BENL Africa Cup 2019
BENL Africa Cup 2019

2019 Africa Cup of Nations: een overzicht van de Jupliler Pro League-spelers en teams

Op de Africa Cup zal de spanning binnenkort beginnen toe te nemen tijdens een zomer waar uitzonderlijk veel voetbal te zien is. We hebben daarom de gegevens geanalyseerd om de beste spelers die meedoen aan deze editie van de Africa Cup of Nations te identificeren. We hebben ons daarnaast ook verdiept in de geschiedenis en in de bijdrage van spelers uit de Jupiler Pro League die deelnemen aan de Africa Cup.

Wie loopt het grootste risico om vermoeid te raken?

Aangezien de Wereldbeker vorig jaar plaatsvond zijn er veel Afrikaanse spelers die twee zomers op rij bijna onafgebroken blijven voetballen zijn. Dit zou ertoe kunnen leiden dat hun clubs ervoor kiezen om hun sterren na de Africa Cup wat langer te laten rusten zodat ze tijdens het volgende seizoen geen blessures oplopen.

Ex-Genk speler Kalidou Koulibaly, die nu voor Napoli speelt, heeft sinds de zomer van 2017 de meeste minuten gespeeld voor zijn club en zijn land, meer dan eender welke andere speler. De Senegalese verdediger verzamelde net iets meer minuten dan de aanvaller van Liverpool Mohamed Salah. De Egyptenaar is (uit de groep van drie spelers die het meest actief waren) degene die het meeste doelpunten maakte in vergelijking met alle andere Afrikaanse voetballers tijdens dezelfde periode.

Salah overtreft ook de Algerijn Riyad Mahrez van Manchester City als de Afrikaanse speler met de meeste assists sinds het begin van het seizoen 2017/18.

Welke landen zijn het best vertegenwoordigd?

Frankrijk blijft het land die de meeste spelers afvaardigt op de Africa Cup. Maar liefst 90 spelers die geselecteerd zijn voor de Africa Cup of Nations komen uit de Ligue 1 of een lagere Franse divisie. Dat is meer dan Engeland en Zuid-Afrika, de nummers twee en drie op de lijst, en maar liefst 3 keer meer dan Turkije, dat vierde op de lijst staat.

Hoe zit het met de Belgische competitie? Charleroi en Standard Luik zijn de winnaars en leveren elk drie spelers. In totaal komen 20 spelers die op de Africa Cup actief zijn uit de Jupiler Pro League. 4 van deze 20 “Belgische” spelers komen uit voor de Democratische Republiek Congo.

X