Formule 1 stand
Formule 1 stand

Hoe beïnvloedt het WK de transfermarkt?

Wedtip: België wint het WK @12.00 en meer weddenschappen

Het WK is het grootste podium – en de grootse etalage – voor toptalent. Hoeveel invloed kan het toernooi hebben op de carrière van een speler?

We hebben gekeken naar elke zomertransfer in de vijf grote Europese competities sinds het WK 2006. Welke spelers veranderden van club na het toernooi, en hoe hebben de laatste drie WK’s de transfermarkt beïnvloed?

Wie pikt het meeste WK-talent in?

Als je deze zomer een speler ziet schitteren op het WK, is de kans groot dat je hem al snel terug zult zien in de Premier League. Van alle spelers die minstens 180 minuten op een WK speelden, en diezelfde zomer naar een van de vijf grote competities verhuisden, kwam meer dan 40% in de Premier League terecht. Dit is meer dan het dubbele van de volgende populaire bestemming – La Liga. Het is een aanwijzing voor de mate waarin managers in de Premier League kunnen worden beïnvloed door wat ze in Rusland te zien krijgen.

We zien ook een duidelijke “WK-premie” in de transferbedragen. Van de 20 duurste transfers tijdens elk van deze zomers vonden er twee keer zoveel na het toernooi plaats als tijdens of voor het WK. Vooral jonge spelers hebben hun kwaliteit op internationaal niveau bewezen. Meer dan driekwart van de jongeren onder de 25 jaar die aan het toernooi deelnamen, verhuisde na afloop, vergeleken met de helft van de late twintigers en minder dan een derde van de dertigers – van wie de capaciteiten vermoedelijk beter bekend waren.

Spelers uit welke landen doen het het beste in een WK-jaar?

In de afgelopen jaren profiteerden bepaalde landen meer dan andere van de WK hype. Vooral de enorme opkomst van talenten uit België springt in het oog. Als we kijken naar de top 10 zomertransfers in elk van de vijf grote competities sinds 2006, stijgt het aantal Belgen met 50% wanneer er een Wereldbekertoernooi is. Ook Brazilianen, Italianen en Serviërs zien een verhoogde vraag naar hun diensten. Portugese en Colombiaanse spelers waren juist minder populair, wat in het laatste geval zeker mede te wijten is aan het probleem om zich te kwalificeren.

WK flops

De gewoonte om spelers te kopen op basis van een sterk WK optreden is in de Premier League stevig geworteld, maar draait ook vaak op mislukkingen uit. Je kunt een heel elftal samenstellen van spelers die met hoge verwachtingen in de Engelse topdivisie zijn binnengehaald, en er – in veel gevallen – ook weer snel zijn vertrokken.

Vier zomers geleden zagen we een veelbelovende Luke Shaw aan een nachtmerrieachtige periode beginnen op Old Trafford, maar ook aanvallers Mario Balotelli en Enner Valencia konden hun prestaties in Brazilië niet evenaren in de Premier League. Het toernooi daarvoor verdiende Christian Poulsen een transfer naar Liverpool, maar hij werd een jaar later stilletjes afgeschoven naar het kleine Franse Evian. En Jerome Boateng bakte er weinig van bij Manchester City, voordat hij de opgaande lijn na een seizoen weer te pakken kreeg bij Bayern München.

Waarom een kortere transferperiode in Engeland een slecht idee is

Eén van de manieren om de mogelijke negatieve gevolgen van de transfergekte na het WK in te perken, is de geplande vroege sluiting van het Engelse transfervenster: vóór het begin van het nieuwe seizoen. Maar omdat de andere Europese landen dit voorbeeld niet willen volgen, stelt het de Premier League clubs bloot aan late biedingen op hun toptalent, terwijl ze zelf niet in staat zijn voor onmiddellijke vervanging te zorgen.

Opnieuw kunnen we een behoorlijk interessant elftal samenstellen van spelers die in de loop der jaren na 9 augustus uit de Premier League zijn vertrokken. Dit illustreert hoeveel talent verloren zou kunnen gaan als de Europese voetbalreuzen aan de bel komen trekken. Real Madrid, verreweg de grootste boosdoener, heeft in het verleden aan het eind van augustus namen als Gareth Bale, Luka Modric en Arjen Robben weggekaapt, en kon wel eens voor chaos zorgen met een laat bod op spelers als Harry Kane of Mohamed Salah.

X