Wie zal de volgende speler zijn die de ATP Tour domineert?
Wie zal de volgende speler zijn die de ATP Tour domineert?

Wie zal de volgende speler zijn die de ATP Tour domineert?

Het tennisseizoen van 2020 werd zeer sterk verstoord door de pandemie, slechts een kwart van de toernooien werden gespeeld vóór de onderbreking.

Dit jaar moest nochtans bijzonder interessant worden aangezien er een paar jonge spelers naar voren zijn gekomen als mogelijke opvolgers van de ‘big three’, die al meer dan een decennium lang het mannelijk circuit domineert.

Terwijl Roger Federer het nog steeds zeer goed doet ondanks het feit dat hij bijna 39 is, zouden er veranderingen moeten komen vooraleer Rafael Nadal en Novak Djokovic – die de 30-jarige leeftijd al een tijdje hebben gepasseerd – deze mijlpaal bereiken.

We hebben de huidige top 20 van dichtbij bekeken, in het bijzonder de spelers die nog jonger zijn dan 30, en hebben geanalyseerd wanneer ze zouden kunnen uitblinken op de ATP Tour.

De kalender van de ATP Tour

In 2021 zijn er in totaal 66 evenementen gepland waar de spelers ATP-punten kunnen verdienen. Het aantal punten varieert sterk van toernooi tot toernooi. Terwijl een eindoverwinning op één van de vier grand slam-toernooien 2000 punten waard is, leveren meer dan de helft van de ATP-toernooien maximum 250 punten op. Naast de vier grand slam-toernooien en de ATP Finals, die op het einde van het seizoen plaatsvinden, bieden enkel de negen ATP Masters 1000-toernooien een viercijferig getal qua punten.

Het seizoen start in januari, wanneer onder meer de Australian Open plaatsvindt. Februari is de drukste maand op de kalender van 2021 aangezien er dan maar liefst 12 toernooien gepland zijn. Terwijl het merendeel van deze toernooien slechts 250 punten opleveren voor de winnaar en de toppers er niet allemaal aan deelnemen, laat het groot aantal gespeelde wedstrijden ons toe om een goed zicht te hebben op wie de toekomstige sterren zouden kunnen zijn.

Het tweede grand slam-toernooi van het seizoen, Roland Garros, vindt pas in mei plaats. Het Franse toernooi wordt een maand later gevolgd door Wimbledon. Uiteindelijk start de US Open in augustus. Vanaf dan wordt de aandacht onoverkomelijk gericht op de ATP Finals, in november, aangezien het aantal te pakken punten sterk afneemt.

Geen enkele van de laatste vier ATP Finals werden gewonnen door één van ‘big three’ en drie van deze winnaars hebben nog nooit een grand slam-toernooi gewonnen. Dit toernooi is dus een fantastisch proefterrein voor toekomstige sterren.

Wie zijn de opkomende talenten op de ATP Tour?

Toen het tennisseizoen van 2020 werd opgeschort ging meer dan de helft van de top 20-spelers nog geen 30 jaar oud zijn op het einde van het jaar. Hoewel geen van hen ooit een grand slam-toernooi heeft gewonnen zijn hun recente prestaties veelbelovend naar volgend seizoen toe en daarna.

Dominic Thiem heeft de halve finales bereikt op de vier laatste edities van Roland Garros en speelde de laatste twee keer zelfs de finale. Daarnaast eindigde hij ook als finalist op de laatste editie van de Australian Open. De Oostenrijker is ook de enige van de 12 jongere spelers die in de top 20 staan die de helft van zijn onderlinge duels met de big three heeft gewonnen sinds begin 2017.

De grootste rivaal van Thiem in de race naar de top van de ATP zou weleens Alexander Zverev kunnen zijn. Ondanks het feit dat hij drie jaar jonger is dan de Oostenrijker heeft hij vaker in de kwartfinales van grand slam- en ATP Masters 1000-toernooien gestaan dan hem in dezelfde periode. Zverev is ook de tweede beste onder deze jonge spelers als het neerkomt op hun prestaties tegen de trio die het circuit domineert.

Als derde lid van een mogelijke nieuwe ‘big three’ rekenen we op de winnaar van de ATP Finals 2019, Stefanos Tsitsipas. De Griekse ster is nog een jaar jonger dan Zverev en is de enige andere onder deze jonge spelers die tenminste een derde van zijn wedstrijden tegen de huidige big three heeft gewonnen. Tsitsipas staat ook (gedeeld) derde in onze lijst met het hoogste aantal bereikte kwartfinales op grand slam- en ATP Masters 1000-evenementen sinds 2017, namelijk vijf.

X