Rugby spelersposities en het rugbyveld
Rugby spelersposities en het rugbyveld

Rugby spelersposities en het rugbyveld

Het rugbyveld

bwin: Kun je ons iets vertellen over het rugbyveld – hoe groot is het, welke afmetingen hebben de goals, welke markeringen zijn er?

James Jones: Jazeker, een rugbyveld is 100 meter lang, van trylijn tot trylijn. Het doelgebied achter de goal, waar een try kan worden gescoord, is maximaal 22 meter lang en minimaal 10 meter. De breedte van een rugbyveld is 70 meter. En wat de markeringen betreft: je hebt de trylijnen en de 100 meter markeringen aan beide uiteinden van het veld, en achter de trylijn de zogenaamde ‘dead ball’ lijn. Dan is er de middellijn, met aan beide kanten een markering op 10 meter afstand van de lijn. Op 22 meter van de trylijn bevindt zich nog een markering, die de ‘22’ wordt genoemd. Tenslotte zijn er de 5 meter markering en de 15 meter markering langs de zijlijnen.

Het team en de spelersposities

bwin: Over het team dan. Hoeveel spelers telt een rugby team? Wat zijn hun posities in het veld? En wat is hun rol?

James Jones: Elke kant heeft vijftien spelers. De opstelling begint met de nummer 15, de full back. Hij is de laatste man en zijn verantwoordelijkheid is schoten op te vangen, de laatste tackle te ondernemen enz.

Aan beide zijden van het veld heb je de vleugelspelers, nummer 11 en nummer 14. Dat zijn snelle spelers, normaal gesproken de snelste op het veld. Gewoonlijk probeert een team deze ‘wingers’ aan te spelen om try’s te scoren.

Tussen de vleugelspelers staan de ‘outside centre’, de nummer 13, en de ‘inside centre’, de nummer 12. Gewoonlijk sterke spelers, die met veel krachtsvertoon naar voren lopen en recht in de oppositie beuken, om het zo maar eens te zeggen.

Aan de binnenkant van de nummer 12 speelt de ‘outside half’ of ‘fly half’, beide termen worden gebruikt. Deze spelers zijn meestal een stukje kleiner. Zij nemen de conversies en de penalty kicks en vervullen de rol van spelmaker.

Dan heb je de nummer 9, de ‘scrum half’. Dat is de speler die de bal in de scrum werpt. Bij een tackle is hij gewoonlijk de eerste die de bal in de richting van de achterlijn past.

Nu komen we bij de voorhoedespelers, en hier worden de jongens een stuk groter. Om bij de voorste linie te beginnen: de nummers 1 en 3 zijn de ‘prop forwards’. Tussen hen in staat de nummer 2, de ‘hooker’. Bij scrums vormen ze de voorste rij, en met hun armen in elkaar gehaakt zijn ze onverzettelijk als een muur.

Achter deze voorhoede spelen de nummers 4 en 5, de ‘second rows’. Dat zijn traditioneel heel, heel lange spelers. Ze doen ook mee in scrums, maar zijn vooral belangrijk bij ‘line-outs’. Bij een inworp springen zij op om de bal te vangen.

Achter deze second rows speelt de nummer 6, de zogenaamde ‘blindside flanker’. Dat is een hele grote speler, sterk in tackles over het hele veld en waardevol in scrums. Naast hem staat de nummer 7, de ‘openside flanker’, ook een grote jongen, maar een beetje sneller. Bij een tackle probeert hij als eerste de bal in te pikken. En helemaal achteraan heb je de nummer 8. Zo wordt die ook genoemd: nummer 8. Een sterke speler die van achteren zijn volle gewicht inzet bij een scrum.

De sleutelposities in rugby

Bwin: wat zou je de sleutelposities in ruby willen noemen?

James Jones: Zoals ik al eerder zei: de scrum half is als eerste ter plekke bij een spelonderbreking en neemt de beslissing om naar de achterlijn te passen of de bal dichtbij te houden en een andere voorhoedespeler aan te spelen. De andere belangrijkste speler is de nummer 10. Die ontvangt meestal al eerste de bal na een spelhervatting en maakt de keus om op doel te schieten, te passen of te gaan lopen. Hij dicteert gewoonlijk hoe het spel wordt gespeeld.

Sinds het begin van rugby is de rol van deze spelers veranderd. De nummer 10 schiet de bal veel meer, omdat de tactiek nu anders is. Balbezit en terreinwinst zijn voor de coaches belangrijker geworden. Ook het type speler is anders. De nummers 10 waren vroeger vrij kleine, behendige spelers. Die lopen er nog wel een paar rond, maar naarmate het spel fysieker wordt, zie je op deze positie steeds grotere spelers. Er worden meer tackles van ze verwacht, dus ze moeten tegenwoordig sterker zijn.

Wedden op rugby

Met de wereldwijd groeiende populariteit van rugby als kijksport, wordt er ook steeds vaker op gewed. Bij bwin kun je verschillende weddenschappen plaatsen op alle belangrijke rugbywedstrijden en toernooien in binnen- en buitenland, waaronder:

* Winnaar
* Rust/einduitslag
* 3Way handicap
* Try’s en vele andere weddenschappen

Ga naar onze rugby weddenschappen

Spelregels voor wedden

Net zoals rugby en iedere andere sport, kent wedden zijn spelregels, die zijn opgesteld voor spelplezier en fair play. Kijk hier hoe wij wedden op sport leuk, eerlijk en gemakkelijk maken voor iedereen.

Wedden spelregels

Alle sportweddenschappen

X