet zien dat de competitie serieus was.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X