Standard-Kortrijk (Jupiler Pro League)
Standard-Kortrijk (Jupiler Pro League)

Kan Orel Mangala een sterkhouder worden op het middenveld van Stuttgart?

Orel Mangala zette zijn eerste stappen in het voetbal bij de jeugdacademie van RSC Anderlecht. Met het onder-19 team van RSC Anderlecht raakte hij in 2015 en 2016 tot in de halve finale van de UEFA Youth League, een toernooi voor alle onder-19 teams van de clubs die zich hebben gekwalificeerd voor de groepsfase van de UEFA Champions League.

Door zijn knappe prestaties in de UEFA Youth League werd hij opgemerkt door enkele Europese topteams. In 2017 koos de toen 20-jarige jeugdinternational voor een avontuur in Duitsland en tekende hij een vierjarig contract bij VfB Stuttgart. Mede omdat op dat moment jonge spelers niet zoveel kansen kregen bij Anderlecht in vergelijking met de ‘Trust The Process’ periode onder Vincent Kompany momenteel.

In augustus 2017 debuteerde de middenvelder met promovendus Stuttgart in de Bundesliga tegen Hertha BSC. Hij zou in het seizoen 2017/18 meteen 20 wedstrijden spelen in de Bundesliga en op een knappe 7de plaats eindigen met Die Roten. Het bestuur koos er na het seizoen echter toch voor om de jonge Belg het volgende seizoen uit te lenen aan een club in de Duitse tweede klasse.

In het seizoen 2018/19 en 2019/20 speelde de voormalige Anderlechtspeler in de 2. Bundesliga. Eerst via een uitleenbeurt bij Hamburger SV en het seizoen daarna opnieuw bij Stuttgart, dat het seizoen daarvoor op de 16de plaats was geëindigd in de Bundesliga en naar de tweede klasse degradeerde. Samen met Stuttgart zou Mangala in 2019 als basisspeler tweede eindigen en meteen terug naar de Bundesliga promoveren.

En net als in het seizoen 2017 is Stuttgart in 2020 als promovendus uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen, na twaalf speeldagen staat het team op een voorlopige zevende plaats. Op het veld van Dortmund wonnen de troepen van Thomas Hitzlsperger op speeldag 11 met 1-5 wat meteen het ontslag van Dortmund-coach Lucien Favre inleidde. Mangala gaf twee assists in de wedstrijd en had zo een belangrijk aandeel in deze knappe zege.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op InstagramFacebook en Twitter.

X