Euro 2020 teams: hoe kwalificeerde elk land zich?
Euro 2020 teams: hoe kwalificeerde elk land zich?

Euro 2020 teams: hoe kwalificeerde elk land zich?

Geduld is een schone zaak, zo gaat het spreekwoord. En de fans van internationaal voetbal hebben heel wat geduld moeten hebben. Maar deze zomer is het zo ver, tijd voor Euro 2020.

Het toernooi werd uitgesteld omdat het Europees continent vorig jaar in lockdown zat, maar op 11 juni gaat het eindelijk van start.

Vooruitlopend hebben we daarom teruggekeken op hoe elk van de 24 Euro 2020 teams zich kwalificeerden voor het toernooi.

Groep A

Italië is het enige land in Groep A die het toernooi ooit won, toen het land gastheer was in 1968. De Italianen wonnen al hun wedstrijden en gaan met een perfect rapport naar het EK. De Azzurri worden gezien als een van de outsiders voor eindwinst.

Om het momentum te behouden, moeten ze scherp zijn aan beide kanten van het veld. Ten eerste moeten ze de aanval van Zwitserland kunnen afstoppen. De Zwitsers schoten meer op doel dan gelijk welk ander team. Turkije, de andere tegenstander, slaagde er dan weer in 8 keer de netten schoon te houden.

Groep B

België is het te kloppen team op dit toernooi, aangezien ze momenteel bovenaan de FIFA-wereldranglijst staan en ook 10 overwinningen op 10 boekten tijdens de kwalificatie. De grootste uitdager in Groep B is de winnaar van 1992 Denemarken, die momenteel op de 12de plaats staat op de wereldranglijst.

Deze groep heeft ook een van de twee debutanten: de prestatie van Finland zal zeker afhangen van Teemu Pukki, die 10 van de 16 doelpunten maakte op weg naar de kwalificatie.

Groep C

In Groep C zit nog een oud-winnaar – Nederland – en één debutant met Noord-Macedonië.

De Nederlanders hebben momenteel geen sterke lichting en werden slechts tweede in hun groep omdat ze te makkelijk doelpunten tegen krijgen. Toevallig zitten ze in dezelfde groep als Oekraïne, die het tegenovergestelde deed: het team kreeg slechts vier doelpunten binnen uit 40 schoten op doel.

Maar aangezien Oostenrijk en Noord-Macedonië, de andere twee teams in Groep C, niet de beste afwerkers zijn, heeft Nederland misschien toch een kans.

Groep D

Engeland scoorde tijdens de kwalificatie aan een hoger tempo dan gelijk welk ander team. De Engelsen zijn daarom blij om het op te nemen tegen Kroatië, een team die maar 2 keer de nul kon houden.

De aanwezigheid van hun historische rivalen Schotland, een team die ook makkelijk doelpunten binnenkrijgt, zal ook een bron van optimisme zijn voor de Engelsen.

Tsjechië is de enige voormalige titelhouder in Groep D en kan iets leren van Engeland. De Tsjechen mistten meer kansen dan gelijk welk ander team tijdens de kwalificatie.

Groep E

De verdediging van Slowakije was één van de zwakste van alle gekwalificeerde landen. De Slowaken kregen gemiddeld meer dan 15 schoten op doel en daar willen hun tegenstanders in Groep E van profiteren.

Zweden was slechts één van de vier landen die zich kwalificeerde waarvan meer dan de helft van de schoten ook op doel waren. Spanje staat dan weer in de top drie met betrekking tot het aantal gecreëerde kansen.

De Spanjaarden zijn de enige voormalige winnaars in deze groep, maar missen een echte doelpuntenmaker. Geen enkele speler scoorde meer dan vier doelpunten in hun 10 kwalificatiewedstrijden.

Groep F

Groep F wordt gezien als de ‘groep des doods’. Deze groep heeft namelijk drie voormalige EK-winnaars met zes titels in het totaal: Duitsland (3), Frankrijk (2) en titelverdediger Portugal (1).

De defensie zal waarschijnlijk het verschil maken tussen zich kwalificeren en uitgeschakeld zijn. Frankrijk had tijdens de kwalificatie het minste schoten op doel. Portugal was dan weer één van de drie teams die nooit het laatste doelpunt binnenkregen tijdens de groepsfase.

Hongarije, het vierde land in deze groep, kon maar 2 keer een clean sheet voorleggen en heeft slechts een kleine kans om zich te plaatsen.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X