Osaka-Kvitova
Japan - Oezbekistan (AFC Asian Cup)

Robert Pires Interview: zijn mening over Hazard, Tielemans, de Premier League,…

Robert Pires won tweemaal de Premier League en eindigde op de tweede plek in de Champions League tijdens zijn zes succesvolle seizoenen met Arsenal.

In een exclusief interview met bwin deelt de 45 jaar oude Fransman zijn mening over verscheidene actuele onderwerpen.

België

De komst van Henry in Monaco was geen succes. Wat zal hij nu doen volgens u?

Het was heel moeilijk om Thierry Henry in moeilijkheden te zien bij Monaco omdat ik echt hoopte dat hij er zou slagen. Spijtig genoeg besloot Monaco om hem te ontslaan en om Jardim te laten terugkomen. Monaco beschikt over zeer goede spelers en het lijkt erop dat de ploeg eindelijk in een goede flow zit. Ik zie hen dus in het midden van het klassement eindigen. Het is spijtig dat Henry niet degene is geweest die de goede oude tijden terugbrengt.

Ik denk dat Henry een pauze moet nemen als trainer en hoop dat hij sterker zal terugkomen volgend seizoen. Ik denk niet dat hij zal terugkeren naar de Belgische nationale ploeg. Volgens mij heeft hij geleerd wat hij kon leren aan de zijde van Roberto Martinez en als assistent op internationaal niveau, maar nu wil hij zijn eigen weg gaan. Ik ben ervan overtuigd dat Henry zal slagen als trainer en een tweede kans zal verdienen. Ik denk dat hij dolgraag in de Premier League zou willen coachen, maar hij zal misschien op een lager niveau moeten starten, zoals Frank Lampard op dit moment doet bij Derby County.

Denkt u dat Hazard zal willen vertrekken bij Chelsea om naar Real Madrid te gaan?

Volgens mij is Eden Hazard de beste speler in de Premier League. Hij zou perfect passen in de rol waarvoor Real Madrid iemand zoekt. Ik heb van sommigen gehoord dat Van Dijk de Premier League Player of the Year zou moeten winnen, maar er is voor mij slechts één mogelijke naam en het is Eden Hazard. Ik kijk naar wedstrijden van Chelsea alleen om Hazard te zien spelen.

Chelsea heeft veel geluk dat het Hazard heeft. Hij kan dingen doen waar geen enkele andere speler in staat is. Kijk naar zijn penalty in de Carabao Cup, wie zou het zelfs maar gaan proberen om dat te doen tegen Ederson in die situatie? Het probleem is dat Hazard bij Chelsea niet de trofeeën zal winnen die zijn talent verdient. Real Madrid lijkt dus een zeer mooie optie te zijn.

Youri Tielemans wordt door Monaco uitgeleend aan Leicester City. Denkt u dat het een goed ding is om in de Premier League te komen voetballen?

Tielemans is een goede jonge speler die een moeilijke start had bij Monaco. Monaco moest een heleboel spelers laten gaan in de zomer en heeft de prijs betaald voor deze strategie door te moeten vechten om zich in de eerste klasse te handhaven en tweemaal van trainer te moeten wisselen. Tielemans was één van de spelers die werden aangeworven om het goed niveau van Monaco tegen de verwachtingen in te behouden. Het is een zeer moeilijke situatie voor zo’n jonge speler.

Volgens mij heeft hij de juiste keuze gemaakt door te vertrekken vanuit Monaco en ervaring op te doen in de Premier League met Leicester City. Hopelijk zal zijn vertrouwen groeien en zal hij vorderingen blijven maken om zijn potentieel ten volle te benutten. Daarna zullen we zien wat er in de zomer gebeurt.

Premier League

Mohamed Salah heeft opnieuw een heel aantal goals gescoord dit seizoen. Zal hij volgens u de Gouden Schoen winnen?

