Jan Ceulemans:
Jan Ceulemans:

Jan Ceulemans: “België heeft op het WK een favorietenrol.”

bwin Nieuws interviewde Jan Ceulemans, de legendarische speler van Club Brugge en het Belgische nationale team en drievoudig winnaar van de Gouden Schoen. ‘Sterke Jan’ zoals zijn bijnaam luidde, laat zijn licht schijnen op Club Brugge en het Belgische play-off systeem, en kijkt vooruit naar het WK 2018 in Rusland.

Over Club Brugge

Club Brugge begint aan Play-off 1 als de te kloppen ploeg, maar na Nieuwjaar liep het voor de Bruggelingen minder vlot. Kunnen ze zich herstellen of denk je dat Anderlecht kampioen wordt?

“Ik denk dat Club er nog steeds heel goed voorstaat. Ze kenden inderdaad een mindere periode, met als ik me niet vergis zeven punten uit zes wedstrijden. Maar andere clubs hebben natuurlijk ook steken laten vallen en Club telt nu twaalf punten voorsprong. Dat is veel, maar in de play-offs, met de halvering van de punten, is alles nog mogelijk. Anderlecht heeft dus nog maar zes punten achterstand op Club Brugge. Als het wat tegenzit voor Club Brugge, en ze laten in de eerste wedstijden steken vallen, is het kampioenschap weer helemaal open. Omgekeerd is dat natuurlijk ook het geval. Begint Anderlecht niet goed aan de play-offs, dan is het bij wijze van spreken al meteen gedaan.

Die play-offs zijn ingevoerd om de Jupiler Pro League aantrekkelijker te maken. Anders was de kampioen al lang bekend, en nu blijft de spanning erin. Voor mij is Club Brugge nog altijd de favoriet, maar in Play-off 1 is alles mogelijk.”

Heeft Ivan Leko je verrast?

“Ja, uiteraard. Ik denk dat het voor iedereen een verrassing was dat een jonge trainer, die bij OH Leuven ontslagen werd en daarna een goede periode kende bij Sint-Truiden, het zo goed zou doen bij Club Brugge. Hij heeft in het begin wat problemen gehad: hij wilde een nieuw systeem en zijn manier van voetballen erin brengen. Daar zijn wat vraagtekens bij gezet, maar hij is het blijven hanteren. En laat ons eerlijk zijn, het is de eerste keer in de competitie dat Club Brugge 67 punten haalt. Dus je kunt wel zeggen dat de combinatie Leko-Club Brugge geslaagd is.”

Diaby lijkt de enige spits van Club die consistent naar zijn beste vermogen presteert. Hoe beoordeel je de prestaties van de aanvallers van de Bruggelingen, bijvoorbeeld Wesley, Vossen en Dennis?

“Het grote voordeel van Club Brugge is dat de invallers bijna altijd scoorden. Was het Vossen niet, dan was het wel Diaby, Wesley of Dennis. Die mannen pikten altijd een doelpuntje mee. Ik denk dat dit een van de sterktes is van Club Brugge. Dat kan nu weer heel belangrijk zijn in de play-offs. Ze moeten geconcentreerd blijven, dat is ook de taak van een trainer als Leko, die zijn spitsen redelijk veel wisselt.

Als je altijd speelt, geeft dat vertrouwen. Maar je moet die mannen ook kunnen blijven prikkelen. Als je op de bank zit, dan ben je toch altijd ontgoocheld. Dat is dan ook weer een pluspunt van Leko, dat hij zijn troepen toch altijd kan prikkelen. Dat gaan we ook in de play-offs zien. Dat geeft vertrouwen, en dat heeft Club Brugge wel nodig denk ik.”

Kan je ze vergelijken met Celtic? Dominant in de nationale competitie, maar niet in staat indruk te maken in Europa?

“In Schotland heb je alleen maar Celtic, de rest doet daar niet mee. Dat is in België niet het geval. Hier speelt de ene keer Club Brugge voor het kampioenschap en een andere keer Anderlecht. Vroeger had je de Rangers, maar nu is daar maar één goede ploeg en dat is ook niet ideaal. Celtic domineert de competitie, maar Europees spelen ze niet mee. En dat is in België ook zo. Het Belgische niveau is ook serieus achteruit gegaan, om de eenvoudige reden dat alle goede Belgen in het buitenland spelen. Een speler van vijftien of zestien jaar die talent heeft, komen de grote buitenlandse ploegen nu ook al halen. Wat in België speelt, is degelijk, maar absoluut geen top.”

