Tottenham-Leipzig (CL)
NBA All-Star Game

Loting EK 2020: wie heeft de gemakkelijkste weg naar de finale?

Of een bepaald land het Europees kampioenschap is natuurlijk afhankelijk van de sterke en zwakke punten van de ploeg en hun beste spelers.

Een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, is echter de loting. Aangezien de mate van tegenstand waarmee een team wordt geconfronteerd een grote invloed kan hebben op hun kans om ver te raken.

Om te weten te komen welke van de acht favorieten de grootste kans heeft om het EK 2020 te winnen hebben we het toernooi 100.000 keer gesimuleerd met behulp van een model dat is gebaseerd op de huidige FIFA-wereldranglijst.

Dit heeft ons in staat gesteld om te berekenen welke tegenstanders elk team het meest waarschijnlijk zal ontmoeten in elke ronde richting de finale.

Engeland is te optimistisch

Engeland is momenteel de tweede favoriet om het Europees kampioenschap in 2021 te winnen, maar de loting is eigenlijk niet gunstig voor hen; vooral in de 1/16de finale. Als de troepen van Gareth Southgate zoals verwacht winnen, dan nemen zet het in de knock-outfase op tegen de nummer twee uit de “groep des doods”.

Dit wordt dan ofwel huidig Europees kampioen Portugal, grote favoriet Frankrijk of toernooispecialist Duitsland. Geen van deze drie teams kan gezien worden als een makkelijke tegenstander en de Engelsen kunnen daarom al in de 1/16de finales uitgeschakeld worden.

Zet in op ‘Engeland wint het EK’ en win 7.50 keer je inzet terug.

De “groep des doods”

Zoals hierboven aangehaald wordt Groep F gezien als de “groep des doods”. Maar aangezien ook de vier beste derde teams zich kunnen plaatsen kunnen Duitsland, Frankrijk én Portugal zich plaatsen voor de knock-outfase.

In de kwartfinales neemt één van de drie teams het waarschijnlijk op tegen Spanje want de beste twee teams van Groep E en Groep F kruisen elkaars pad dan. De kans is zelfs groot dat Frankrijk het al in de 1/8ste finale opneemt tegen Spanje, wat een herhaling zou zijn van de ontmoeting in Euro 2012.

Laatste kans voor de ‘gouden generatie’ van België?

België gaat dit toernooi in als het nummer één team ter wereld en een van de meest ervaren teams: de gemiddelde Belgische speler heeft meer dan 50 caps en alleen Zweden heeft een hogere gemiddelde leeftijd. Dit betekent dat het Europees kampioenschap van deze zomer waarschijnlijk de laatste kans is voor de Rode Duivels om eindelijk een trofee te winnen. De loting moet het toelaten voor de Belgen om geleidelijk toe te groeien naar de finale.

De kans is namelijk groot dat de Belgen de sterkere tegenstander kunnen ontwijken tot in de halve finales, aangezien het pad van zowel de winnaar en de nummer twee in Groep B verbonden is met die van Groep A en Groep C. Dat betekent dat Italië en Nederland de moeilijkste potentiële tegenstanders zijn in de eerste twee wedstrijden in de knock-outfase. Frankrijk of Engeland zijn dan mogelijk tegenstanders in de halve finale.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X