Analyse: Hoe Joshua vs Fury zich zou kunnen ontvouwen
Analyse: Hoe Joshua vs Fury zich zou kunnen ontvouwen

Analyse: Hoe Joshua vs Fury zich zou kunnen ontvouwen

De aankondiging dat Anthony Joshua en Tyson Fury hebben ingestemd met twee gevechten, betekent dat 2021 een mijlpaal zal worden voor het Britse boksen.

De winnaar van het eerste gevecht zal de boksring uitwandelen met heel wat heavyweight belts, ervan uitgaande dat geen van beide boksers in de tussentijd een nederlaag zal oplopen. Fury moet eerst nog zijn derde set afwerken tegen Deontay Wilder voor hij het mag gaan opnemen tegen Joshua, die zelf ook nog een uitdager zoekt om zich scherp te houden.

Hieronder analyseren we de eerdere prestaties van beide vechters en beoordelen we hoe Joshua vs Fury mogelijk kan verlopen.

Aangezien beide vechters de volledige wedstrijd nodig hadden bij het verslaan van twee van hun laatste vier tegenstanders, zou het niet verrassend zijn als deze ontmoeting op punten zal worden beslist. Maar als één van de twee een knock-out kan uitdelen, toont de geschiedenis dat de zevende ronde waarschijnlijk het einde van de wedstrijd betekent.

Vijf van de 12-ronden gevechten waarbij één van hen betrokken was, zijn in ronde zeven geëindigd, waaronder twee van Joshua’s laatste drie gevechten en ook Fury’s recente rematch tegen Wilder.

Nadat beide mannen zwaargewichtlegende Wladimir Klitschko versloegen, hebben ze een vergelijkbare hoeveelheid tijd in de ring doorgebracht: Joshua 48 ronden en Fury 47.

Gedurende deze tijd was Fury de meer energieke bokser, met meer dan 10 klappen per ronde meer dan Joshua, hoewel de Gypsy King minder nauwkeurig was. Gewoonlijk vonden slechts 13 van de 45 klappen die Fury in een gemiddelde ronde probeert uit te delen hun doelwit, in vergelijking met 15 van de 35 klappen die door AJ werden uitgedeeld.

Als Joshua vs Fury de volledige 12 ronden duurt kunnen hun recente gevechten waarbij de twee Britten betrokken waren enig licht werpen op hoe ze zouden kunnen omgaan met een lange wedstrijd. Sinds hun respectievelijke overwinningen op Klitschko hebben beide boksers twee van hun wedstrijden door de jury laten beslissen, maar met het verstrijken van de tijd verschilden hun benaderingen in de latere ronden aanzienlijk.

Beiden begonnen vanaf de zesde ronde meer op powerpunches te vertrouwen dan op lichte uithalen. Mogelijk waren ze op zoek naar een knock-out voordat de vermoeidheid begon binnen te sluipen.

In de laatste drie ronden viel Joshua echter terug op het gebruik van zijn lichte stoten zoals hij ook deed in de openingsfase, terwijl Fury doorging met knock-out slagen tot op het einde. Minder dan één op de vier klappen die Joshua vanaf de 10e ronde uitdeelde was een krachtige stoot, in vergelijking met meer dan 60% van die van Fury.

X