Je geeft eigenlijk al een antwoord op mijn volgende vraag. Waarom hebben ze het zo moeilijk in Europees verband? Is dat een probleem van de Belgische competitie als geheel?

“Ja, en uiteraard ook financieel, hè. Ik denk dat daar geld zit, bij Celtic, maar willen de echte toppers daar spelen? Ze kunnen er wel veel geld verdienen, maar ze zijn niet geïnteresseerd, omdat de competitie daar niks voorstelt. De echte toppers zitten in Engeland, Italië en Spanje. De grote reden in België is het financiële. Je kunt op geen enkele manier meer concurreren met de Champions League-ploegen. Je kunt nog eens meedoen, dat is een paar jaar geleden nog gebeurd met AA Gent, die ook een heel mooi parcours hebben afgelegd, maar dan komt er geluk bij kijken. Dat kunnen we niet constant blijven bewerkstelligen omdat het financiële verschil te groot is.”

Club Brugge probeert het huurcontract van Jordy Clasie te verlengen tot het einde van het volgende seizoen. Hoe beoordeel je zijn prestaties?

“Dat gaat met vallen en opstaan. Hij is gekomen als een heel groot talent – is dat ook, denk ik – maar hij heeft de verwachtingen nog niet volledig kunnen inlossen. Hij kan zijn talent 200% waarmaken, maar we moeten hem daar wel de tijd voor geven. Hij is ook maar gekomen in het midden van het seizoen, en halfweg aansluiten bij een elftal is niet altijd zo simpel. Nu is hij daar, en als hij nog een jaar blijft, kunnen we pas echt beoordelen of hij een meerwaarde is of niet. Hij heeft de kwaliteiten en geniet nu ook meer de voorkeur van Leko, maar ik zet er nog altijd een beetje een vraagteken bij. En het is nog maar de vraag of ze zijn huurcontract kunnen verlengen.”

Over de play-offs

Naar welke teams en spelers kijk je het meest uit de komende tien wedstrijden?

“Je kijkt altijd uit naar de topwedstrijden. In Play-off 1 heb je in principe iedere week twee goede ploegen tegenover elkaar. En dan denk ik dat heel veel mensen de verrichtingen van Club Brugge willen zien, de autoritaire leider in de Belgische competitie. Maar de competitie begint nu pas echt, hè. Ik verwacht toch dat Anderlecht zich nu ook meer zal tonen. Ze hebben het afgelopen jaar ongelofelijk veel modder over zich heen gekregen, en terecht. Dat tactisch, technisch voetbal dat Anderlecht altijd heeft gespeeld, dat is er een klein beetje uit. Maar ik verwacht er toch veel van. Plus ook AA Gent. Dat zijn de drie ploegen waarvan ik het meeste verwacht. Zij gaan strijden om de titel.”

Zijn er dan ook nog bepaalde spelers waarvan je verwacht dat ze gaan schitteren in de play-offs?

“Ik verwacht het meeste van Teodorczyk, waar we allemaal terecht mee gelachen hebben. Maar dan maakt hij nu ineens weer drie doelpunten in een wedstrijd. We weten allemaal dat het geen ongelofelijk technische voetballer is, maar die jongen heeft op zijn manier Anderlecht naar de titel geleid vorig jaar, met ongeveer twintig doelpunten. Ik verwacht daar nu opnieuw redelijk veel van. Ook van Wesley bij Club Brugge verwacht ik veel. Hij is nog vrij jong en nu aan zijn tweede jaar bezig. Hij is een certitude vooraan bij Club en heeft volgens mij de kwaliteiten om een goede targetman te worden. Ik denk dat deze play-offs duidelijk gaan maken of hij daartoe in staat is of niet.

Links of rechts zullen er bij Gent, Charleroi of Standard ook spelers zitten die in de play-offs een heel goede periode gaan hebben en voor een verrassing zullen zorgen.”

Welke clubs vind je bovengemiddeld presteren en van welke had je meer verwacht?

