Conference League 2023/24 : Met een budget van 600 miljoen en een dorp van 4656 inwoners
Conference League 2023/24 : Met een budget van 600 miljoen en een dorp van 4656 inwoners

Conference League 2023/24: Met een budget van 600 miljoen en een dorp met 4.656 inwoners

De Conference League 2023/24 is een competitie vol contrasten. Deze infographic laat dit niet alleen zien in termen van teamwaarde of inwoners van de deelnemende steden, maar ook in de algemene vereisten van de teams. Deeltijdse voetballers uit IJsland of de Faeröer ontmoeten Europa Cup-winnaars uit Frankfurt, Aberdeen of Aston Villa.

Eintracht Frankfurt is de enige vertegenwoordiger uit de Bundesliga die deelneemt aan de 3e editie van de UEFA Conference League. De winnaar van de Europa League 2022 heeft naam gemaakt in Europa. Het was de club met de hoogste UEFA-coëfficiënt in de loting en begint daardoor als titelkandidaat aan de competitie.

Er delen maar liefst 3 Belgische teams mee in de groepsfase van de Europa Conference League en alle drie de teams zijn nog in de running om zich te kwalificeren voor de knock-outfase. Zeker Club Brugge, dat voor de start van het toernooi heeft aangegeven ver te willen raken, heeft zijn ambities al getoond.

Eintracht Frankfurt heeft de Europa League gewonnen

Eintracht Frankfurt is de enige club tussen de 32 deelnemers die al twee titels in Europa heeft gewonnen. De Hessen wonnen na de UEFA Cup van 1980 met een overwinning tegen Sevilla in de Europa League na een droge periode van 42 jaar. De Europese titels van de concurrentie zijn daarentegen al heel lang geleden (zie infographic).

Enigszins verrassend maakt Aberdeen FC deel uit van de lijst. De Schotten leiden thuis eigenlijk een schimmig bestaan naast Rangers en Celtic, maar hadden begin jaren tachtig niemand minder dan Sir Alex Ferguson op de bank. Voordat hij een legende werd bij Manchester United, leidde hij de Dons naar het grootste succes in de geschiedenis van de club.

Aston Villa torent boven iedereen uit

Aston Villa heeft ook een Europa Cup gewonnen. In 1982 won de club de Europacup II in de finale tegen FC Bayern. Al meer dan 40 jaar hopen de “Villans” een tweede Europese titel te pakken. Bij bwin is Aston Villa de grote favoriet om de Conference League 2023/24 te winnen na twaalf jaar afwezigheid op het Europese podium.

De teamwaarde bewijst dat de analisten gelijk hebben. Nadat de club de afgelopen transferzomer bijna 100 miljoen euro aan nieuwe aanwinsten heeft uitgegeven, is hun ploeg ruim twee keer zoveel waard als bijvoorbeeld Fenerbahce of AC Fiorentina. De Italianen stonden vorig jaar in de finale van de Conference League en behoren opnieuw tot de favorieten. Fenerbahce wil zich tonen met nieuwkomers zoals Fred (Man United) en Cengiz Ünder (Marseille).

Wedden op de Conference League doe je bij bwin

Wereldkampioenen en ervaren sterren

Edin Dzeko, één van de grootste namen in de UECL 2023/24, speelt op dit moment voor de 19-voudig Turkse kampioen. De Bosniër werd topscorer in de Bundesliga en Serie A en won met Manchester City de Premier League. Jonathan David is volgens ons echter de beste spits in de competitie. De spits van OSC Lille is Frans kampioen geworden en scoorde in dat seizoen 24 doelpunten in de Ligue 1.

David heeft al naam gemaakt in een Europese topcompetitie, EL Khannous is goed op weg om dit de volgende jaren te gaan doen. De tiener speelt in België voor KRC Genk en maakte zijn debuut voor de nationale ploeg van Marokko. De aanvallende middenvelder is op jonge leeftijd al een vaste speler en zal al in de notitieboeken van enkele van de topteams staan.

Er zijn ook dorpsploegen aanwezig

Net als bij de ploegwaarde laat ook de omvang van de deelnemende steden de volledige omvang van de contrasten in de Conference League 2023/24 zien. In de stad Klaksvik op de Faeröer wonen bijvoorbeeld nog geen 5.000 mensen, maar hun club speelt wel Europees voetbal.

De situatie van de club Klaksvik is vergelijkbaar met die andere underdog uit Kosovo. Suhareka, geboorteplaats van KF Ballkani, heeft ongeveer 10.000 inwoners. Als de fans van Dinamo Zagreb of Lille arriveren, zal de rust in deze kleine steden waarschijnlijk voorbij zijn.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X