Rugby Union spelregels versus Rugby League spelregels
Rugby Union spelregels versus Rugby League spelregels

Rugby Union spelregels versus Rugby League spelregels

Rugby League en Rugby Union: twee leagues met verschillende spelregels

Toen rugby voor het eerst werd gespeeld, werd het rugby voetbal genoemd en bestonden er weinig regels. Vaak spraken de teams voor de wedstrijd de spelregels af. In 1871 vormden Engels clubs de Rugby Football Union. Een jaar of 20 later werden clubs uit Yorkshire beschuldigd van professionalisme, een serieuze overtreding van het amateurprincipe in die dagen. Toen een voorstel om de spelers zes shilling te betalen als compensatie voor verloren werkuren werd weggestemd, werd de Northern Football Rugby Union opgericht. Door de jaren heen stelden de twee rugby unions verschillende spelregels op: Rugby Union regels voor de RFU en Rugby League regels voor de NFRU. Wereldwijd wordt rugby veel vaker gespeeld volgens de Rugby Union spelregels dan volgens de Rugby League spelregels.

Rugby Union

* Elk team bestaat uit 15 spelers en er zijn 7 invallers toegestaan.

* Wanneer een speler is getackeld, kan elke speler van beide teams de bal oppakken, zolang hij maar op zijn benen staat. Er is geen limiet aan het aantal tackles. Als de bal uit gaat, wordt de wedstrijd hervat met een line-out.

* Alleen lichte overtredingen worden bestraft met een scrum, waaraan van beide teams acht spelers meedoen. Een try levert 5 punten op, een penalty kick of drop goal 3 punten en een conversie 2 punten.

Rugby League

* Elk team heeft 13 spelers en er mogen 10 invallers in het veld komen. Als een speler succesvol wordt getackeld moet hij de bal loslaten en proberen met zijn voet naar een teammaat te rollen.

* Er is een limiet aan het aantal tackles en wanneer deze is bereikt, gaat de bal naar de tegenstander. Als de bal buiten de lijnen wordt gespeeld krijgen de tegenstanders een scrum.

* Een try is 4 punten waard, een conversie 2 punten en een drop goal 1 punt.

5 verschillen tussen rugby en voetbal

Rugby is ontstaan uit voetbal en er zijn veel overeenkomsten tussen de twee sporten. In feite lijkt rugby waarschijnlijk meer op voetbal dan op zijn transatlantische tegenhanger American Football. Hier zijn een aantal verschillen.

* Het spel. Een rugbywedstrijd duurt 80 minuten, een voetbalwedstrijd 90 minuten. Bij voetbal mag alleen de keeper de bal met zijn handen spelen in het strafschopgebied, terwijl bij rugby de bal kan worden gedragen, achterwaarts of zijwaarts gegooid en voorwaarts geschopt. Bij voetbal is weinig lichamelijk contact geoorloofd, bij rugby mogen spelers die met de bal lopen, worden getackeld en naar de grond gebracht, zolang als de tackle maar beneden de nek plaatsvindt.

* Het team. Een voetbalteam telt 11 spelers en er mogen 3 spelers worden gewisseld. Afhankelijk van rugby union of rugby league spelregels, heeft een rugbyteam 13/15 spelers en mogen er 10/7 invallers in het veld komen.

* De goals. Voetbalgoals hebben een net. De afstand tussen de doelpalen is 7,32m (8yds.) en de afstand tussen de onderkant van de lat en de grond 2,44m (8ft.) Rugby goals bestaan uit 15m hoge palen met een lat 3m boven de grond. In rugby union staan de palen 6m uit elkaar, in rugby league 5,5m.

* De bal. Een rugbybal is ovaal met puntige uiteinden. Hij is ca. 27 cm lang, heeft een maximum omtrek van 60cm en weegt 383 tot 440 gram. Bij voetbal is de bal rond en bestaat uit 32 vakjes van aan elkaar genaaid leer of kunststof. Deze vakjes vormen 20 achthoeken en 12 vijfhoeken.

* De schoenen. Voetbalschoenen zijn vooral bedoeld om te schieten, rugby schoenen voor het overbrengen van kracht. De laatste hebben een bredere zool om meer kracht over te kunnen brengen bij ‘rucking’ en ‘mauling’ en grotere noppen. De voorhoedespelers bij rugby dragen speciale schoenen die de enkels omsluiten. En wat het uiterlijk betreft: voetbalschoenen zien er vaak blitser en keurrijker uit.

Wedden op rugby

Met de wereldwijd groeiende populariteit van rugby als kijksport, wordt er ook steeds vaker op gewed. Bij bwin kun je verschillende weddenschappen plaatsen op alle belangrijke rugbywedstrijden en toernooien in binnen- en buitenland, waaronder:

* Winnaar
* Rust/einduitslag
* 3Way handicap
* Try’s en vele andere weddenschappen

Ga naar onze rugby weddenschappen

Spelregels voor wedden

Net zoals rugby en iedere andere sport, kent wedden zijn spelregels, die zijn opgesteld voor spelplezier en fair play. Kijk hier hoe wij wedden op sport leuk, eerlijk en gemakkelijk maken voor iedereen.

Wedden spelregels

Alle sportweddenschappen

X