“De clubs die bij de eerste zes staan, hebben hun doel bereikt. Ik denk dat de ploegen die nu Play-off 1 spelen dat ook verdiend hebben en dat de andere clubs, zoals Antwerp en Kortrijk, die er nu buiten vallen niet teveel ontgoocheld zijn.”

Over België op het WK

Hoe ver denk je dat België geraakt op het Wereldkampioenschap? Maken ze kans op de eindzege?

“Ze gaan mee kunnen doen als iedereen fit is. En dan bedoel ik in het bijzonder de verdediging, want dat is toch het tere punt. Dat hebben we twee jaar geleden ook gezien, tegen Wales, toen vrij veel jongens waren uitgevallen. Ik denk dat we over een heel sterke ploeg beschikken. Als we ervan uitgaan dat we in de achtste finale Duitsland of Brazilië krijgen, zo’n ploegen kun je alleen maar verslaan als iedereen fit is. Dan hebben we een goede Kompany, Vermaelen, Alderweireld en Vertonghen nodig. Die jongens moeten dan allemaal fit zijn en echt de vorm hebben. Dan kunnen we heel, heel ver geraken. Dit is de beste lichting die België ooit heeft gehad. We hebben er nog wel geen resultaten mee behaald, maar nu komen die mannen op een leeftijd van zeven-, acht- en negenentwintig jaar, dan zijn ze op hun best.”

Is dit de laatste kans voor deze grote generatie?

“Nee, niet van allemaal. Er zitten ook jongens bij van vijf-, zesentwintig jaar, die gaan sowieso niet afhaken. Die hebben misschien nog wel twee, drie toernooien. Neem bijvoorbeeld Lukaku, hoe oud is Lukaku? Vier-, vijfentwintig jaar? Een groot deel van deze kern zal nog lang top blijven. Op het moment is alleen de vraag: hebben we voldoende vervangers? En dan komen we weer tot de conclusie dat het probleem achterin zit. Want er lopen nog wel aanvallende talenten rond, in de verdediging is dat minder het geval.”

Wie is belangrijker voor het Belgische succes, Eden Hazard of Kevin De Bruyne? Wie is de meest waarschijnlijke kanshebber voor de Ballon d’Or?

“Het is al heel wat dat ze op die lijst staan. Als De Bruyne speelt zoals bij City, dan is hij de patron waar de ploeg rond draait. Hazard is de speler die het individueel kan forceren. Op papier zijn dat misschien onze beste spelers, maar ook een Lukaku, een Mertens… Ik heb ze liever in de ploeg hebben dan bij de tegenstander.

Of De Bruyne beter is dan Hazard of omgekeerd, ik denk niet dat dat van belang is. Als je resultaat wilt halen en wereldkampioen worden, dan doe je dat collectief. Dan moet die ploeg er staan. Iedereen moet op zijn best zijn en dan kunnen zo’n mannen voor dat extraatje zorgen. Ik denk dat het collectieve hoe dan ook het belangrijkste is. En dat is de taak van de trainer. Als je bondscoach bent van de Belgen, dan begint het pas echt op het toernooi. Die kwalificatiewedstrijden tellen niet, want je speelt toch maar tegen Janneke en Mieke, dus de Belgen gingen zich altijd kwalificeren. Maar nu gaat het beginnen, hè. Nu gaan we zien hoe sterk de ploeg is. Zijn ze er allemaal mentaal helemaal voor klaar? Want wij hebben wel een favorietenrol. België wordt gezien als een van de betere ploegen, dat maakt het soms moeilijker.”

Wat vind je van Romelu Lukaku en zijn prestaties bij de Rode Duivels? Kan het team zich aan hem optrekken en is hij goed genoeg?

“Ja, ik denk dat wel. Lukaku is Belgisch topscorer. Als je vier, vijf jaar in Engeland speelt en ieder jaar twintig doelpunten maakt, dan kun je mij niet wijsmaken dat hij niet kan voetballen. Hij heeft iedere keer die stap gezet, zowel bij West Brom en Everton als bij Manchester United. Ik denk dat ze daar heel tevreden over hem zijn. En ook in de Belgische ploeg op dit moment. Vroeger ging het tussen hem en Benteke. Ik denk dat het op dit moment 100% duidelijk is dat Lukaku de nummer 1 is. Dat geeft vertrouwen, en een spits met vertrouwen, die kan altijd iets meer. Ik heb hem ook altijd liever gehad dan Benteke. Misschien omdat hij nog een pak jonger was en omdat hij ervoor ging. Met vallen en opstaan, maar er wel altijd voor blijven gaan. Het is een jongen die volgens mij ook iedere week wilt proberen nog beter te zijn. En dat gaat op de ene of andere manier lonen op het einde van de rit.”

