Formule 1 stand
Formule 1 stand

Belgisch voetbal: de opmerkelijke analyse van Eric van Meir

Eric Van Meir: “Vanaken heeft wat weg van Kevin De Bruyne”

Na acht speeldagen in de vaderlandse competitie zocht Bwin analist Eric Van Meir op voor een babbel over de loodzware poule van Club in de Champions League, de kansen van de Rode Duivels om de Nations League te winnen, Lierke Plezierke en de eigen Jupiler Pro League: “Voor mij is de vraag wie er tweede eindigt, ná Club Brugge.”

De Play Off 1-ploegen liggen al vast

Afgaande op wat je tot nu toe gezien hebt: wie wordt er kampioen?

Club Brugge zal zijn titel verlengen. Ze hebben een heel technisch vaardig team en Ivan Leko heeft zijn systeem met drie centrale verdedigers en twee spitsen geperfectioneerd. Met zeven overwinningen in acht matchen is Club ontzettend goed aan het seizoen begonnen en ze zijn volgens mij, zo vroeg op het seizoen, het meest georganiseerde team.

De top zes ligt eigenlijk al vast?

Dat denk ik wel: Club Brugge, Genk, Anderlecht, Antwerp, Gent en Standard zijn de beste ploegen. In de Play Offs kan natuurlijk alles, maar voor mij is de vraag wie er tweede eindigt, ná Club Brugge. Dat zal wel Anderlecht of Racing Genk zijn. Anderlecht omdat ze het aan hun stand verplicht zijn om tot het einde mee te doen. En Genk heeft dan wel een jonge ploeg, ze brengen wel het mooiste voetbal. De Europa League zal hen wel punten kosten. Ze hebben nu al vijftien matchen op de teller. Naarmate het seizoen vordert, kruipt dat in de benen. Gelukkig is Philippe Clement niet bang om te roteren en zijn elftal door elkaar te gooien.

Lior RefaelovWie wordt dit seizoen de revelatie?

Ik ben het meest onder de indruk van Antwerp. D’Onofrio haalde met huurling Refaelov en de transfervrije Mbokani op het einde van de transfermarkt nog stevig uit. Hun slagkracht in de aanval kan bepalend zijn. De balans tussen techniek en fysiek in het elftal is ideaal en het wordt voor andere ploegen moeilijk om dit Antwerp pijn te doen.

Wat is er aan de hand met Zulte Waregem?

Hun start is niet goed, maar ik zie het nog wel goedkomen. Ze hebben een goede ploeg en Dury is een vakman. Nu is het aan hem om iets te veranderen en om het beste uit de spelers te halen, want de huidige strategie slaat niet aan. De supporters bereiden zich best wel al voor om ook in april en mei ploegen als Lokeren, Waasland-Beveren en Cercle Brugge te verwelkomen, want Play Off 1 zit er niet meer in.

Ook Charleroi draait dit jaar minder goed.

Ik denk wel dat Mazzu overweegt om Charleroi te verlaten, en ik begrijp hem. Voor hem is het tijd dat hij vertrekt, want de voorgaande jaren was hij telkens bij de beste trainers in de competitie. Begin vorig seizoen was er de mogelijkheid dat hij naar Club zou gaan, maar uiteindelijk opteerden Verhaeghe en Mannaert voor Ivan Leko, ook omdat de Kroaat écht gedreven en gepassioneerd is. Maar Mazzu doet het al jaren ontzettend goed bij Charleroi. Zijn kans bij een grotere club komt nog wel.

Hans VanakenDe Gouden Schoen gaat dit jaar naar?

Zonder twijfel Hans Vanaken. Zijn selectie voor de Rode Duivels is dubbel en dik verdiend. Hij heeft nu van dat niveau geproefd en zal nog hongeriger worden om zijn plaats niet te verliezen. Hij heeft wat weg van Kevin De Bruyne, natuurlijk op een ander niveau. Beiden hebben ongeveer hetzelfde spel. Als Vanaken erin slaagt om bepalender te worden, dan is hij klaar voor de volgende stap.

Opnieuw 0 op 18 op het miljoenenbal?

