Presentatie van de 5 klassiekers 2024
Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

De “Monumenten” van het wielrennen zijn vijf van de oudste, meest prestigieuze en moeilijkste eendaagse wielerwedstrijden op de professionele kalender. Deze races worden beschouwd als de meest prestigieuze eendaagse wedstrijden in het professionele wielrennen. Wedden op wielrennen doe je bij bwin en ontdek meer over de vijf Monumenten van het wielrennen in 2024.

De Monumenten of Klassiekers hebben een lange geschiedenis, die vaak meer dan een eeuw teruggaat. Ze zijn doordrenkt van traditie, heroïsche verhalen en iconische momenten die hebben bijgedragen aan het vormen van de geschiedenis van het wielrennen.

Elke Klassieker heeft zijn eigen kenmerkende parcours, met specifieke elementen die ze uniek maken. Of het nu de Ardense beklimmingen van Luik-Bastenaken-Luik zijn, de beruchte kasseien van Parijs-Roubaix, of de kronkelende afdalingen van de Ronde van Lombardije, elke race heeft kenmerken die specifieke uitdagingen stellen aan de renners.

De Klassiekers worden vaak geplaatst op sleutelmomenten in het wielerseizoen, waardoor ze belangrijk zijn. Milaan-San Remo markeert het begin van het klassiekerseizoen, terwijl de Ronde van Lombardije meestal het seizoen afsluit.

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Milaan-San Remo (Italië)

Milaan-San Remo (Italië) staat bekend als “La Primavera” en is de langste van de vijf Monumenten, die traditioneel het begin van het klassiekerseizoen markeert.

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Etappesprofiel Milaan-San Remo 2024

Milaan-San Remo start voor het tweede opeenvolgende jaar niet in Milaan. Pavia is de startplaats, maar dit zal geen invloed hebben op de uitkomst. De totale lengte van de race is 288 km en, zoals altijd, wordt alles beslist in de laatste 20 kilometer. Eerst de Cipressa, dan de Poggio, waarna de renners afdalen naar San Remo.

De Cipressa wordt meestal beklommen in de laatste 20 tot 30 kilometer van de race. Hoewel het niet de moeilijkste beklimming is, kan het gebruikt worden om aanvallen te lanceren en de kopgroep te selecteren.

De Poggio wordt slechts een paar kilometer voor de finish beklommen. Het wordt vaak gebruikt als een strategische plek voor aanvallen. De top van de Poggio biedt een snelle afdaling naar de finishlijn, waardoor het een cruciale plek is voor diegenen die willen ontsnappen en de overwinning in de sprint betwisten.

Startlijst en favorieten van Milaan-San Remo 2024

Mathieu van der Poel blinkt uit in wegwielrennen, veldrijden en mountainbiken. De Nederlander heeft grote wegwedstrijden gewonnen, waaronder de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race.

Tadej Pogacar is voornamelijk een wegrenner. De Sloveen won de Tour de France in 2020 en bevestigde zijn overwinning in 2021, waarmee hij zijn dominantie in het wegwielrennen vestigde. Pogacar is een uitzonderlijke klimmer en heeft ook andere prestigieuze wedstrijden gewonnen, waaronder Luik-Bastenaken-Luik.

Hun rivaliteit kan in de komende jaren voortduren, wat wielerfans veel gelegenheden biedt om hun uitzonderlijke prestaties te volgen. Zij zijn de twee favorieten voor de overwinning in Milaan-San Remo 2024.

Ronde van Vlaanderen (België)

Bekend als “De Ronde“, is de Ronde van Vlaanderen een veeleisende race met een parcours bezaaid met iconische kasseienbeklimmingen. Wedden op de Ronde van Vlaanderen 2024 doe je bij bwin.

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Etappesprofiel Ronde van Vlaanderen 2024

In 2024 keert de 108e editie van de Ronde van Vlaanderen terug naar Antwerpen, dat de start van de Tour afwisselt met Brugge. Dit jaar heeft het parcours van 279,8 km verschillende wijzigingen ondergaan om veiligheidsredenen, maar de finale met de Paterberg en Oude Kwaremont blijft ongewijzigd. Dit duo is onderdeel van de 17 beklimmingen van het parcours, dat ook zeven kasseiensecties omvat.

De Paterberg is een korte maar steile kasseienbeklimming. Deze is ongeveer 360 meter lang met een gemiddelde stijging van ongeveer 12,5% en een maximale stijging van meer dan 20%. Vanwege zijn steile profiel heeft de Paterberg vaak een significante impact op de race.

De Oude Kwaremont is een langere kasseienbeklimming dan de Paterberg. Het is ongeveer 2,2 kilometer lang met een gemiddelde stijging van ongeveer 4%. Zijn impact is opmerkelijk vanwege de lengte en omdat het vaak meerdere keren tijdens een race wordt beklommen. De beklimming is aanzienlijk geplaveid, wat de moeilijkheid toevoegt.

Startlijst en favorieten van de Ronde van Vlaanderen

Vorig jaar won Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) solo na een spectaculaire aanval in de laatste klim van de Oude Kwaremont, waardoor Mathieu van der Poel en de andere grote rivalen achterbleven. Van der Poel behield de tweede plaats, terwijl Mads Pedersen Wout van Aert voorbleef voor de derde plaats.

Van der Poel versloeg Van Aert in 2020 en voor Dylan van Baarle in 2022. Tussen die twee won de Deense kampioen Kasper Asgreen door Van der Poel te verslaan in een spannende finale om de race van 2021 te winnen.

Remco Evenepoel heeft zijn aanwezigheid aangekondigd en hij is één van de favorieten samen met Wout van Aert. Als Van der Poel voor de derde keer wint, zal hij toetreden tot de lijst van drievoudige winnaars.

