Kan Lewis Hamilton de allerbeste F1-coureur ooit worden?
Kan Lewis Hamilton de allerbeste F1-coureur ooit worden?

Kan Lewis Hamilton de allerbeste F1-coureur ooit worden?

Nu Lewis Hamilton op weg is naar een nieuwe Formule 1 titel, hebben we uitgebreid gekeken hoe hij het doet in vergelijking met de legendes van de sport. Wat moet hij doen om de grootste coureur aller tijden te worden?

Hamilton heeft al meer overwinningen dan de huidige recordhouder Michael Schumacher op dezelfde leeftijd. Als hij blijft winnen in het tempo dat hij er sinds zijn verhuizing naar Mercedes op nahoudt, schatten we dat hij in de laatste race van het seizoen 2020 op gelijke hoogte zal komen met de 91 zeges van de Duitser. Hij ligt ook op koers om het record voor podiumplaatsen te verbreken. Dat zou hem mogelijk al eerder kunnen lukken als hij in dit tempo doorgaat.

De enige die hem waarschijnlijk gaat overtreffen, is Sebastian Vettel, wiens explosieve start hem als middentwintiger al meer overwinningen had gebracht dan Hamilton of Schumacher. De carrière van de Duitser blijft wat achter na zijn vierde wereldkampioenschap, maar hij overtreft nog steeds Hamilton op dezelfde leeftijd. Als hij zijn vorm terugvindt, kan hij een grote uitdaging voor de Engelse coureur worden.

Je zou aan kunnen voeren dat Hamilton zijn succes deels te danken heeft aan de wagens waarmee hij racet. Maar als we zijn resultaten vergelijken met die van zijn teamgenoten – die dezelfde mechanische voordelen hadden – overtreft hij ze allemaal behalve Fernando Alonso. Gemiddeld finisht hij vóór zijn teamgenoot in 61,5% van de races. Hiermee is hij nummer 8 van de 10 meest succesvolle coureurs aller tijden.

Hamilton’s grote kracht vergeleken met zijn tijdgenoten is zijn consistentie in de kwalificatie. Zijn gemiddelde startpositie is de vierde plek. Slechts drie coureurs in de hele geschiedenis van de sport deden het beter. In de afgelopen 20 seizoenen is geen enkele coureur gemiddeld dichter bij de beste kwalificatietijd geëindigd en maar liefst 81 keer vertrok Hamilton van polepositie. Zelfs na een slechte kwalificatie heeft hij bewezen dat hij zich uitstekend kan herstellen: niet meer dan zeven coureurs in de Formule 1 geschiedenis met 50 of meer races op hun naam hebben een hoger percentage races gewonnen vanuit een startpositie achter de tweede rij van het veld.

Hamilton weet zijn wagen ook meestal heel aan de finish te krijgen. Zijn huidige teamgenoot Valtteri Bottas is de enige coureur met minstens 50 races op zijn naam die er meer heeft uitgereden. Hamilton heeft ook het hoogste percentage top 10 finishes en staat op de tweede plaats voor het hoogste percentage podiumplaatsen, achter de legendarische Juan Manuel Fangio. En ook zijn winstpercentage brengt hem in de top 3 aller tijden, boven Schumacher.

 

X