Trabzonspor - Sivasspor
Ostende - Courtrai

Analyse: wie wint de Super Bowl LVI?

Met het NFL-naseizoen dat half januari begint, hebben we alle voorgaande seizoenen geanalyseerd sinds het huidige format in 2002 werd opgericht, om te begrijpen wat we deze keer kunnen verwachten op de weg naar de Super Bowl LVI.

Hoe zullen de NFL play-offs 2022 zich ontvouwen?

Met de wildcard en de play-offs per divisie, die het grootste deel van het schema vormen, hebben we daar eerst naar interessante patronen gezocht.

In de AFC zal elke ontmoeting tussen een team uit het oosten en westen waarschijnlijk in het voordeel zijn van het Oosten, aangezien 14 van de 19 match-ups tussen deze twee divisies onder het huidige format hebben plaatsgevonden. Zuiderlingen zullen het waarschijnlijk beter doen tegen noorderlingen, met 10 overwinningen uit 15 ontmoetingen sinds 2002.

In de NFC hebben teams uit de westerse divisie acht van hun tien ontmoetingen gewonnen tegen die uit het oosten en negen van hun dertien tegen noordelijke franchises. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zeven van de laatste 19 vertegenwoordigers van NFC op de Super Bowl uit het westen kwamen.

De enige divisie die dominanter is geweest, is de oostelijke divisie van de AFC, die acht van de Super Bowl-finalisten van de conferentie heeft geleverd – waaronder vijf winnaars – sinds het huidige format in 2002 begon.

Wat te verwachten op de Super Bowl LVI?

De recente geschiedenis suggereert dat de AFC nog een Super Bowl-titel zal claimen, waarbij de conferentie vijf van de zeven meest recente winnaars heeft opgeleverd. Onder het huidige format hebben AFC-teams vier kampioenschappen meer gewonnen dan die van de NFC: 11 tegenover acht.

De favorieten voor de Super Bowl LVI – de Kansas City Chiefs en de Green Bay Packers – leiden momenteel hun respectievelijke conferenties. Dit is begrijpelijk, aangezien de vorm van het reguliere seizoen sterk correleert met de prestaties in de play-offs, maar er is genoeg ruimte voor een verrassing.

Slechts zeven van de 19 Super Bowl-winnaars sinds 2002 waren dat seizoen het beste team in hun conferentie, met vier kampioenen die niet eens bovenaan hun divisie stonden. Bovendien waren er slechts vijf van die 19 wedstrijden tussen het topteam van elke conferentie, waarbij bijna de helft van de finalisten (18 van de 38) als tweede of lager eindigde.

Het is nog verleidelijker om een wildcard-team te steunen na het verrassende succes van de Tampa Bay Buccaneers vorig jaar, die NFL-kampioen werden ondanks het feit dat ze als tweede eindigden in de NFC South. De Super Bowl wordt normaal gesproken echter betwist door de divisiekampioenen, die in het huidige format 34 finalisten van de mogelijke 38 hebben geleverd.

Blijf steeds up-to-date en volg bwin ook op Instagram, Facebook en Twitter.

X