Welke landen doen het goed in de Champions League?
Welke landen doen het goed in de Champions League?

Welke landen doen het goed in de Champions League?

Nu de Champions League dit seizoen zijn laatste fase bereikt, kijken we terug op de geschiedenis van de Champions League om te zien welke landen het toernooi op verschillende manieren hebben gedomineerd.

Waar werd de Champions League-finale het vaakst gehouden?

Er zijn 28 edities van de Champions League geweest sinds het werd omgedoopt, van Europa Cup tot Champions League, in het seizoen 1992-93. De eerste finale werd gehouden in München, en Duitsland was vijf keer de de gastheer voor de finale, meer dan ieder ander land.

De finale werd hierna nog twee keer in München beslist, waardoor dit de enige stad is waar de Champions League-finale drie keer werd gespeeld.

Italië is het enige andere land dat meer dan drie finales heeft georganiseerd, twee keer in Rome en twee keer in Milaan. Engeland en Spanje organiseerden de finale elk 3 keer.

Welke clubs uit welke landen wonnen de Champions League het meest?

Spaanse clubs hadden het meeste succes in de geschiedenis van de Champions League en wonnen de finale meer dan twee keer zo vaak in vergelijking met teams uit een ander land.

Real Madrid heeft de trofee zeven keer in de wacht gesleept – waaronder drie overwinningen op rij tussen 2016 en 2018 – en de vier successen van Barcelona leveren Spanje een totaal van 11 op.

Engeland en Italië hebben allebei vijf Champions League-winnaars geproduceerd, met Milan als een van de slechts twee andere clubs die het toernooi minstens drie keer hebben gewonnen. De andere is Bayern München, die goed is voor drie van de vier triomfen van Duitsland.

Welke clubs uit welke landen hebben zich het vaakst gekwalificeerd voor de Champions League?

Er zijn 20 landen waarvan de clubs zich minstens 10 keer hebben gekwalificeerd voor de Champions League. Twee van hen – Spanje en Engeland – zitten boven de 100 deelnames, met Italië en Duitsland niet ver achter hen.

Alle vier deze landen krijgen momenteel vier Champions League-plaatsen toegewezen, die samen de helft uitmaken van de 32 teams in de groepsfase. Daarom zullen ze de competitie waarschijnlijk blijven domineren, tenzij slechte prestaties ertoe leiden dat hun UEFA-coëfficiënten dalen.

Welke spelers uit welke landen hebben de meeste Champions League-finales gewonnen?

Als we spelers optellen die een rol speelden in een Champions League-finale, dan zijn er 10 landen die minstens 10 winnaars hebben voortgebracht.

Opnieuw is het Spanje dat bovenaan staat: 72 Spanjaarden stonden aan de aftrap of werden ingebracht in een Champions League-finale die werd gewonnen.

De volgende meest succesvolle nationaliteit komt van buiten Europa, met 40 Brazilianen die hebben meegeholpen om een Champions League-finale in het voordeel van hun team te beslissen.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X