Formule 1 stand
Formule 1 stand

Welke clubs hebben het meeste talent ontwikkeld?

Een aantal clubs in Europa heeft een reputatie opgebouwd met spelers die na hun vertrek elders schitteren.

In de Premier League staat Southampton bekend als leverancier van talent. Spelers als Gareth Bale, Sadio Mane en Toby Alderweireld bereikten hun top nadat ze de club verlieten. Hoe scoort de productielijn van de Saints tegenover de beste van Europa?

We hebben alle clubs in de hoogste voetbaldivisies in België , Frankrijk, Duitsland, Engeland, Spanje en Italië van het afgelopen decennium geanalyseerd om te zien hoeveel van hun ex-spelers nu elders in de Europese top leagues spelen.

Pro League

De grootste clubs in België zijn ook de meest vooraanstaande leveranciers van spelertalent. Vanuit Standard Luik en Anderlecht vertrok een indrukwekkende reeks grote namen naar Europese topclubs, vooral in de Premier League. Marouane Fellaini, Christian Benteke en Michy Batshuayi droegen ooit het Standard shirt. Vincent Kompany, Romelu Lukaku en Aleksandar Mitrovic verdedigden in het verleden het paars en wit van Anderlecht.

Verrassend genoeg vinden we slechts ongeveer half zoveel ex-spelers van regerend Pro League kampioen Club Brugge terug in een Europese topdivisie. Al kan de club met Thomas Meunier, Carlos Bacca en Ivan Perisic rekenen op een paar grote namen.

proleague

Ligue 1

Ze mogen dan een teleurstellende seizoensstart beleven, maar Monaco kan trots zijn op het aantal spelers dat het in het afgelopen decennium heeft ontwikkeld. Het team dat in 2016/17 de titel won is nu wijd verspreid, maar vóór Kylian Mbappe en Thomas Lemar stoomde Monaco toppers als James Rodriguez en Pierre-Emerick Aubameyang klaar voor het sterrendom.

Lille is de enige producent van talent die hierbij in de buurt komt, met Eden Hazard als meest beroemde zoon. Op de derde plaats staat Lyon, dat de wereld een paar dodelijke aanvallers heeft gegeven met Alexandre Lacazette en Karim Benzema.

ligue1

Bundesliga

Borussia Dortmund heeft niet alleen toptrainers als Jürgen Klopp en Thomas Tuchel voortgebracht, maar ook meer topspelers dan welke andere Bundesliga club ook. Robert Lewandowski is een van de velen die ze waarschijnlijk liever niet hadden zien vertrekken, maar ex-Borussia spelers kom je overal in de grote Europese leagues tegen.

Ilkay Gundogan heeft eindelijk zijn draai gevonden bij Manchester City en Inter’s Ivan Perisic scoorde deze zomer in de WK finale. Eervolle vermeldingen verdienen de scouts en trainers van Hoffenheim en Schalke. Beide clubs zitten Dortmund op de hielen met een formidabele lijst van voormalige sterren. De Premier League zou armer zijn als Roberto Firmino en Mesut Özil niet door hun respectieve rangen waren gekomen.

bundesliga

Premier League

Southamptons record in het ontwikkelen van talent is ongetwijfeld indrukwekkend, maar er zijn vier Premier League clubs met meer ex-spelers in Europa’s grote competities. Chelsea staat bovenaan met 31 afgestudeerden, wat misschien iets te maken heeft met hun strategie om een voorraad jong talent aan te houden. De lijst bevat grote namen als Arjen Robben en Kevin De Bruyne.

De agressieve transferuitgaven van Manchester City worden in evenwicht gehouden door de 30 voormalige City-spelers die hun beroep nu elders uitoefenen. Liverpool – dat misschien wel het meest heeft geprofiteerd van Southamptons scouting netwerk – is derde met 28.

premier-league

La Liga

Hoewel er veel talent door de deuren van de Spaanse ‘grote twee’ passeert – Real Madrid en Barcelona – werden beide clubs de afgelopen jaren overschaduwd door Sevilla en Valencia als bron van rekruten voor de topdivisies.

In Sergio Ramos en Ivan Rakitic heeft Sevilla elk van de twee giganten van La Liga aan een onmisbare speler geholpen. Ook Diego Godin van Atletico Madrid en Manchester City maestro David Silva arriveerden bij hun huidige clubs vanuit het Mestella Stadion.

laliga

Serie A

Het afgelopen decennium waren Roma en Fiorentina de grootse producenten van talent in Italië. Genua staat verrassend op de derde plek, boven veel gerenommeerdere clubs. Het recente vertrek van Radja Nainggolan was het laatste in een trend die spelers als Miralem Pjanic, Erik Lamela en Marquinhos vanuit de Italiaanse hoofdstad naar Europese topcompetities heeft zien verhuizen.

Florence is de springplank geweest voor de carrières van Mohamed Salah en Juan Cuadrado. Hoewel ze de topclubs van de Serie A zelden in de problemen brengen, hebben de spelers van Genua de neiging boven zichzelf uit te groeien. Ciro Immobile en Šime Vrsaljko zijn twee recente voorbeelden van voormalige Genua sterren die zich hebben ontwikkeld tot Europese toppers.

serieA

X