Wie wint het PGA-kampioenschap van 2022?
Wie wint het PGA-kampioenschap van 2022?

Wie wint het PGA-kampioenschap van 2022?

‘S Werelds beste golfers trekken naar de Southern Hills in Tulsa, Oklahoma voor het 2022 PGA Championship, dat op 19 mei van start gaat.

Dit is de tweede major van het jaar, na de Masters in april, en iedereen zoekt naar aanwijzingen wie dit toernooi gaat winnen.

Scottie Scheffler, de nummer één van de wereld, was een stuk beter dan de rest op Augusta National, maar kan hij dat staven met een PGA-overwinning?

We hebben de resultaten van de majors sinds het jaar 2000 geanalyseerd om te voorspellen wat er zou kunnen gebeuren in de Southern Hills.

Moet je wedden op een grote naam?

Phil Mickelson veroorzaakte een schok door het PGA-kampioenschap in 2021 te winnen. Op 50-jarige leeftijd werd hij de oudste Major kampioen in de geschiedenis.

Mickelson (een winnaar van vijf majors voor zijn triomf vorig jaar) maakt deel uit van een lange rij voormalige grote winnaars die als overwinnaar uit de PGA zijn gekomen. Sinds 2000 had de helft van de PGA-kampioenen minstens één major op hun naam staan voordat ze de golfbaan betreden.

Onder hen is tweevoudig PGA-kampioen Rory McIlroy, die hoopt een einde te maken aan zijn acht jaar droogte in de Southern Hills. McIlroy kan moed putten uit zijn schitterende finish op de Masters, waar hij zijn op één na laagste ronde in een major maakte.

Naast de voorkeur voor golfers met een staat van dienst in de majors, heeft de PGA meer dan één onverwachte winnaar gehad. Vijf kampioenen waren sinds de eeuwwisseling nog nooit in de top 10 van een major geëindigd, waaronder de winnaar van 2020 Collin Morikawa, wiens vorige beste finish 35e was.

Telt het thuisvoordeel?

Majors die in de Verenigde Staten worden gehouden, hebben de neiging om lokale spelers te bevoordelen. Sinds 2000 vormen Amerikanen meer dan de helft van de Masters, US Open en PGA Championship-kampioenen. Het thuisvoordeel was echter groter op de PGA, met 15 van de laatste 22 winnaars die in de Verenigde Staten zijn geboren.

De huidige generatie Amerikaanse golfers is misschien wel de beste die we tot nu toe hebben gezien: ze verpletterden Europa in de Ryder Cup van vorig jaar en hebben zes van de top tien plaatsen op de wereldranglijst. De laatste zes PGA-kampioenschappen zijn gewonnen door Amerikanen, kan iemand die reeks doorbreken?

Wat is er de vorige keer in Southern Hills gebeurd?

Het PGA Championship keert voor het eerst sinds 2007 terug naar Southern Hills. Tiger Woods veroverde zijn 13e titel in Oklahoma. Hij nam het toernooi in handen met een spectaculaire 63 in de tweede ronde en gaf het niet meer weg.

De meeste deelnemers hadden het die week moeilijk, met slechts vijf spelers onder par in alle vier de dagen. De geschiedenis suggereert dat de Southern Hills een van de moeilijkste golfbanen is. In de daaropvolgende 14 jaar heeft slechts één baan (Oakland Hills in 2008) minder spelers onder de maat gezien.

In hun jacht op winst kunnen de hoopvolle spelers van 2022 het iets slechter doen dan Tiger Woods in 2007. Van een totaalscore van acht onder par kwam hij vier keer te kort in zijn bezoeken aan beide par-5 holes.

Wie presteerde beter in recente majors?

Als voormalig winnaar zal Morikawa beginnen als een van de favorieten voor wie het PGA Championship 2022 kan winnen. Morikawa is de enige meervoudige major winnaar sinds 2020; hij heeft in die periode ook vier andere top-20-plaatsen neergezet.

Nummer één en twee van de wereld, Scheffler en Jon Rahm, hebben ook reden om optimistisch te zijn. Scheffler heeft een doel in zijn hoofd na zijn dominante Masters-overwinning, maar met één overwinning en verschillende andere top-20-plaatsen heeft de Spanjaard Rahm een even indrukwekkend record in de majors van de afgelopen twee jaar.

Rahm leidt de Europese hoop samen met McIlroy en de hoog aangeschreven Noor Viktor Hovland. Hoewel Hovland nog geen top-10 plaats heeft behaald in een major, kan hij vertrouwen op zijn goede vorm, die hem naar de nummer drie op de wereldranglijst heeft gebracht.

X