traditie in rugby
traditie in rugby

Tradities en ongeschreven regels van rugby

Odds op: 12 maart

Rugby is een fysiek veeleisende teamsport met specifieke regels en voorschriften om fair play en de veiligheid van de spelers te waarborgen. Rugby hecht veel waarde aan wederzijds respect tussen spelers, coaches, officials en supporters. Kameraadschap binnen teams en respect voor tegenstanders, scheidsrechters en het spel zelf staan centraal in de cultuur van de sport. Wedden op rugby doe je bij bwin.

Voordat we verder gaan, laten we enkele spelregels van rugby bekijken hieronder.

Belangrijke regels van rugby union

Punten worden gescoord door de bal over de doellijn van de tegenstander te dragen of te schoppen. Een try, ter waarde van 5 punten, wordt gescoord door de bal op de grond over de doellijn te laten passeren. Conversies, penalty’s en drop goals zijn manieren om extra punten te scoren.

Teams worden verdeeld in forwards en backs. Forwards nemen over het algemeen deel aan scrums, line-outs en rucks, terwijl backs meestal betrokken zijn bij open play en try-scoring.

De scrum is een methode om het spel te hervatten na bepaalde stops. Dit omvat acht spelers van elk team die zich binden en aangaan met de forwards van het andere team. De bal wordt vervolgens in het midden gerold en beide teams strijden om het bezit.

Een line-out wordt toegekend wanneer de bal uit het speelveld gaat. Spelers van beide teams vormen parallelle lijnen en het team dat de bal niet heeft aangeraakt, brengt deze weer in het spel.

Een ruck ontstaat wanneer de bal op de grond ligt en spelers van beide teams strijden om het bezit door hun voeten te gebruiken om de bal terug te duwen. Een maul is vergelijkbaar, maar betreft spelers die rechtop staan, waarbij de bal wordt vastgehouden door één of meerdere spelers.

Spelers moeten onside blijven, wat betekent dat ze het spel niet mogen beïnvloeden als ze zich voor de bal bevinden. Offside-lijnen worden gecreëerd bij restarts zoals scrums, rucks en mauls.

Spelers kunnen worden getackeld door een tegenstander onder de schouderlijn en boven de knieën. Gevaarlijke of lucht-tackles worden bestraft.

Verschillende vormen van onsportief gedrag, waaronder hoge tackles, gevaarlijke tackles en obstructie, worden bestraft. Spelers kunnen gele of rode kaarten ontvangen voor ernstige overtredingen.

Als een team een overtreding begaat, kan het andere team de mogelijkheid krijgen om het voordeel te spelen, waardoor ze kunnen doorgaan met de aanval in plaats van een penalty te nemen.

Restart-kicks omvatten scrums, line-outs en restarts na scoring.

Spelers moeten de beslissingen van de scheidsrechter respecteren, zelfs als ze het er niet mee eens zijn. Reageren of onenigheid tonen wordt over het algemeen niet gewaardeerd. De scheidsrechter heeft het laatste woord in beslissingen, er is GEEN enkele dialoog of argumentatie toegestaan.

Stilte voor de kicker is een ongeschreven traditie in rugby, vooral bij penalty kicks, conversions en drop goals. Wanneer een speler zich voorbereidt om een kick te nemen, of het nu een penalty, een conversie of een drop goal is, is het gebruikelijk dat het publiek en de tegenstanders een respectvolle stilte observeren.

Tradities van nationale rugbyteams

De Springboks hebben een heel mooie traditie. Alleen gekapte spelers mogen hun blazer dragen. Spelers zonder selectie moeten het om hun linkerarm dragen.

Als een team de Haka uitvoert (een traditionele Maori-oorlogsdans) voorafgaand aan een wedstrijd, is het gebruikelijk dat het tegenstanderteam opstaat en op een respectvolle manier naar de Haka kijkt.

De jongste speler van een Wallabies-tour moet voor Wally, de tourpluche en mascotte, zorgen. De rest van het team probeert Wally te stelen.

Het lied “Swing Low, Sweet Chariot” wordt vaak gezongen door Engelse supporters. Het gebruik ervan werd populair in de jaren 1980 en is een traditie geworden die wordt geassocieerd met het Engelse rugby.

Het eiland Ierland is historisch verdeeld geweest in twee politieke entiteiten: Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, en de Republiek Ierland, die een onafhankelijke soevereine staat is. De beslissing om één rugbyteam voor het hele eiland te hebben, heeft historische, politieke en culturele overwegingen.

Er is een oud gezegde dat een Schot twee teams steunt: Schotland en degene die tegen Engeland speelt.

Ongeschreven regels in amateur-rugby

Naast de formele regels van rugby union zijn er ook ongeschreven of informele tradities die spelers vaak volgen om de geest van het spel te behouden en sportiviteit te bevorderen. Deze ongeschreven regels dragen bij aan de unieke cultuur van rugby. Hier zijn enkele veel voorkomende ongeschreven regels in rugby union:

De “derde helft” is een term die in het rugby wordt gebruikt om de socialisatie te beschrijven die plaatsvindt na een wedstrijd. Spelers van beide teams komen vaak samen voor aftermatch-feesten, waardoor een gevoel van gemeenschap en vriendschap ontstaat.

Dit omvat het drinken van een biertje met het team van de tegenstanders na de wedstrijd. Dit is één van de meest verbazingwekkende dingen van rugby naar onze mening, omdat spelers een wedstrijd kunnen spelen alsof ze elkaar willen doden, maar na de wedstrijd gedragen ze zich alsof ze de beste vrienden zijn en hebben ze samen een goede tijd.

Rugby is een sport waar kracht, atletisch vermogen en uithoudingsvermogen vereist zijn. In rugby is het onmogelijk om uit een wedstrijd te komen zoals je erin kwam. Een rugby-speler zal bij elke wedstrijd tientallen verpletterende tackles geven en ontvangen, en denken dat je lichaam er zonder blauwe plekken of schrammen uit zal komen, is gewoon dwaasheid.

Andere tradities kunnen een bootrace met de tegenstander na elke wedstrijd omvatten, en de man van de wedstrijd voor beide partijen moet ook één tegen één gaan.

Na het eerste doelpunt van het seizoen koop je een doos bier voor de koelkast van het clubhuis.

Toon andere wedopties

X