Wie hebben het meest te lijden van langdurige afwezigheid?
Wie hebben het meest te lijden van langdurige afwezigheid?

Wie hebben het meest te lijden van langdurige afwezigheid?

Nu we al aan de tweede internationale onderbreking van het seizoen toe zijn, zullen veel trainers van topclubs duimen dat hun sterspelers ongedeerd terugkomen.

Niet iedereen is hierin even gelukkig. We hebben de data van de afgelopen 10 seizoenen doorgespit om te zien wie er wel wat mazzel kan gebruiken. Omdat er een gebrek is aan betrouwbare gegevens over blessures en we ons vooral wilden richten op de belangrijke spelers, hebben we alleen gekeken naar langdurige afwezigheid, gedefinieerd als een speler die in minstens vijf van de voorgaande 10 competitiewedstrijden in de basis stond, voordat hij tenminste vier wedstrijden achter elkaar moest missen.

Premier League

Arsenal is het Premier League team dat het zwaarst werd getroffen door langdurige afwezigheid. Gemiddeld meer dan zeven keer per seizoen moest een speler van deze club vier opeenvolgende wedstrijden missen. Dit heeft de Gunners in een gemiddeld seizoen ongeveer 68 gaten in de basisopstelling gekost. Jack Wilshere, de meest frequente afwezige, heeft ongeveer een derde van de wedstrijden gemist vanwege langdurige klachten.

Ter vergelijking: de twee spelers die de afgelopen 10 seizoenen meer dan 90% van de maximaal mogelijke speeltijd in het veld hebben gestaan, zijn allebei van Bournemouth. Steve Cook is de meest betrouwbare speler van de Premier League, op de voet gevolgd door teamgenoot Charlie Daniels. Leighton Baines van Everton verdient een eervolle vermelding voor zijn indrukwekkende aantal van 99 opeenvolgende competitiestarts.

La Liga

Van de drie vaste titelkandidaten heeft Real Madrid verreweg het meeste pech gehad, met een gemiddelde van 6,5 langdurige blessures per seizoen, vergeleken met slechts 4 voor Barcelona en 2,2 voor Atletico Madrid. En het zijn niet de eerste de besten die de lijst aanvoeren. Gareth Bale en Luka Modric hebben elk ongeveer een kwart van de La Liga wedstrijden gemist sinds ze bij de club kwamen.

Ook Villarreal komt er slecht vanaf. Drie van de langste absenties in het afgelopen decennium betroffen spelers van deze club.

Serie A

Ten minste een deel van de schuld voor Milan’s teleurstellende recente resultaten in de Serie A kan worden toegeschreven aan blessures. Hun gemiddelde van 7,5 langdurig geblesseerde sterspelers is aanzienlijk hoger dan dat van Roma, Juventus of Inter, die tussen de vier en vijf uitkomen.

Het goede nieuws is dat ze kunnen rekenen op hun keeper: de 106 opeenvolgende competitiestarts van Gianluigi Donnarumma werden tot het einde van vorig seizoen alleen overtroffen door Sassuolo verdediger Francesco Acerbi, wiens betrouwbaarheid hem inmiddels een transfer naar Lazio heeft opgeleverd.

Bundesliga

De meeste topclubs in Duitsland hebben te maken gehad met regelmatige afwezigheid van hun belangrijkste spelers. Bayern München, Dortmund en Schalke behoren tot de vier clubs die het vaakst spelers langdurig hebben moeten missen. Misschien moesten ze hun licht maar eens opsteken bij de medische staf van Leverkusen en Hoffenheim, die gemiddeld veel minder afwezigheid hebben gekend.

De regerend kampioen kan in ieder geval vertrouwen op Robert Lewandowski, die tot het einde van het seizoen 2017/18 geen enkele keer vier opeenvolgende wedstrijden in het Bayern shirt heeft gemist.

Ligue 1

Het succes van PSG kan er deels aan worden toegeschreven hoe goed ze erin zijn geslaagd hun sterspelers op het veld te houden. Caen is de enige Ligue 1 club die nog minder met lange afwezigheid te kampen heeft gehad. Het minste geluk van allemaal had Saint-Étienne, en ook Bordeaux en Montpellier moesten vaak naar vervanging zoeken voor hun toptalent.

Doelman Stephane Ruffier was echter een ongewoon stabiele factor voor St. Etienne. Zijn indrukwekkende reeks van meer dan 200 opeenvolgende optredens werd alleen overtroffen door Steve Mandanda, voordat hij Marseille verliet voor de Premier League.

X