Zo start je goed in FIFA 19
Zo start je goed in FIFA 19

Zo start je goed in FIFA 19

FIFA 19 ligt al eventjes in de rekken, en misschien heb je ondertussen al de nieuwe gameplay met ‘dynamische tactieken’ en ‘getimed afmaken’ helemaal onder de knie. Maar waar de meeste spelers zich nu nog zorgen over maken, is over de samenstelling van hun Ultimate Team.

Waar vind je goede, competitieve spelers die je niet meteen een fortuin kosten? We doken in de statistieken om er meer over te weten te komen.

Eerst keken we hoe de gold spelers verdeeld zijn over de verschillende competities in FIFA 19. Chemistry is de sleutel in Ultimate Team, en de makkelijkste manier om de maximale rating te behalen, is door een ploeg samen te stellen met spelers uit dezelfde competitie. Je kan niet verwachten dat als je een speler uit de MLS kiest en samen zet met allemaal spelers uit de Serie A, dat hij dan de pannen van het dak gaat spelen.

De Premier League is op het vlak van gold spelers koploper met 347 spelers. Dat is bijna dubbel zoveel als dat er in de Franse Ligue 1 zijn. Die spelers zijn ook goed verspreid over verschillende posities, met per positie minstens vier spelers met een rating tussen 80 en 83.

La Liga heeft minder gold spelers dan de Premier League, maar telt dan wel weer acht spelers met een rating boven de 90, dat is meer dan de helft van alle vijftien +90-spelers. La Liga heeft dan weer veel goede spelers op de flanken, zowel in de verdediging als op het middenveld. Een elftal met spelers uit de Premier League voor de centrale posities aangevuld met flankspelers uit La Liga is zeker een optie die het overwegen waard is.

Als we durven dromen over het absolute droomteam, dan zou een topploeg met spelers uit La Liga en de Serie A, in de aanval aangevoerd door gewezen rivalen Lionel Messi en Cristiano Ronaldo, een chemistry van 100 procent opleveren.

De 3-1-4-2-formatie waarin ze spelen, is niet de populairste. Maar het ziet er niet naar uit dat dit team veel saaie wedstrijden zal spelen. Geen fan van Toni Kroos of Diego Godin? We hebben de beste spelers op elke positie van de vijf grootste competities opgesomd. Begin dus maar al te dromen van je eigen ‘World XI’

Mohamed Salah en David De Gea hebben een hogere rating gekregen en behoren nu net als hun Premier League-collega’s N’Golo Kanté en Kevin De Bruyne tot de ’s werelds best beoordeelde spelers op hun positie.

Marcelo, Sergio Ramos en Luka Modric, alle drie van Real Madrid, worden door EA aanzien als de beste spelers ter wereld op hun positie. De Ligue 1 (Neymar), de Serie A (Ronaldo) en de Bundesliga (Joshua Kimmich) hebben telkens maar 1 speler die ’s werelds beste is op zijn positie.

Ratings zeggen veel, maar natuurlijk niet alles. Iedereen die al FIFA heeft gespeeld, weet dat een centrale verdediger van 81 vaak beter presteert dan een speler van 87 omdat hij goed is op belangrijke punten. We namen een kijkje ‘onder de motorkap’ om uit te vissen op welke kwaliteiten de FUTTIES-genomineerden van vorig jaar hoog scoorden, en zochten naar spelers in FIFA 19 die ongeveer over dezelfde kwaliteiten beschikken.

Zo wordt Memphis Depay deze keer beschouwd als een spits en zijn hoge statistieken voor afwerken, sprintsnelheid en balcontrole suggereren dat hij een goede optie zou zijn voor een redelijke prijs. In de verdediging was Eric Bailly vorig jaar een vaste waarde in de Premier League-elftallen, maar in deze editie lijkt dat Nathan Aké te worden. Naast zijn rating van 79 beschikt hij over indrukwekkende statistieken qua versnelling, kracht en tackles.

X