Parijs-Roubaix (Frankrijk)

Bekend als “De Hel van het Noorden“, is Parijs-Roubaix beroemd om zijn brute kasseiensecties, wat deze race tot een unieke en vaak onvoorspelbare uitdaging maakt. Wedden op Parijs-Roubaix 2024 doe je bij bwin.

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Etappesprofiel Parijs-Roubaix 2024

De organisatoren van Parijs-Roubaix hebben voor 2024 twee secties van de kasseienweg teruggebracht die de race beroemd hebben gemaakt, waardoor de totale afstand afgelegd op kasseien toeneemt tot 55,7 km, wat 3,2 km meer is dan vorig jaar en het hoogste in de laatste 30 jaar.

De onregelmatige en vaak modderige kasseien van de Trouée d’Arenberg over 2,3 km maken dit segment extreem moeilijk. Het is vaak beslissend in de race.

De kasseien van Mons-en-Pévèle over ongeveer 3 km zijn veeleisend, met secties die vaak beschadigd zijn, onregelmatigheden en soms modderige omstandigheden.

De Carrefour de l’Arbre over 2,1 km is een moeilijk kasseiensegment met ongelijke stenen, sporen en grindgebieden. Dit is vaak een cruciaal punt in de race.

Het kasseiensegment van Pont-Thibaut over 1,4 km is kort maar moeilijk vanwege de gebroken stenen, onregelmatigheden en de moeilijkheid om snelheid te behouden.

Startlijst en favorieten van Parijs-Roubaix

Het is belangrijk op te merken dat prestaties in Parijs-Roubaix afhankelijk zijn van vele factoren, inclusief teamstrategie, weersomstandigheden, race-incidenten en de fysieke conditie van de renners op de dag van de race.

Wout van Aert heeft zijn vermogen getoond om goed te presteren op de kasseien van Parijs-Roubaix. Zijn kracht en behendigheid maken hem een geduchte concurrent op dit moeilijke parcours.

Als sprinter kan Jasper Philipsen Parijs-Roubaix moeilijker vinden vanwege de specifieke kenmerken van deze race, die bekend staat om zijn moeilijke kasseiensecties. Echter, de sprintfinish op de velodrome geeft hem een voordeel als hij in contact kan blijven met de favorieten.

Luik-Bastenaken-Luik (België)

Vaak “La Doyenne” genoemd, is Luik-Bastenaken-Luik de oudste van de klassiekers en biedt een veeleisend heuvelachtig parcours.

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Etappesprofiel Luik-Bastenaken-Luik 2024

Luik – Bastenaken – Luik is de laatste van de voorjaarsklassiekers voor het begin van het Grand Tour-seizoen. De race strekt zich uit over ongeveer 250 kilometer, van Luik naar Bastogne en terug naar Luik, langs enkele van de zwaarste beklimmingen in de Ardennen, waaronder de iconische La Redoute.

De beklimming van La Redoute staat bekend om zijn steile helling en selectieve aard. Het is meestal gelegen in de tweede helft van de race, na de stad Remouchamps. La Redoute is geplaveid en ongeveer 2 kilometer lang, met een gemiddelde helling van ongeveer 8,4%. Sommige secties hebben echter steilere hellingen, soms meer dan 20%.

Vanwege zijn moeilijkheid en reputatie trekt La Redoute veel gepassioneerde toeschouwers die een elektrische sfeer creëren op racedag. Fans moedigen de renners luid aan tijdens hun beklimming.

Startlijst en favorieten van Luik-Bastenaken-Luik

Remco Evenepoel won de laatste twee edities van Luik-Bastenaken-Luik dankzij soloaanvallen op lange afstand. Tom Pidcock en Santiago Buitrago maakten het podium van vorig jaar compleet.

Zonder twijfel zal hij dit seizoen voor de drievoudige overwinning willen gaan.

Ronde van Lombardije (Italië)

Ook bekend als “Il Lombardia“, sluit de Ronde van Lombardije traditioneel het wielerseizoen af en biedt een bergachtig parcours met panoramische uitzichten over de Italiaanse meren.

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Presentatie van de 5 klassiekers 2024

Etappesprofiel Ronde van Lombardije 2024

De Ronde van Lombardije is een race voor punchers en klimmers omdat het gekenmerkt wordt door steile beklimmingen. Bwin presenteert u de recente winnaars en records van de Koers van de Vallende Bladeren.

Als gevolg van de afwisseling die de organisatie de afgelopen jaren heeft opgelegd, zal in deze editie het parcours starten in Como en zich richting de stad Bergamo begeven. Dit betekent dat de traditionele heuvels rond het Comomeer, waar de race gewoonlijk eindigt in deze stad, niet aanwezig zijn en worden vervangen door het pre-Alpine landschap rond Bergamo met langere beklimmingen en natuurlijk de altijd explosieve klim in de laatste kilometers tot aan de Città Alta van Bergamo.

Een route van 238 kilometer waarin natuurlijk de mythische Madonna del Ghisallo niet mag ontbreken, de zetel van de hermitage gewijd aan de patroonheilige van het wielrennen en één van de plaatsen die elke fietser minstens één keer in zijn leven zou moeten bezoeken. Toch, geplaatst aan het begin van de race, zal het deze keer waarschijnlijk alleen dienen om de ontsnapping van de dag te bepalen.

Startlijst en favorieten van de Ronde van Lombardije

Il Lombardia zal officieus het seizoen 2024 afsluiten, in een race die enkele van de grootste wielrenners van het moment blijft aantrekken en zal ongetwijfeld het spannende spektakel bieden waar het om bekend staat. Zal Tadej Pogacar in staat zijn om de overwinning van de laatste drie edities te herhalen?

X