Euro 2020 winner predictions: Belgium can overcome postponement BEFR
Euro 2020 winner predictions: Belgium can overcome postponement BEFR

Voorspellingen en tips EK 2020: het uitstel zou weleens in het voordeel van België kunnen spelen

Het is zover: zoals verwacht heeft de UEFA besloten om het Europees kampioenschap met één jaar uit te stellen. Het EK 2020 zal dus uiteindelijk plaatsvinden tussen 11 juni en 11 juli 2021. In dit artikel zullen we het hebben over de geüpdatete odds.

Het toernooi zal in 12 verschillende steden gespeeld worden, verspreid over heel Europa. De halve finales en de finale zullen in Wembley plaatsvinden.

UEFA-voorzitter Alexander Ceferin verklaarde: “Het was belangrijk dat, als bestuursorgaan van het Europees voetbal, de UEFA het proces leidde en het grootste offer maakte.

“Het verplaatsen van het EK 2020 brengt voor de UEFA enorme kosten met zich mee, maar we zullen ons best doen om ervoor te zorgen dat de vitale financiering voor de basis, het vrouwelijk voetbal en de ontwikkeling van het spel in onze 55 landen niet aangetast zal worden.

Ondanks de kosten hebben we deze beslissing genomen, in het belang van het Europees voetbal in zijn geheel.”

Dit zijn onze geüpdatete pronostieken voor het EK 2020:

1 BELGIË 6.00

De Rode Duivels pakten de brozen medaille op het WK in Rusland in 2018, nadat ze in de halve finales door Frankrijk werden uitgeschakeld. De zoektocht naar een eerste grote trofee loopt dus voort, maar hoop doet leven en dit zou weleens het moment van België kunnen worden.

Een aantal leden van hun gouden generatie beginnen te verouderen, maar Romelu Lukaku is verjongd dankzij zijn transfer naar Inter Milaan, Eden Hazard heeft nu tijd om van zijn blessure te herstellen bij Real Madrid en Kevin De Bruyne is en blijft een klasbak voor Manchester City.

Het team van Roberto Martinez won al zijn wedstrijden in de kwalificatieronde (30 punten op 30). Tijdens dit perfect parcours scoorden de spelers maar liefst 40 doelpunten. Ze incasseerden er maar 3, waaronder twee in de ontmoetingen met Rusland (3-1 en 1-4 overwinningen), dat ook deel uitmaakt van Groep B, samen met Denemarken en Finland.

2 FRANKRIJK @ 6.00

Les Bleus eindigden op de tweede plek van de laatste editie van het EK, in 2016. Twee jaar later wonnen ze het WK 2018 in Rusland onder de leiding van Didier Deschamps.

Gevestigde sterren als Antoine Griezmann, Paul Pogba en Raphael Varane zijn nog geen 30 jaar oud en zijn nog op hun hoogtepunt, terwijl Kylian Mbappe en Ousmane Dembele ongetwijfeld nog heel wat kunnen bijleren in een jaar tijd.

De kwalificatie verliep relatief makkelijk, maar de Fransen speelden één keer gelijk en verloren ook één van hun 10 wedstrijden. Ze pakten slechts één punt in Turkije en op het EK zitten ze deze keer in een moeilijkere groep met Portugal en Duitsland als belangrijkste tegenstanders.

3 ENGELAND @ 5.50

De jonge groep van Gareth Southgate haalde de halve finales op de laatste wereldbeker en toonde daarna dat er nog ruimte is voor verbetering toen die op de derde plek eindigde in de Nations League.

Harry Kane, Raheem Sterling, Marcus Rashford, Dele Alli en Jordan Pickford waren allemaal nog jonger dan 25 jaar op het WK in Rusland in 2018. De ruggengraat van het team kan dus alleen nog maar sterker worden, terwijl jonge sterren als Trent Alexander-Arnold, Jadon Sancho en Tammy Abraham zich steeds aan het groeien zijn.

The Three Lions wonnen zeven van hun acht kwalificatiewedstrijden, met maar liefst 37 gescoorde doelpunten. Ze zullen de Tsjechen, die met 2-1 wonnen in Praag, wel opnieuw ontmoeten in Groep D. Kroatië zit ook in deze poule.

Het thuisvoordeel in de slotfase van het toernooi moet de groep zeker een grote boost geven, en de tijdelijke blessures van Kane en Rashford zullen nu geen probleem meer vormen. Daarom behoren ook zij tot de grote favorieten.

4 DUITSLAND 8.50

Die Mannschaft toonde aan dat het klaar is om er weer bovenop te geraken na een slecht toernooi in 2018. Zowel op het WK als in de Nations League eindigden de Duitsers onderaan hun poule.

Tijdens die reeks wonnen ze slechts één van hun zeven officiële wedstrijden. Ze zetten zo de druk op Joachim Löw en rekenden op hem om verandering te brengen, nadat Thomas Muller, Mats Hummels en Jerome Boateng uit de groep werden gezet.

In de kwalificaties deed het team het goed, het won zeven van zijn acht wedstrijden. Tegen de Nederlanders verloren de Duitsers wel met 2-4 thuis in Hamburg nadat ze de heenwedstrijd hadden gewonnen (2-3).