Is er ruimte voor Benteke en Origi in de Belgische ploeg? Wie zou je meenemen?

“Batshuayi en Lukaku gaan zeker mee, maar ik denk dat je vier spitsen nodig hebt. Ik denk dat Martinez zowel Benteke als Origi zal meenemen. Origi kun je op een aantal plaatsen uitspelen. Benteke natuurlijk wat minder, die moet je niet linksbuiten zetten in plaats van Hazard, of rechtsbuiten in plaats van Mertens. Dat is een centrumspits.”

Is er een jonge speler die we nog niet kennen en die de ster van de toekomst zal worden?

“Da’s een heel moeilijke vraag. Wat heb je hier nog voor grote talenten? Die spelen allemaal in het buitenland. Je had Tielemans, die naar Monaco is gegaan, een heel slimme transfer in mijn ogen. Niet de absolute top, hij mag daar nog leren, is nog geen vaste waarde. Maar die jongen is nog geen tweeëntwintig jaar. Dat is een talent. En dan heeft iedereen het over Dendoncker. Maar Dendoncker heeft een ongelofelijk moeilijk jaar achter de rug. Dat is ook een talent, alleen moet hij dat talent nu wel langzaam aan gaan bevestigen. Want ik denk dat hij het onder deze omstandigheden moeilijk gaat hebben om erbij te geraken. Op basis van zijn seizoen zal het moeilijk zijn. Aan de andere kant gaan de tien play-offwedstrijden die nu komen, beslissen of hij meegaat of niet.

Ik denk niet dat er veel verrassingen zullen zijn in de selectie van Martinez. Ik kan me niet voorstellen dat er opeens een of twee namen naar voren komen waar we bij wijze van spreken nog niet van gehoord hebben. De kern is daar. Ik heb begrepen dat Martinez vijftig spelers volgt, wat op zich heel goed is, maar er gaan toch niet al te veel verrassingen bij zijn.

De talenten zijn inderdaad Dendoncker en Tielemans, die nog de leeftijd hebben. Maar ze moeten het nog bevestigen. En dan moeten ze beter gaan spelen dan dat ze dit seizoen hebben gedaan.”

Is het zorgwekkend dat Alderweireld dit seizoen zo lang geblesseerd is geweest? Hoe hoog schat je hem in als centrale verdediger?

“Heel hoog. Hij heeft zich bewezen, eerst als rechtsback en dan als centrale pion. Hij is een vaste waarde bij Tottenham en is een van de betere verdedigers in de Premier League. Hij is er natuurlijk heel lang uit nu, maar hij heeft nog wel wat tijd. Tweeëneenhalf à drie maanden, dat moet in orde komen. Dat is wat ik daarstraks ook zei: die jongens moeten fit zijn, want anders gaan we sowieso in de problemen komen. In de spits en op het middenveld kun je nog eens een andere zetten, maar in de defensie is dat moeilijker, want het zijn grote talenten. Als je kunt spelen met Vermaelen, Kompany, Vertonghen en Alderweireld, dan heb je een heel goede verdediging. En dat gaat, nogmaals, het grote probleem zijn. Dus het is belangrijk dat ook Alderweireld helemaal fit geraakt. Dat zijn vier jongens die rond de dertig jaar zijn. Dat is ervaring en dat gaan we nodig hebben op zo’n toernooi, waar je zo lang mogelijk wilt meespelen.”

Vincent Kompany is de aanvoerder van het nationale elftal en hij kan niet meteen de beste cijfers voorleggen op het vlak van blessures. Is het een risico voor hem om snel achter elkaar wedstrijden te spelen op het WK?