Volgens mij zal het een race worden tussen Salah en Aguero. Salah speelt opnieuw een zeer sterk seizoen en toont aan sommige mensen die dachten dat hij zijn prestaties van vorig jaar niet zou kunnen herdoen dat ze zich vergist hebben. Dit seizoen werd zijn rol lichtjes gewijzigd: hij speelt vaker als echte aanvaller en niet meer als vleugelspeler. Hij moet dus scoren en dat doet hij ook. Ik denk dat het duidelijk is dat Aguero een veel grotere invloed heeft gehad in de wedstrijden tegen de teams uit de top zes, maar Salah is zonder twijfel één van de beste spelers in de Premier League.

Kan Liverpool de titel winnen dit jaar in de Premier League?

Liverpool is een geweldige club en ik hield er altijd van om in Anfield te spelen omdat de supporters zo gepassioneerd zijn. Ik kan mij voorstellen hoe gelukkig ze zouden zijn als ze dit seizoen de Premier League zouden winnen en het zal interessant zijn om te zien hoe de spelers met de druk zullen omgaan als de hoop verandert in teleurstelling of in afwachting, afhankelijk van hun resultaten in de volgende paar weken.

Ik denk dat Liverpool zeker in staat is om kampioen te worden dit seizoen. Ze beschikken over sterke spelers en over een grotere groep kwaliteitspelers ten opzichte van de vorige seizoenen. Klopp is ook één van de beste trainers in de Premier League, dus kunnen ze volgens mij vóor Manchester City eindigen.

Europa

De vijf laatste jaren waren de winnaars van zowel de Champions League als de Europa League bijna allemaal afkomstig uit La Liga. Hoe verklaart u deze dominantie?

Het is zeker dat de clubs uit de Spaanse eerste klasse de Europese competities domineren sinds een paar jaar. Deze series in de Champions League en de Europa League zijn heel opmerkelijk. Dit seizoen krijgen we hetzelfde te zien. We verwachten dat Barcelona en Real Madrid op Europees vlak zullen presteren, maar het mooiste voorbeeld is de manier waarop Atletico Madrid Juventus thuis heeft ontmanteld. Dat was een zeer sterke prestatie tegen een ploeg die zijn binnenlandse competitie maar liefst zeven keer na elkaar heeft gewonnen en nu ook beschikt over een speler als C. Ronaldo. Ik kan niet uitleggen waarom de clubs uit La Liga zo goed presteren in Europa, buiten de voor de hand liggende verklaring dat ze op technisch vlak over uitstekende spelers beschikken!

Neymar verhuisde naar PSG omdat hij zijn eigen weg wilde gaan en de Gouden Bal wou winnen. Ziet u dit gebeuren?

Ik denk dat Neymar zich nu in een ongemakkelijke positie bevindt, bij PSG zit hij in de schaduw van Kylian Mbappe. Neymar vertrok naar PSG omdat hij meer in de schijnwerpers wou staan en dat dit onmogelijk was aan de zijde van Messi. Maar nu loopt hij in de schaduw van de volgende grote wereldster in het voetbal. Het is niet gemakkelijk voor Neymar: hij is niet meer zo jong en zou zich in zijn topjaren moeten bevinden, maar alle ogen zijn nog steeds niet op hem gericht, terwijl hij daarnaar snakt en vindt dat hij dat zou verdienen.

Denkt u dat Kylian Mbappe de Gouden Bal kan winnen?

Ik denk dat Mbappe de Gouden Bal zal winnen, daar bestaat geen twijfel over. Hij is de volgende grote ster in het voetbal en zou dezelfde status als Ronaldo en Messi kunnen bereiken. De vraag is meer wanneer hij de Gouden Bal zal winnen dan of hij deze zal winnen. Hij is zeer consistent en is nooit gekwetst. Mbappe presteert altijd, zowel in de Ligue 1, de Champions League of met de Franse nationale ploeg. Wat hij misschien nodig heeft is dat de Ligue 1 meer erkenning krijgt zodat hij beter wordt gewaardeerd en even vaak als zijn prestaties het verdienen.

X