Rugby scoringsysteem
Rugby scoringsysteem

Rugby scoringsysteem

Rugby scoringsysteem

bwin: Wat is het puntensysteem van rugby, en is dit in de loop der jaren veranderd?

James Jones: Ja, dat is anders dan vroeger. Het was eerst 3 punten voor een try, toen werd het 4 punten en daarna, over een periode van 10, 15 jaar, ging het naar 5 punten. De reden hiervoor is dat een try en een conversie samen meer waard moeten zijn dan twee penalty kicks. Nu is het systeem dus: 5 punten voor een try, 2 punten voor een conversie na de try, 3 punten voor een penalty kick en 3 punten voor een drop goal.

Rugby scrum regels

bwin: Nu we het over de scrum hebben: voor leken is dat een van de meest mysterieuze dingen van rugby. Kun je ons uitleggen wat een scrum is? Hoeveel spelers zijn erbij betrokken en welke posities?

James Jones: Een scrum wordt in de meeste gevallen toegekend na een zogenaamde ‘knock on’. Dat is wanneer een speler de bal laat vallen of als de bal met de hand naar voren wordt gespeeld. Andere aanleidingen voor een scrum zijn bijvoorbeeld onopzettelijk buitenspel, of wanneer een inworp niet recht tussen de twee rijen spelers wordt gegooid.

Bij een scrum zijn de posities van de spelers als volgt: de nummers 1- 8 van beide teams stellen zich in een vaste formatie tegenover elkaar op: de nummers 1,2 en 3 vooraan, de twee second rows daarachter tussen de benen van de voorsten, met de nummers 6 en 7 aan de buitenkant en de nummer 8 daar weer achter. In totaal zijn dus acht spelers van elk team bij een scrum betrokken. De ‘scrum half’ plaatst de bal in het midden van de scrum, en dan kunnen er twee dingen gebeuren. Ofwel je ziet een duwwedstrijd, waarin het sterkste team de tegenstander wegduwt van de bal, of de nummers 2 van beide teams proberen de bal met hun voet naar hun eigen kant te rollen.

Verschillende rugby speelstijlen

bwin: Je hebt veel internationale wedstrijden gefloten, kun je iets zeggen over de speelstijl van de verschillende landen?

James Jones: De kloof wordt kleiner, maar traditioneel wordt er in verschillende landen anders gespeeld. Generaliserend zijn er twee speelstijlen. Je hebt een op terreinwinst gericht team met grote, sterke spelers die de bal bij zich houden. Ze proberen met hun fysieke kracht de tegenstander te domineren. Traditioneel zien we teams als Nieuw -Zeeland zo spelen. Zuid-Afrika en Argentinië hebben ook van die grote, sterke spelers, net zoals de eilanden – Fiji en Tonga.

De andere stijl is wat je aanvallende flair zou kunnen noemen. Teams die de bal rondspelen en try’s scoren. Dat is de Franse speelstijl, heel aantrekkelijk om te zien. Engeland speelt de laatste jaren ook zo.

Wedden op rugby

Met de wereldwijd groeiende populariteit van rugby als kijksport, wordt er ook steeds vaker op gewed. Bij bwin kun je verschillende weddenschappen plaatsen op alle belangrijke rugbywedstrijden en toernooien in binnen- en buitenland, waaronder:

* Winnaar
* Rust/einduitslag
* 3Way handicap
* Try’s en vele andere weddenschappen

Ga naar onze rugby weddenschappen

Spelregels voor wedden

Net zoals rugby en iedere andere sport, kent wedden zijn spelregels, die zijn opgesteld voor spelplezier en fair play. Kijk hier hoe wij wedden op sport leuk, eerlijk en gemakkelijk maken voor iedereen.

Wedden spelregels

Alle sportweddenschappen

X