officiële snookerspelregels
officiële snookerspelregels

Snooker regels: fout, zwarte bal, vrije bal

Odds op: 4 maart

Snooker is een biljartspel dat gespeeld wordt op een rechthoekige tafel bedekt met groen tapijt, met zakken in de vier hoeken en langs de lange zijden. Wedden op snooker doe je bij bwin.

Het grootste snookerevenement is het Wereldkampioenschap snooker. Dit toernooi is één van de oudste en meest prestigieuze evenementen in professioneel snooker. Het Wereldkampioenschap snooker wordt georganiseerd door de World Professional Billiards and Snooker Association (WPBSA) en vindt elk jaar plaats. Het wordt gehouden in het Crucible Theatre in Sheffield, Engeland. De intieme setting van het Crucible, met zijn unieke sfeer, is iconisch geworden in de snookerwereld. Het Wereldkampioenschap snooker presenteert een knock-out formaat met de beste professionele spelers die het tegen elkaar opnemen in een reeks wedstrijden. Het toernooi duurt meestal meerdere weken.

Hier zijn de basisregels van snooker:

 • Het doel van snooker is om meer punten te scoren dan de tegenstander door de gekleurde ballen in een specifieke volgorde te potten.
 • Een snookertafel heeft 21 ballen. Er zijn 15 rode ballen die elk één punt waard zijn en zes gekleurde ballen (geel, groen, bruin, blauw, roze en zwart), elk met een verschillende puntenwaarde.
 • Aan het begin van het spel moet elke speler een rode bal potten gevolgd door een gekleurde bal. De cyclus herhaalt zich totdat alle rode ballen zijn gepot. Daarna worden de resterende gekleurde ballen in oplopende volgorde van hun waarde gepot.
 • Spelers gebruiken een keu om de witte bal te slaan en de rode en gekleurde ballen te potten. Elke gepotte gekleurde bal wordt na het scoren weer op de tafel geplaatst.
 • Spelers scoren punten voor elke gepotte bal. De rode bal is één punt waard, en de gekleurde ballen zijn twee tot zeven punten waard, afhankelijk van hun kleur.
 • Het spel eindigt wanneer alle rode en gekleurde ballen zijn gepot. De speler met de meeste punten wint het spel.

Regels voor snookerfouten:

Fouten gebeuren wanneer een speler de doelbal niet correct raakt, zijn tegenstander verhindert te spelen, of de witte bal pot. Als een speler een fout maakt, kan de tegenstander strafpunten ontvangen of kiezen om te spelen vanuit de huidige positie van de ballen.

In snooker worden strafpunten, ook wel foutpunten genoemd, toegekend wanneer bepaalde regelovertredingen worden begaan. Enkele veelvoorkomende situaties waarin foutpunten kunnen worden toegekend zijn:

 • Miss: Wanneer een speler de doelbal (de rode bal of een genoemde kleurenbal) met de witte bal niet raakt, kunnen foutpunten worden toegekend. De waarde van de foutpunten hangt af van de punten die in het spel zijn tijdens de gemiste slag.
 • Opzettelijke Misser: Als een speler wordt beoordeeld opzettelijk een bal te hebben gemist (bijvoorbeeld om een moeilijke bal te vermijden), kunnen foutpunten worden toegekend.
 • Verkeerde Slag: Als een speler de bal niet met het correcte deel van de witte bal raakt, kan dit leiden tot foutpunten.
 • Dubbele Slag: Als de speler tegelijkertijd twee ballen met de witte bal raakt, kan dit ook als een fout worden beschouwd.
 • Niet Terug naar de Bok: Als de witte bal niet terugkomt naar de aangewezen plek na een fout, kunnen foutpunten worden toegekend.
 • Langzaam Spel: Foutpunten kunnen worden toegekend als een speler wordt beoordeeld het spel opzettelijk te vertragen.

De waarde van de foutpunten hangt af van de punten die in het spel zijn op het moment van de fout. Bijvoorbeeld, als er een fout gebeurt tijdens een poging tot een slag die 4 punten waard is, wordt de tegenstander gewoonlijk 4 foutpunten toegekend. Deze punten worden toegevoegd aan de score van de tegenstander.

Vrije bal bij snooker

Een vrije bal ontstaat wanneer een speler een fout van zijn tegenstander krijgt en de laagst genummerde rode bal op de tafel volledig geblokkeerd is. In deze situatie mag de speler elke gekleurde bal als vrije bal kiezen. Dit betekent dat hij elke gekleurde bal kan spelen alsof het een normale rode bal was.

Wanneer een speler een gekleurde bal als vrije bal kiest, scoort hij evenveel punten als wanneer hij een rode bal zou hebben gepot. Echter, de gekleurde bal die als vrije bal gebruikt wordt, blijft op de tafel na het potten.

Na het potten van de vrije bal moet de speler de volgende gekleurde bal in de normale volgorde spelen. Bijvoorbeeld, als hij een blauwe bal als vrije bal heeft gebruikt, moet hij daarna de roze bal spelen.

Zodra de speler genoeg rode ballen heeft gepot om terug te keren naar een normale situatie, moet hij dan de gekleurde ballen in de gebruikelijke volgorde spelen.

De zwarte bal bij snooker

De zwarte bal bij snooker is een van de gekleurde ballen die spelers kunnen potten om punten te scoren. De zwarte bal is de meest waardevolle bal op tafel en is acht punten waard.

Aan het begin van elke frame worden alle gekleurde ballen, inclusief de zwarte bal, op hun respectievelijke plekken geplaatst. De plek van de zwarte bal bevindt zich in het midden van de tafel, direct tegenover de zwarte markering.

Na het potten van een rode bal moeten spelers de gekleurde ballen in een specifieke volgorde potten. De gebruikelijke volgorde is: gele bal (2 punten), groene bal (3 punten), bruine bal (4 punten), blauwe bal (5 punten), roze bal (6 punten), en ten slotte, de zwarte bal (8 punten).

Zodra alle gekleurde ballen in volgorde zijn gepot, keren de spelers terug naar het potten van rode ballen, gevolgd door de kleuren, totdat alle rode ballen zijn uitgespeeld.

Als een zwarte bal wordt gepot, wordt deze teruggeplaatst op zijn plek in het midden van de tafel voordat de tegenstander zijn volgende slag neemt.

De zwarte bal speelt vaak een cruciale rol in een snookerspel omdat deze de meeste punten oplevert. Spelers moeten strategisch hun spel plannen om hun score te maximaliseren terwijl ze de volgorde van de kleuren respecteren.

Toon andere wedopties

X