Veegt Club Brugge dit jaar de 0 weg in de Champions League?

Het is een loodzware poule voor de Bruggelingen, want zowel Dortmund, Monaco als Atletico hebben kwaliteit te over en hun budget valt zelfs niet te vergelijken met dat van Club. Elk punt dat ze veroveren, is een gewonnen punt. Maar ze moeten er echt wel alles aan doen om niet, zoals twee jaar geleden, met 0 op 18 te eindigen. Tegen Dortmund zag ik een goede Club, en als ze op dezelfde manier Monaco en Atletico bekampen, dan ben ik ervan overtuigd dat ze beter gaan doen dan vorige keer. Als ze vier punten halen, dan hebben ze het echt goed gedaan. Met een beetje geluk ga je met vier punten zelfs naar de Europa League. Maar ook daar wordt het ontzettend moeilijk. Als je uitkomt tegen Napoli, Milan, Chelsea of Arsenal, dan is het op voorhand al een beetje verloren.

Hoe moeilijk is het om na een mooie Europese verplaatsing de zondag erop met evenveel goesting het veld van Moeskroen op te stappen?

Na Europese matchen treedt er decompressie op en veel ploegen laten dan ook punten liggen. Het tempo van Europees voetbal maakt het voor spelers moeilijk om zich opnieuw aan te passen aan de binnenlandse competitie, en de kleinere teams profiteren daarvan. Ik kan me inbeelden dat spelers van Standard, Club, Anderlecht en Genk liever tegen Sevilla, Dortmund, Fenerbahçe en Beşiktaş spelen. Er is voor de trainer dus een belangrijke rol weggelegd om iedereen te motiveren.

Nainggolan thuislaten was Martinez’ belangrijkste beslissing

De Rode Duivels staan weer op 1 in de FIFA-ranking. De Nations League winnen is haalbaar?

Ik zie ze echt wel als de te kloppen ploeg in de Nations League. Na een goed WK is het vertrouwen groot en het geloof dat ze een trofee kunnen pakken, is nu echt aanwezig. Natuurlijk is de tegenstand niet min. Dan kijk ik vooral naar Spanje en Duitsland, die na een zwak WK toch wel wat goed te maken hebben. En Frankrijk natuurlijk, als regerend wereldkampioen.

Martinez gaat voortbouwen op het goede WK en zijn selectie.

Je kan zeggen over Martinez wat je wilt, maar hij heeft onze ploeg echt beter gemaakt en hij haalt het beste uit de spelers. Ze zijn tevreden onder hem en je hoort geen negatieve verhalen rond de nationale ploeg. De niet-selectie van Radja Nainggolan was misschien wel zijn belangrijkste beslissing als bondscoach. Hij toonde daarmee dat hij geen negativisme en geen ontwrichtingen binnen het team wil, van wie dan ook, waardoor de spelers harder werkten dan ooit.

Martinez haalde met Vanaken, Verstraete en Trossard drie spelers uit de eigen competitie bij de selectie.

Het is belangrijk dat hij dat doet. Daarmee zegt hij eigenlijk dat je niet in het buitenland moet spelen om kans te maken op een selectie. Dat is bovendien ook goed voor het niveau van de vaderlandse competitie. Maar natuurlijk is onze competitie te klein voor echt goede spelers, en om te groeien moeten ze jammer genoeg vertrekken. Leander Dendoncker hoorde de vorige seizoenen bij de Belgische top, maar bij Wolverhampton speelde hij nog geen minuut.

Lierke Plezierke is niet meer

Lierse is sinds dit jaar Lierse niet meer.

Het deed pijn om Lierse failliet te zien gaan. De stad en de fans van Lierse zijn nu in twee verdeeld: een deel supportert voor Lyra-Lierse Berlaar in derde amateurklasse en een ander deel voor Lierse Kempenzonen in eerste amateurklasse, onder impuls van een Belgische investeerder die weet wat goed is voor de club. Het is nog vroeg, maar een fusie is op termijn wel de enige manier voor Lierse om opnieuw aansluiting te vinden bij de Belgische elite.

X