Als we naar de vorige toernooien kijken merken we op dat Duitsland zeker niet moet worden onderschat. De Duitsers wonnen het evenement al drie keer en haalden maar liefst negen keer de finale. Met Frankrijk en Portugal als tegenstanders in Groep F hebben ze wel een moeilijke groep geloot.

5 SPANJE @ 9.00

La Roja faalde op drie opeenvolgende grote toernooien nadat het land het EK voor de tweede keer achter elkaar won in 2012, met niets minder dan een wereldbeker daar tussenin.

Het lijkt erop dat Spanje opnieuw op het goede spoor zit. De ploeg is ongeslagen in de kwalificatieronde. Enkel op verplaatsing in Zweden en Noorwegen liet Spanje punten liggen.

Inspirerende aanvoerder Sergio Ramos is nu wel bijna aan het einde van zijn carrière en een extra jaar zal niet helpen, maar hij zal nog wel kunnen bijsturen wanneer het nodig is.

6 NEDERLAND @ 7.00

Ronald Koeman heeft deze slapende reus van het internationaal voetbal gewekt en het lijkt erop dat de ploeg steeds aan het groeien is qua vertrouwen en statuut.

Een reeks veelbelovende prestaties in de Nations League zetten de toon, met onder andere een overwinning tegen Engeland in de halve finales (3-1).

In de verdediging kan men Virgil van Dijk met een rots vergelijken. Luuk de Jong, Memphis Depay en Quincy Promes zijn sterk geëvolueerd en Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zijn potentiële supersterren.

De thuisnederlaag tegen Duitsland in de kwalificaties toont aan dat de Nederlanders nog in staat zijn om warm en koud te blazen, maar steeds meer experten zijn ervan overtuigd dat ze volgende zomer een belangrijke rol zullen spelen. Bovendien kunnen ze genieten van een gunstige loting.

7 ITALIË @ 11.00

Zich niet kwalificeren voor het WK was een nationale ramp, en de Azzurri staan dus klaar om het goed te maken en een eerste Europees succes te behalen sinds 1968.

Roberto Mancini haalde goede resultaten in de Nations League met een jonge groep, en in de kwalificatieronde was Italië bijzonder efficiënt: het team won zijn 10 wedstrijden allemaal. Het scoorde 37 doelpunten en kreeg er 3 tegen.

De kwaliteit van de tegenstanders in deze campagne is voor discussie vatbaar, maar Zwitserland, Turkije en Wales worden als haalbare tegenstanders gezien in Groep A.

8 PORTUGAL @ 15.00

De regerende kampioen eindigde pas op de tweede plaats in zijn kwalificatiegroep achter Oekraïne, na een 2-1 nederlaag in Kiev in oktober. De vorige resultaten van de Portugezen in deze competitie spelen wel in hun voordeel. In 2004 eindigde hun parcours in de finale, in 2012 in de halve finales.

Natuurlijk is de grootste zorg het feit dat Cristiano Ronaldo 36 zal zijn wanneer het EK uiteindelijk zal plaatsvinden, maar de Portugese superster scoorde wel nog een hattrick tegen Zwitserland op weg naar de Nations League-eindoverwinning. Hij vond ook vier keer zijn weg naar het doel in september tegen Litouwen (5-1).

Bernardo Silva, Andre Silva, Joao Felix, Renato Sanches en Gelson Martins zijn ook in staat om meer verantwoordelijkheid op zich te nemen, want dit team zit vol harde werkers, maar om een overwinning te behalen tegen ploegen als Frankrijk of Duitsland is er nog iets meer nodig.

9 KROATIË @ 23.00

Veel gokkers zien een zekere waarde in een gok op Kroatië na de heldendaden van de Kroaten op het laatste WK, toen het team pas in de finale tegen Frankrijk verloor.

Een spannende thuisoverwinning tegen Spanje in de Nations League toonde ook tot wat de ploeg in staat is, maar het minpuntje is wel dat Gouden Bal-held Luka Modric, Ivan Rakitic en Ivan Perisic er niet jonger op worden.

Die bezorgdheid geldt ook voor een paar belangrijke verdedigers, en in de kwalificaties kende het team, ondanks het feit dat ze op de eerste plek eindigde, wisselend succes. Kroatië heeft geen slechte loting getroffen, want de ploeg zou samen met Engeland moeten kunnen doorstoten naar knock-outfase.

10 RUSLAND @ 81.00

De ploeg van Stanislav Cherchesov kende geen slecht WK op de thuisbodem en won acht van zijn tien kwalificatiewedstrijden. Enkel België was te sterk voor de Russen.

Een aantal van de overwinningen waren slechts vakkundig, maar aanvoerder Artem Dzyuba blijft maar scoren en de eenheid in het team is voorbeeldig.

Zwitserland, Wales en Denemarken maakten ook kans om in onze top 10 te verschijnen, maar we denken dat Rusland (samen met België) vrij gemakkelijk zal kunnen doorstoten naar de knock-outfase.

X