“Die vraag komt altijd terug. We weten nooit of Kompany volledig fit is. Is hij dat wel, dan hebben we er niet alleen een hele goede voetballer bij, maar ook een echte leider waar de andere jongens respect voor hebben. Van Kompany zal dus veel afhangen. Alleen is de vraag: kunnen we het riskeren om hem mee te nemen?”

Riskeert Carrasco zijn plaats in de WK-selectie door zijn vertrek naar China?

“Ik denk het niet. Als hij bij Atletico was gebleven, had hij daar sowieso niet gespeeld. De enige vraag is: hij is vierentwintig, gaat zijn transfer op termijn geen nadeel zijn? Als je daar 10 miljoen kunt verdienen, ja, dan is dat ongelofelijk tof, maar voor de nationale ploeg… De anderen spelen allemaal bij topploegen: in Manchester, bij Chelsea… Maar op drie maanden tijd gaat hij er op zijn manier alles aan doen om bij de selectie te geraken. Het is een jongen die fysiek in orde is, die heel die kant kan aflopen, dat is al een groot voordeel. Alleen moet hij dat in China ook doen. Buiten zijn voetbalkwaliteiten is zijn loopvermogen een van zijn sterke punten.

Want waarom is De Bruyne zo goed? Niet alleen omdat hij heel goed kan voetballen en het spel goed ziet, maar ook omdat hij negentig minuten aan een stuk loopt. Dat is in mijn ogen ook een van de redenen waarom Carrasco naar Atletico is gegaan, omdat Simeone in hem een jongen zag die niet alleen voetballend heel veel kwaliteiten heeft, maar ook beschikt over loopvermogen.”

Tielemans is een van de grootste talenten. Denk je dat de Rode Duivels zullen profiteren van zijn transfer van Anderlecht naar Monaco?

“Monaco is niet de absolute top, maar wel beter dan de Belgische ploegen. Dat is al een stapje vooruit, alleen speelt hij daar niet altijd. Ze branden hem niet op, maar brengen hem rustig. Ik denk dat hij nog maar twintig jaar is. Voor mij was zijn keuze voor Monaco een heel verstandige en een betere optie dan een Engelse middenmoter. Nu mag hij nog langzaam aan wat opbouwen. En ja, hij heeft de kwaliteiten: dat loopvermogen, een prachtige trap. Op dat gebied zou hij in de toekomst een van de leiders moeten worden, maar je moet hem rustig de kans geven.”

Wat is je indruk van Roberto Martinez sinds hij het team onder zijn hoede heeft?

“Ik denk dat je daar weinig op kunt zeggen nu. We gaan Martinez pas binnen drie maanden kunnen beoordelen. Die kwalificatiewedstrijden is juist hetzelfde als de Belgische competitie. Dat zijn allemaal ploegen waarvan de Belgen vrij gemakkelijk moeten winnen. Als je bondscoach wordt, dan wil je over twee jaar ook met die ploeg het EK kunnen spelen, daarvan ben ik overtuigd. Ik denk dat hij die ervaring wel heeft. Op het eerste gezicht een heel joviale gast, die de knepen kent. Maar hij gaat op het WK beoordeeld worden en dat weet hij zelf ook.”

Welke speler steekt het meeste op van Thierry Henry? Is er een Rode Duivel die we met hem kunnen vergelijken?

“Nee, ik denk het niet. Het zijn allemaal andere types. Maar ik denk dat alle spitsen aandachtig naar Henry luisteren als hij iets tegen hen zegt.

Iedereen heeft zijn eigen kwaliteit. Henry was een topspits en weet hoe het in elkaar zit. Dan kun je wel iets bijbrengen, zelfs aan deze generatie Duivels. En ik denk dat hij dat op zijn manier ook doet. Voor zo’n wereldspeler te zijn geweest, zie je hem amper. Hij komt niet op de voorgrond en ik denk dat dat een heel grote kwaliteit is. Hij is erbij, doet het graag en helpt door links en rechts te praten met de spitsen.”

België speelt tegen Engeland op het WK. Denk je dat het een voordeel is dat deze selectie zoveel spelers telt die in de Premier League uitkomen?

“Het zal een wedstrijd zijn waar ze allemaal naar uitkijken. Het is heel plezant om met je nationale elftal tegen het land te spelen waar je je carrière doorbrengt. Je speelt tegen ploegmaten, dat is leuk en geeft de match een extra dimensie.”

X