Formule 1 stand
Formule 1 stand

“De Rode Duivels moeten minstens de halve finale halen”

Aan de vooravond van de eerste match van de Belgen op het WK laat Vital Borkelmans, de assistent van bondscoach Marc Wilmots op het WK 2014 en het EK 2016, exclusief voor Bwin zijn licht schijnen op onze jongens. “Met minder dan een halve finale mogen we geen genoegen nemen”, scherpt hij meteen de verwachtingen aan.

Heeft bondscoach Roberto Martinez jou verrast met zijn selectie?

“Ja en neen. Natuurlijk kunnen we discussiëren over de afwezigheid van Nainggolan en de selectie van Januzaj, maar de bondscoach heeft zijn selectie ongetwijfeld in eer en geweten gemaakt. Januzaj was nooit een vaste waarde binnen de kern, maar hij is polyvalent en kan op beide flanken spelen. Ook zijn seizoen bij Real Sociedad mocht er zijn. Enkel de niet-selectie van Benteke verbaasde me. Ik zou hem altijd hebben meegenomen naar Rusland. Ik heb echt met hem te doen, want het is nu al de tweede keer dat hij een WK aan zijn neus ziet voorbijgaan.”

De keuze voor Nacer Chadli snap je dus volledig?

“Ik ken Nacer goed en zijn selectie verbaast me niet. Net zoals Januzaj trekt hij zijn streng op beide flanken en tegen Costa Rica was hij ook goed. Ook op de Wereldbeker gaat hij presteren, daar ben ik van overtuigd.”

Chadli moet, net zoals Carrasco en Meunier, de flank voor zijn rekening nemen. Is dat verdedigend wel goed genoeg?

“In het systeem dat Martinez hanteert, moeten de wingbacks zowel verdedigend als aanvallend sterk zijn. Tegen de mindere landen, zoals Panama en Tunesië, zie ik het wel goed komen. Maar van zodra we tegen de grotere landen moeten, kunnen de wingbacks het wel eens lastig krijgen. Ik zou Carrasco de linkerflank voor zijn rekening laten nemen. Dat we slechts zes verdedigende profielen hebben, baart me meer zorgen. Vooral omdat we niet zeker zijn over de fysieke paraatheid van Vincent Kompany en Thomas Vermaelen. Thomas heeft de afgelopen maanden amper gespeeld en heeft geen matchritme. Vincent is natuurlijk een cruciale factor in het elftal. Hij is mentaal sterk en zal er alles aan doen om speelklaar te geraken. Voor de match tegen Panama zal Martinez geen risico met hem nemen. Hopelijk is hij volledig hersteld wanneer we het opnemen tegen Engeland.”

Over Carrasco gesproken. Is het voor de Belgen wel goed dat hij, samen met Witsel, in China aan de slag is?

“Ideaal is het niet natuurlijk. Ze zullen het op training ook wel merken dat ze al lange tijd niet meer op een hoog niveau hebben gespeeld. Maar in de oefenwedstrijden presteerden ze degelijk. Carrasco zijn prestaties gingen crescendo. Witsel zou in mijn elftal ook altijd een certitude zijn. Hij is ontzettend belangrijk op het veld. Hij voetbalt zo makkelijk, ziet het goed en staat altijd op de juiste plaats.

Voor Witsel staan meestal De Bruyne en Eden Hazard…

“Het spel van de Belgen loopt via die twee, en ze zoeken elkaar ook continu. Ik zie De Bruyne echt als de leider op het veld, hij neemt de belangrijke beslissingen. En Hazard is Hazard natuurlijk. Aan de rand van de zestien meter is hij dodelijk. Op dit moment is hij de beste speler bij de Duivels.  

Is deze gouden generatie in staat om te oogsten?

“De belangrijkste spelers zijn een voor een op het toppunt van hun kunnen. Nu is het moment om te oogsten. Voor deze generatie zal alles onder de halve finale een teleurstelling zijn. Het hele land droomt van de finale, maar de media maken het de spelers niet gemakkelijk. De druk op hen is echt immens. Met de kwaliteit die we hebben, zijn ze verplicht het goed te doen in Rusland.”

Wie houdt België van de wereldtitel?

“Frankrijk heeft een fantastisch elftal en koppelt snelheid aan kracht en technisch vernuft. Ik zie ze wereldkampioen worden. Maar Engeland gaat ook verrassen. Harry Kane heeft er een fantastisch seizoen opzitten en bovendien is het elftal sterk op stilstaande fases.”

België wint het WK? WED NU

Wordt de match tegen de Engelsen dé test voor de Belgen om te zien of ze zich kunnen meten met de grote landen?

“Niet alleen een test voor de Belgen, maar ook voor de Engelsen. Het wordt een fantastische wedstrijd, maar veel gaat natuurlijk afhangen van de resultaten in de eerste twee groepsmatchen. Ik vermoed dat Martinez dan ook met zijn sterkste elf zal aantreden. Volgens mij zijn dat de elf die tegen Costa Rica aan de aftrap stonden, met Kompany in de plaats van Boyata. Witsel en De Bruyne centraal voor de defensie, met voor hen het trio Eden Hazard, Lukaku en Mertens. Ik ben vooral benieuwd of ze tegen de Engelsen druk gaan zetten. Dat zie ik nog te weinig tijdens hun wedstrijden, maar is wel cruciaal. Doen ze dat niet, dan worden ze niet alleen tegen Engeland afgestraft, maar ook tegen de betere tegenstanders in de volgende ronde.”

De Bond verlengde het contract van Martinez al voor de start van het WK. Een goede beslissing?

“Ik vind van wel. Hij bracht de Duivels naar de eindronde, dus verdiende dat nieuwe contract. Waarschijnlijk zullen er wel clausules in zijn contract staan, die wel eens geactiveerd kunnen worden als de Belgen de tweede ronde niet halen.”

Vind je hem de juiste man op de juiste plaats?

“Zijn aanstelling verraste me wel. Ontslagen worden bij Everton en dan zo’n kans aangeboden krijgen… Nu beschikt hij over een ontzettend getalenteerde spelersgroep die al enkele jaren samenspeelt en heel gedisciplineerd is. Tijdens zo’n toernooi is het cruciaal dat het klikt tussen de technische staf en de spelers. Want onderschat niet wat het doet met een groep om zes à acht weken zo dicht bij elkaar te leven. Maar wat ik zag tegen Costa Rica stemt me wel positief. Ik heb het gevoel dat hij weet welk systeem hij gaat spelen tijdens het toernooi.”

X