Welke impact heeft de coronacrisis op de Formule 1-kalender?
Welke impact heeft de coronacrisis op de Formule 1-kalender?

Welke impact heeft de coronacrisis op de Formule 1-kalender?

Het Formule 1-seizoen 2020 ging net starten toen de coronacrisis in de hele wereld uitbrak.

De Australische Grand Prix werd pas twee dagen op voorhand geannuleerd en werd gevolgd door een heleboel andere afgelastingen, waardoor het hele seizoen verschoven werd.

Echter werd er een beperkte racekalender in elkaar gestoken aangezien veel landen hun restricties nu versoepeld hebben. Zo zijn er acht Grands Prix gepland op zes verschillende circuits, en waarschijnlijk zal de kalender later in het jaar nog aangevuld worden.

We hebben geanalyseerd hoe de wijzigingen ten opzichte van de oorspronkelijke kalender een invloed kunnen hebben op de stand van deze F1-seizoen.

Het projecteren van het gemiddelde aantal gewonnen punten van elke piloot op elke circuit – gebruik makend van hun carrièregemiddelde voor de twee nieuwe circuits – schenkt Lewis Hamilton een puntentotaal van 344 punten, maar welke impact hebben de afgelastingen en uitstellingen hierop?

Onder de piloten die minstens 100 punten zouden behalen met deze methode is Daniel Ricciardo waarschijnlijk degene die het meest teleurgesteld zal zijn door de nieuwe kalender. De zeven geannuleerde races zijn goed voor meer dan 28% van zijn puntentotaal over een seizoen, vergeleken met amper meer dan 20% voor Charles Leclerc.

De afgelasting van de Grand Prix van Monaco is een klap voor Daniel Ricciardo: gemiddeld haalt hij hier 10,8 punten, vergeleken met slechts 5,9 tijdens de rest van het seizoen.

De Australiër hoopt waarschijnlijk ook dat de hangende race in Sochi niet zal plaatsvinden aangezien hij tot nu toe vreselijk slecht heeft gepresteerd op dit circuit: hij behaalde er gemiddeld slechts 2,3 punten.

Leclerc zou de gelukkigste moeten zijn met de voorlopige kalender aangezien hij gewoonlijk een derde van zijn punten heeft behaald op deze circuits.

Echter zal zijn gemiddelde prestatie niet voldoende zijn, vooral als men rekening houdt met de bijkomende races die zullen plaatsvinden op Silverstone en de Red Bull Ring.

Als men het gemiddeld aantal punten die elke piloot heeft behaald op de acht bevestigde races projecteert, zou Hamilton op kop eindigen met 124 punten. Sebastian Vettel zou zijn sterkste rivaal zijn met 91 punten.

Terwijl Ricciardo gelukkig zou zijn als de Russische Grand Prix niet plaatsvindt, zal Hamilton het circuit van Sochi zeker missen. Samen met het Circuit of the Americas, in Texas, is het in het verleden één van de beste jachtvelden geweest voor de wereldkampioen.

Beide circuits bezorgden hem een gemiddelde van meer dan 21 punten per race, en hun verschijning in de kalender van 2020 zou de kansen dat de Britse coureur een zevende wereldtitel behaalt dus verhogen.

X